Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ*

Πολύ φοβάμαι ότι οδεύουμε στις κάλπες χωρίς διάλογο σε βάθος και με τον κίνδυνο μετά τους πειραματισμούς (ΣΥΡΙΖΑ) να εισέλθουμε σε νέο τούνελ (ΝΔ) και μάλιστα με τα φώτα (της ΔΕΗ) σβηστά!

Δηλαδή, από το φοροξεφλούδισμα της απερχόμενης κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τα ματωμένα πλεονάσματα (3,5%) και για να «στήσει» ένα νέου τύπου πελατειακό καθεστώς στηριζόμενος σε έκτακτα επιδόματα προς φτωχοποιημένους πολίτες (επιπλέον φόρο 2% του ΑΕΠ), να περάσουμε στην πλήρη απαλλαγή των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) από φορολογία, χωρίς να «πειραχτεί» ο βασικός λόγος της υπερφορολόγησης: Τα τεράστια πλεονάσματα που εξυπηρετούν ένα δυσθεώρητο χρέος. Και έτσι να καταρρεύσει κάθε κοινωνικός μηχανισμός στήριξης.

Η ΝΔ σχεδιάζει μια δεύτερη «εσωτερική υποτίμηση», αυτή τη φορά ως προς τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας χωρίς να αυξηθούν οι αμοιβές, σαν «κίνητρα» για επενδύσεις. Αντιθέτως, η χώρα χρειάζεται:

-Την αισιοδοξία ότι θα πάμε όλοι μαζί καλύτερα.

-Μια προοδευτική ατζέντα για το χρέος, τον περιορισμό των πλεονασμάτων και την ενίσχυση των (δημόσιων και ιδιωτικών) επενδύσεων

-Την ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

-Μια-δυό νέες τραπεζικές άδειες ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

-Συγκεκριμένα μέτρα για τον Νομό Άρτας όπως:

1. Κίνητρα (πρωτίστως προς τις ομάδες παραγωγών) για την δημιουργία αποθηκών και ψυγείων για τα υπέροχα προϊόντα του κάμπου και του ημιορεινού όγκου (Εσπεριδοειδή, Ακτινίδιο, Ελιά).

2. Ενα-δυο μεγάλα έργα τουριστικού προορισμού (χειμώνα-καλοκαίριι) στον ορεινό όγκο. Ανάδειξη της κοιλάδας του Αχελώου και του Αράχθου. Έτσι οι επισκέπτες θα διαχυθούν σε όλη την περιοχή και θα αναζωογονηθούν τα χωριά μας. Γι αυτά αρκεί η αποτελεσματική λειτουργία των ΣΔΙΤ (συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

3. Να γίνει το έργο στις Συκιές (γεωθερμία ώστε να λειτουργήσει για την αντιπαγετική προστασία του κάμπου, να μεταστραφούν οι καλλιέργειες υπέρ των θερμοκηπίων και να ενισχυθούν τα κηπευτικά, θέλει ελάχιστα χρήματα από το ΕΣΠΑ).

4. Η χρηματοδότηση 1-2 ακόμη τυροκομείων στον Νομό, σε συνδυασμό με τους ελέγχους στις ελληνοποιήσεις του γάλακτος, θα ενισχύσουν το τοπικό προϊόν και θα στηρίξουν το εισόδημα του κτηνοτρόφου.

5. Η προστασία του Αμβρακικού, η διαμόρφωση ελάχιστων προϋποθέσεων ώστε να γίνει τόπος εναλλακτικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την στήριξη των συνεταιρισμών στη Λυγαρού και το Τσουκαλιό, την ανάδειξη δηλαδή των δικαιωμάτων των επαγγελματιών ψαράδων, θα κάνει τον κόλπο θάλασσα ευημερίας και πλούτου.

6. Η Άρτα είναι η Τρίτη πιο Βυζαντινή πόλη (μετά την Κων/πολη και τη Θεσσαλονίκη). Να συνδεθεί λοιπόν με την αρχαία Αμβρακία και να γίνει παγκόσμιο σημείο τουριστικής αναφοράς. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς εθνικούς πόρους, χωρίς κονδύλια. Ας χρησιμοποιήσουμε εδώ την καλή πρακτική του σωματείου «Διάζωμα» που τόσα έχει προσφέρει στην Ήπειρο.

7. Η διαμόρφωση και διεύρυνση των τοπικών οδικών αρτηριών, με έμφαση στο δρόμο για τα Τζουμέρκα και την περιοχή των Ραδοβιζίων, ώστε οι μεγάλοι οδικοί άξονες (Ιόνια και Εγνατία) να συμπληρώσουν την ασφαλή μετακίνηση στα χωριά μας.

8. Δεν χωρεί άλλη καθυστέρησης στο Παραποτάμιο μέτωπο. Η πόλη πρέπει να αναπνεύσει και να γίνει περισσότερο λειτουργική. Η παλαιά πόλη έχει την δική της λειτουργία και οι σύγχρονες  αναπτυξιακές ανάγκες θα πρέπει να σηματοδοτηθούν με το άνοιγμά της στο ποτάμι.

9. Το Πουρνάρι πρέπει να γίνει χώρος αναψυχής, ερασιτεχνικού ψαρέματος, αθλητισμού, περιήγησης και αναψυχής. Η ΔΕΗ έχει τη  υποχρέωση να ανοίξει τον παραλίμνιο δρόμο και, κυρίως, να συντάξει ένα σύγχρονο σχέδιο πολιτικής προστασίας.

10. Τελευταίο θέμα, στη σειρά αλλά πρώτο στις καρδιές μας, είναι η επιστροφή των παιδιών μας στην πατρίδα. Πρέπει να διαμορφωθούν κίνητρα, να χρηματοδοτηθούν δράσεις για την αναγκαία παλιννόστηση. Το οφείλουμε στα παιδιά, το χρωστάμε στις οικογένειές τους.

 

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στην Άρτα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top