Ομιλία κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής (06-06-2019), ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.

Ο κ. Τσίρκας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις πολύχρονες εργασίες των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στις οποίες συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι των Νομικών Σχολών της χώρας, εκπρόσωποι Δικαστικών Ενώσεων καθώς και εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την εκπόνηση των νέων αυτών κωδίκων, υπογραμμίζοντας ότι: «Πληρούνται όλες οι συνταγματικές, νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις και σε αυτό το πλαίσιο, όσο η Βουλή δεν είναι σε αναστολή, η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα να φέρνει για ψήφιση έτοιμα και ώριμα νομοσχέδια. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για τους νέους Ποινικούς Κώδικες που αποτελούν ένα ιστορικό βήμα και μια κοινοβουλευτική επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης».
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας επισήμανε ότι: «Σκοπός της σύνταξης του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν κατ’ αρχήν ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ποινικών κυρώσεων, η αναμόρφωση διατάξεων του Ειδικού Μέρους που με την πάροδο του χρόνου έχουν χάσει τη σημασία τους και τη ρυθμιστική εμβέλειά τους, η αντιμετώπιση ζητημάτων, που επηρεάζονται από την επαναστατική τεχνολογική πρόοδο και τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές σε εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.
Τα εγκλήματα που τελούνται στο Διαδίκτυο, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, οι νεοφανείς μορφές εγκλημάτων ασύμμετρης βίας, επέβαλαν τη νομοθετική αλλαγή. Αυτή ακριβώς η νομοθετική προσπάθεια ήταν επίσης μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας (εγκλήματος και ποινής) που παραβιάστηκε, είτε με ειδικούς νόμους, είτε με αποσπασματικές τροποποιήσεις του ΠΚ».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίρκας παρουσιάζοντας τις αλλαγές στους νέους Κώδικες και ειδικότερα τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι:  «Μετά από 70 χρόνια φέρνουμε σήμερα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με στόχο τη βελτίωση του ποινικού συστήματος, που μετά από πολλές αποσπασματικές ρυθμίσεις των προηγούμενων δεκαετιών είχε χάσει σε σημαντικό βαθμό τη συνοχή του.
Η παρέμβασή μας αυτή αποτελεί ένα εγχείρημα εκσυγχρονισμού του συστήματος ποινών και συνολικά της ποινικής διαδικασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές. Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή επεξεργάστηκε και κατέθεσε ένα πλήρως ανανεωμένο και εναρμονισμένο με τις σύγχρονες δικαιοκρατικές απαιτήσεις σχέδιο ΚΠΔ».
Ο βουλευτής Άρτας ανέφερε πως: «Το σχέδιο αυτό προέκυψε αφενός μέσα από τη συσχέτιση και αξιοποίηση όλων των προηγούμενων προσπαθειών κωδικοποίησης και όλων των επιστημονικών θέσεων των τελευταίων είκοσι ετών και αφετέρου μέσα από την επιστημονική εξέλιξη των ευρωπαϊκών δεδομένων στον χώρο του Δικαίου.
Έτσι, λήφθηκαν υπόψη και αξιοποιήθηκαν προτάσεις και θέσεις από το ΣχΚΠΔ του 1995 υπό την Προεδρία του αείμνηστου Καθηγητή Ι. Μανωλεδάκη, μεγάλο μέρος προτάσεων και θέσεων από το ΣχΚΠΔ του 2014 υπό την Προεδρία Λ. Μαργαρίτη, και βεβαίως θέσεις από τις ενδιάμεσες Επιτροπές υπό την Προεδρία του αείμνηστου Εισαγγελέα ΑΠ Ε. Κρουσταλάκη. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η προσπάθεια να αποκρυσταλλώνει την ενοποιητική δύναμη των κοινά αποδεκτών δίκαιων και ανάλογων ρυθμίσεων, αλλά και την κοινή πεποίθηση της αναγκαιότητας προώθησης νέων θεσμών για την υπέρβαση διαχρονικών αγκυλώσεων της ποινικής δικονομικής πραγματικότητας».
Παράλληλα, ο Βασίλης Τσίρκας τόνισε ότι τα σημεία αναφοράς της επιστημονικής και νομοθετικής κινητικότητας στον χώρο της ποινικής δίκης και των δικαιωμάτων αποτελούν τόσο η κατά κόρον «αναζητούμενη» επιτάχυνση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, όσο και η ενίσχυση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των διαδίκων και ιδίως του κατηγορουμένου, καθώς και η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού κυρίως στο πεδίο αντιμετώπισης της οργανωμένης εγκληματικότητας.
Κλείνοντας ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ την εισήγησή του υπογράμμισε πως: «Ο νομικός μας πολιτισμός και η ποινική δικαιοσύνη δεν υστερούσαν σε δημοκρατικές αξίες. Το απαραίτητο συστατικό όμως για τη σωστή λειτουργία είναι να παρατεθούν αυτές οι αρχές και αξίες σε ένα νομοθέτημα συστηματοποιημένο. Και αυτό επιτυγχάνεται σήμερα με το ιστορικό αυτό νομικό, κοινοβουλευτικό και πολιτικό βήμα το οποίο πραγματώνει η σημερινή Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top