(Το παρακάτω κείμενο πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι αρτινοί και περισσότερο εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μας»… ίδρυσε Πανεπιστημιακή «Γεωπονική» Σχολή).

Η ανωτατοποίηση του ΤΕΙ Ηπείρου δεν άλλαξε την εικόνα των βάσεων εισαγωγής στα «πανεπιστημιοποιημένα» σήμερα τμήματα, του πρώην ΤΕΙ… (δείτε αναλυτικά τις βάσεις των παλιών και νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εδώ).

Μήπως είναι αυτό ένα στοιχείο από τη σημερινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση που οφείλει να προβληματίσει όσους στήριξαν με πάθος το ανόητο και λαϊκίστικο εγχείρημα του Γαβρόγλου και της παρέας του, τα προηγούμενα χρόνια;

Η εικόνα που παρουσιάζουμε στον παρακάτω πίνακα είναι ενδεικτική πως η θεωρούμενη ανωτατοποίηση των τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου σε Άρτα και Πρέβεζα, δεν άλλαξε την εικόνα τους προς το καλύτερο, στα μάτια των υποψήφιων φοιτητών. Αντίθετα, αν δεν αύξησε κατ’ ελάχιστο τη βάση εισαγωγής (Μουσικών Σπουδών και Πληροφορικής), τη μείωσε δραστικά στις περιπτώσεις που δεν αλλάζει σημαντικά, πέραν του τίτλου, η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία των συγκεκριμένων τμημάτων του πρώην ΤΕΙ.

Το «Γεωπονικό» της Άρτας κάνει σχεδόν 2.000 βήματα πίσω σε σχέση με το καλό παρελθόν του, ως… φτωχό πλην τίμιο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου. Συγκρίνετέ το με το Γεωπονίας Θεσσαλονίκης (βάση εισαγωγής στα 14.644 μόρια), το Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (βάση εισαγωγής στα 14.119 μόρια), το Γεωπονίας Ηρακλείου (βάση εισαγωγής στα 9.360 μόρια) κοκ.

Το ίδιο ισχύει και για το Τμήμα Λογοθεραπείας που λειτουργεί στα Γιάννενα και είναι αρκετά ελκυστικό για τις σπουδές που προσφέρει. Το συγκεκριμένο τμήμα είδε τη χρονιά που έγινε «πανεπιστημιακό» τη βάση του να πέφτει σημαντικά, κοντά 1.000 μόρια.
Και το Γεωπονίας (Άρτας), ως ΑΕΙ έπεσε στα 7.931 μόρια έναντι… 9633 (!) του Τμήματος Γεωπόνων του ΤΕΙ. (Σ.Π.: Κατωτατοποίηση κι όχι ανωτατοποίηση).

Η ίδια εικόνα… αδιαφορίας για τα Τμήματα των άλλων πρώην ΤΕΙ που έγιναν Πανεπιστήμια εν μια νυκτί, είναι πανελλαδικής εμβέλειας, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε μια ανάλυση – εδώ.

Η ψευδαίσθηση λοιπόν, πως τα ΤΕΙ έγιναν Πανεπιστήμια, μπορεί ίσως να ξεγέλασε τις τοπικές κοινωνίες και στις εκλογές του Ιουλίου να ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πίστεψαν ότι θα πουλήσουν περισσότερα σουβλάκια ή ότι θα νοικιάσουν ακριβότερα τα σπίτια τους στους φοιτητές, δεν έπεισε ωστόσο τους Έλληνες μαθητές και τις οικογένειές τους και δεν μετέβαλε τις απόψεις τους για τμήματα πρώην ΤΕΙ.

Παναγιώτης Μπούρχας

pbnews.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top