Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ*

Μην ακούτε πολύπλοκα σχήματα, μην σας παραμυθιάζουν με πολυδαίδαλες «χρηματοδοτικές ροές», μην σας περιγελούν με «ωριμάνσεις» έργων και μελέτες επί μελετών που σέρνονται για χρόνια.

Τα περίπλοκα σχήματα δεν είναι γιατί είναι δύσκολες οι λύσεις αλλά γιατί είναι… αδύναμα τα μυαλά (και άσχετοι όσοι τα εκφέρουν όλα αυτά). Γι αυτό και όσοι διεκδικούν δημόσιο ρόλο αποφεύγουν τα συγκεκριμένα. Ογκώσαμε όμως τις μεγαλοστομίες. Ας τα πάρουμε με την αράδα!

Ο Νομός μας χρειάζεται:

1. Κίνητρα (πρωτίστως προς τις ομάδες παραγωγών) για την δημιουργία αποθηκών και ψυγείων για τα υπέροχα προϊόντα του κάμπου και του ημιορεινού όγκου (Εσπεριδοειδή, Ακτινίδιο, Ελιά).

2. Ενα-δυο μεγάλα έργα τουριστικού προορισμού (χειμώνα-καλοκαίρι) στον ορεινό όγκο. Έτσι οι επισκέπτες θα διαχυθούν σε όλη την περιοχή και θα αναζωογονηθούν τα χωριά μας. Γι αυτά αρκεί η αποτελεσματική λειτουργία των ΣΔΙΤ (συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Ιδιαίτερα πρέπει να στηριχθεί η Κοιλάδα του Αχελώου.

3.Να γίνει το έργο στις Συκιές (γεωθερμία ώστε να λειτουργήσει για την αντιπαγετική προστασία του κάμπου, να μεταστραφούν οι καλλιέργειες υπέρ των θερμοκηπίων και να ενισχυθούν τα κηπευτικά, θέλει ελάχιστα χρήματα από το ΕΣΠΑ).

4. Η χρηματοδότηση 1-2 ακόμη τυροκομείων στον Νομό, σε συνδυασμό με τους ελέγχους στις ελληνοποιήσεις του γάλακτος, θα ενισχύσουν το τοπικό προϊόν και θα στηρίξουν το εισόδημα του κτηνοτρόφου.

5. Η προστασία του Αμβρακικού, η διαμόρφωση ελάχιστων προϋποθέσεων ώστε να γίνει τόπος εναλλακτικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την στήριξη των συνεταιρισμών στη Λυγαρού και το Τσουκαλιό, την ανάδειξη δηλαδή των δικαιωμάτων των επαγγελματιών ψαράδων, θα κάνει τον κόλπο θάλασσα ευημερίας και πλούτου.

6. Η Άρτα είναι η Τρίτη πιο Βυζαντινή πόλη (μετά την Κων/πολη και τη Θεσσαλονίκη). Να συνδεθεί λοιπόν με την αρχαία Αμβρακία και να γίνει παγκόσμιο σημείο τουριστικής αναφοράς. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς εθνικούς πόρους, χωρίς κονδύλια. Ας χρησιμοποιήσουμε εδώ την καλή πρακτική του σωματείου «Διάζωμα» που τόσα έχει προσφέρει στην Ήπειρο.

7.Η διαμόρφωση και διεύρυνση των τοπικών οδικών αρτηριών, με έμφαση στο δρόμο για τα Τζουμέρκα και την περιοχή των Ραδοβιζίων, ώστε οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Ιόνια και Εγνατία) να συμπληρώσουν την ασφαλή μετακίνηση στα χωριά μας.

8. Δεν χωρεί άλλη καθυστέρησης στο Παραποτάμιο μέτωπο. Η πόλη πρέπει να αναπνεύσει και να γίνει περισσότερο λειτουργική. Η παλαιά πόλη έχει την δική της λειτουργία και οι σύγχρονες  αναπτυξιακές ανάγκες θα πρέπει να σηματοδοτηθούν με το άνοιγμά της στο ποτάμι.

9. Το Πουρνάρι πρέπει να γίνει χώρος αναψυχής, ερασιτεχνικού ψαρέματος, αθλητισμού, περιήγησης και αναψυχής. Η ΔΕΗ έχει τη  υποχρέωση να ανοίξει τον παραλίμνιο δρόμο και, κυρίως, να συντάξει ένα σύγχρονο σχέδιο πολιτικής προστασίας.

10. Τελευταίο θέμα, στη σειρά αλλά πρώτο στις καρδιές μας, είναι η επιστροφή των παιδιών μας στην πατρίδα. Πρέπει να διαμορφωθούν κίνητρα, να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την αναγκαία παλιννόστηση. Το οφείλουμε στα παιδιά, το χρωστάμε στις οικογένειές τους.

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος. Υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

 

Ένας παλαιός Δημοσιογράφος-Ένας νέος πολιτικός
Ποιος είναι ο Χρήστος Μέγας
 

Γεννήθηκε στο κέντρο την Ηπείρου, στο ηρωικό Ξηροβούνι, σε υψόμετρο 1.300 μέτρα τον Αύγουστο του 1962. Όταν το κοπάδι ήταν στο βουνό. Μεγάλωσε στα Αμπέλια Αμμοτόπου, απ όπου κατάγεται η μητέρα του, όπου ήταν και τα χειμαδιά.

Είναι παντρεμένος με την Ναταλί Έγκελεν και έχουν δύο παιδιά: Τον 10χρονο Περικλή και την 7χρονη Έρρικα.

Το παιδικό όνειρο ήταν να γίνει δημοσιογράφος. Να ξεφύγει από την φτώχεια του χωριού και στην συνέχεια να εργαστεί ώστε ο τόπος του να βοηθηθεί και να ορθοποδήσει. Έτσι, πάντα ασυμβίβαστα και με μαχητικότητα έγραφε για τους καημούς, τα βάσανα και τα προβλήματα των αγροτών, των εργαζομένων των νέων του τόπου μας. Η πατρίδα, η ευημερία, οι ίσες ευκαιρίες και η προοπτική ήταν τα αστέρια που τον καθοδηγούσαν για πάνω από τρεις δεκαετίες σε αυτό το επάγγελμα!

 Μέχρι στιγμής όλα πήγαν κατ ευχήν.

 Έκανε οικονομικό-ασφαλιστικό-εργασιακό ρεπορτάζ αρχικά στην «Αυγή» και από το 1991 στην Ελευθεροτυπία μέχρι που έκλεισε στα τέλη του 2011. Παράλληλα αρθρογράφησε για το ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, πρότεινε λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους του μόχθου, για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας, για καλές και σταθερές θέσεις εργασίας. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου είχε τη ευθύνη οργάνωσης και παρουσίασης πολλών εκπομπών. Τελευταία, παρουσίαζε την εκπομπή «Focus economy” στη  ΕΡΤ.

Ιδιαίτερη είναι η σχέση του με το Ασφαλιστικό και θεωρείται από τους καλύτερους γνώστες των συνταξιοδοτικών ζητημάτων. Πάνω σε αυτό το θέμα έχει εκδώσει πολλές μελέτες και πραγματείες, ενώ μπορεί να βγάλει συνταξιοδοτική πράξη για κάθε ταμείο ανεξαρτήτως ασφαλιστικής διαδρομής του καθενός.

Πέρυσι κυκλοφόρησε το βιβλίο του «ΑΝΑΠΙΑΣΜΑΤΑ» με υπότιτλο: «Μιλώντας για την Οικονομία με τα παιδιά μου».

Λογική κατάληξη των παραπάνω, βασιζόμενος πάντα στις ακλόνητες αρχές του, είναι να δοκιμάσει να τα εφαρμόσει όλα αυτά, να κάνει πράξη τις ιδέες του και ως δρών πολιτικός. Με ανοιχτό μυαλό, με φρέσκες ιδέες που δουλεύουν για το κοινό καλό.

Go to top