Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Άρτας έχει θέσει από το 2015 που ανέλαβε το ζήτημα των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών για σημαντικές μελέτες τόσο στο Δήμο Αρταίων όσο και στους άλλους Δήμους του Νομού μας.

Με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς προβάλλονται ιδέες από αρχιτέκτονες μηχανικούς για την αξιοποίηση δημοσίων χώρων και κτιρίων, δυνατότητα που δεν θα τους έδινε ποτέ ο κάθε Δήμος, για να  μελετήσουν ένα σημαντικό έργο, για την πόλη που ζουν, κατάγονται, επισκέπτονται ή δείχνουν ενδιαφέρον. Σημαντικά σημεία της πόλης μας αλλά και του νομού μας παραμένουν αναξιοποίητα αλλά συγχρόνως δεν γίνεται και εκείνο το βήμα που θα τα προβάλει και θα δημιουργήσει τις σωστές προϋποθέσεις αξιοποίησης τους.
Ο αστικός δημόσιος χώρος αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία που προσδιορίζουν μία πόλη και οι αποφάσεις για οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να κρίνονται από ειδικούς επιστήμονες και να μην γίνονται βιαστικές παρεμβάσεις μόνο και μόνο για να φανεί έργο, χωρίς ιδιαίτερη και ολοκληρωμένη μελέτη.  
Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί δεν είναι κάτι καινούργιο και δύσκολο, παρόλο που στην Άρτα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας τουλάχιστον τη τελευταία δεκαετία. Το 1830 δημοσιεύτηκε στην Γενική Εφημερίδα της Ελλάδας η προκήρυξη για τον πρώτο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με θέμα Ανέγερση μνημείου "αφοσιούμενον από το έθνος εις μνήμην των γενναίων εν Μεσσολογγίω προασπιστών του Σταυρού". Το 1936 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ ξεκίνησε μια προσπάθεια για ένα σχέδιο διατάγματος για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Το 1970 δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση η οποία θα θέσει τους επίσημους κανόνες διεξαγωγής των διαγωνισμών. Και από το 2003 ξεκίνησε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, βασισμένη στα ισχύοντα θεσμικά πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τους κανονισμούς  Union Internationale des Architects (UIA) και του Architects Council of Europe (ACE), για να καταλήξει το 2011 στη δημοσίευση της υπ' αριθμ. 26804 Υπουργικής Απόφασης με τίτλο "Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών  και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων"
Το νέο θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει την ανοιχτή διαδικασία κρίσης που προσφέρει ο Διαγωνισμός για την πλειοψηφία των Δημοσίων Έργων. Η συγκρότηση και η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης δεν εκπροσωπείται από φορείς αλλά από κοινή δεξαμενή κριτών, οι οποίοι υποχρεούνται να πληρούν κάποια κριτήρια και η επιλογή τους γίνεται με κλήρωση. Έτσι διασφαλίζεται η παραγωγή ενός σωστού αρχιτεκτονικού αποτελέσματος και αφού αποδοθούν τα βραβεία δίνεται η δυνατότητα στην αναθέτουσα αρχή, να προχωρήσει συνδυαστικά στην κατασκευή μέρους ή όλων των στοιχείων μιας εκ των βραβευμένων προτάσεων.
Στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί, Πανελλήνιοι και Παγκόσμιοι, για σημαντικά Έργα κεντρίζοντας κάθε φορά το ενδιαφέρον γνωστών αλλά και νέων αρχιτεκτόνων. Πρόσφατα στα γειτονικά Γιάννενα, ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματοποίησε δύο πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς έναν για την ανάπλαση των Παλαιών Στρατιωτικών Φυλακών που βρίσκεται σε εξέλιξη και έναν για την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης "Πλατεία Πύρρου" η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κερδίζοντας το α' βραβείο δύο Γιαννιώτες αρχιτέκτονες.
Έστω και καθυστερημένα παρόλο που το ΤΕΕ Άρτας, έχει καταθέσει τις προτάσεις του εδώ και καιρό, ο Δήμος Αρταίων θα πρέπει να δει πιο σοβαρά τη διαδικασία των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών για την ανάπλαση των σημαντικών σημείων της πόλης και να ενεργοποιήσει άμεσα τον θεσμό για να μην χαθεί άλλος χρόνος Σημεία ορόσημα της πόλης μας όπως η Κεντρική Πλατεία "Εθνικής Αντιστάσεως", η πλατεία Μονοπωλίου με την ευρύτερη περιοχή της, το κτίριο της Οδού Ορλάνδου, το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ, η περιοχή γύρω από το Κάστρο, η περιοχή του Ιστορικού Γεφυριού, οι χώροι πέριξ των Βυζαντινών Μνημείων, το αλιευτικό καταφύγιο στην Κορωνησία και άλλα πολλά χρίζουν άμεσης ανάπλασης για να αναδείξουν το καθένα ξεχωριστά την ιστορική, αρχιτεκτονική, πολιτιστική και περιβαλλοντική του σημασία και να ενταχθούν αρμονικά στο δημόσιο χαρακτήρα της πόλης. Σήμερα που ο οδικός χάρτης της περιοχής έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις των καιρών είναι μεγάλες απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη λειτουργία και την ανάπλαση μιας πόλης για να γίνει σύγχρονη, λειτουργική και επισκέψιμη.
Με τη διενέργεια ενός Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για οποιοδήποτε από τα παραπάνω, θα γίνει γνωστή η πόλη μας τουλάχιστον σε όλη την Ελλάδα και θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον πολλών αρχιτεκτόνων, και όχι κάποιων μεμονωμένων αρχιτεκτονικών γραφείων, για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν για την πόλη μας προβάλλοντας τις ιδέες τους για ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Οι αρχιτέκτονες της Άρτας θα έχουν τη δυνατότητα είτε ατομικά είτε ομαδικά να καταθέσουν τις προτάσεις τους ελεύθερα χωρίς περιορισμούς, για την πόλη που ζουν και δραστηριοποιούνται, μία δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί.
Το ΤΕΕ Άρτας, θα είναι δίπλα σε οποιαδήποτε διαδικασία και θα συνδράμει από τη πλευρά του για την εύρυθμη και σωστή διοργάνωση των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών. Επίσης σαν τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας το ΤΕΕ έχει καθήκον να λειτουργεί βάσει των επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων του, ενημερώνοντας ορθά την κοινή γνώμη για σημαντικά θέματα, παρόλο που πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με απόψεις και αποφάσεις άλλων φορέων.                                                                                                                 Ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας

                                                                                                                             Ευάγγελος Χρηστάκης

jsn-modulecontainer">

Σύνδεση μελών

Go to top