Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Μακρής *

Ήταν μια συγκέντρωση που σείστηκε η Θεσσαλονίκη και όλη η Μακεδονία, δίνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Με βεβαιότητα θα επηρεάσει, ίσως και να  μεταβάλλει το τοπίο στην δημόσια συζήτηση για την διαπραγμάτευση.

Η επόμενη ημέρα δεν  θα είναι ίδια στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Κυβέρνηση και κόμματα  πέρασαν στο παρασκήνιο λαμβάνοντας ένα ισχυρό ράπισμα μπρος στην ατολμία και την άνευρη στάση τους σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Ο ακηδεμόνευτος λαός διατράνωσε με θέρμη το συναίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία γύρω από το ακανθώδες αυτό θέμα.
Συμπερασματικά, το συλλαλητήριο υπηρξε ογκώδες με παλμό και μαχητική διάθεση. Κυριάρχησε το συναισθηματικό ξέσπασμα των πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και κυρίως νέοι κάθε κοινωνικής τάξης συμμετείχαν παρά τις αντίξοες περιστάσεις. Η αντίδραση δεν περιορίζεται μόνο στο «σκοπιανό» ζήτημα, αν και κυρίως εκεί εστιάστηκε. Μια κραυγή φτάνει, ως εδώ. Και η κραυγή δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλο το πολιτικό σύστημα. Ήταν μια αντίδραση στη συνεχή υποχωρητικότητα όλων των κυβερνήσεων. Στην επανάληψη του τρόπου που ασκείται η πολιτική. Και στην απουσία πειστικής πολιτικής λύσης. Ήταν μια διαδήλωση για το «Μακεδονικό». Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την παντελή απουσία τηλεοπτικής κάλυψης του συλλαλητηρίου ούτε ως γεγονός , η αδιαφορία και αποσιώπηση των καυτών εθνικών ζητημάτων από τα  ΜΜΕ θα βαραίνει για πάντα την συνείδηση των ιθυνόντων. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες.

Ας μην έχουμε συνεχώς στο νου μας τη φράση «θρηνολογεί ασταμάτητα του Έλληνα η μοίρα η σκληρή». Ως Έλληνες έχουμε κληρονομήσει βαρύ πολιτισμό και κάθε μέρα διαρκώς τον κατακτούμε. Μετρούμε αυτόν τον πολιτισμό, κεφάλαιο του οποίου είναι και η Μακεδονία μας. Και αφού τον μετρήσουμε καλά ας σκεφτούμε πόσο αστείο είναι να φοβόμαστε ότι ένα μικρό κρατίδιο, θραύσμα του τελευταίου βαλκανικού πολέμου, απειλεί την ταυτότητά μας.

 

(*) Ο Παναγιώτης Δ. Μακρής είναι Γεωπόνος Τ.Ε / Χημικός-Οινολόγος M.Sc.
Υποψήφιος Διδάκτωρ Χημείας


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top