Στις 31 Ιανουαρίου 2020 και με αφορμή τη σύλληψη ενός «βαρκάρη», στην Κορωνησία για κλοπή 500 κιλών ψαριών του τοπικού Συνεταιρισμού Αλιέων, ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» είχε γράψει τα εξής:

«… Έχει λάκκο η φάβα! … Καθόσον ο Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί έχουν φύλακες και όσο θρασύς και προκλητικός και αν είναι κάποιος, δεν θα έμπαινε στη λιμνοθάλασσα με μηχανοκίνητη βάρκα και δεν θα προλάβαινε να τη γεμίσει, χωρίς να έχει «πλάτη»… όσο ριψοκίνδυνος κι αν είναι…».

Την επόμενη του δημοσιεύματός μας, δεχτήκαμε καταγγελίες για αυτό το θέμα που χρήζουν άμεσης διερεύνησης, από κάθε αρμόδια τοπική και περιφερειακή Αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, μας είπαν:

1. Γίνεται ο κλέψας του κλέψαντος, διότι τα 40 στρέμματα της λιμνοθάλασσας δεν ελέγχονται αποτελεσματικά, είναι ξέφραγος ψαρότοπος και τον λυμαίνονται επιτήδειοι, κι όχι μόνο, οι οποίοι, προωθούν στην αγορά τα αλιεύματα, χωρίς τιμολόγια, χωρίς Φ.Π.Α., χωρίς κανέναν έλεγχο.
2. Γίνεται μπάχαλο με τους κλέφτες, γιατί και ο Συνεταιρισμός που μισθώνει τη λιμνοθάλασσα, υπολειτουργεί και οδεύει προς… διάλυση, με άμεσο κίνδυνο να περάσει η εκμετάλλευση του λιβαριού σε ιδιώτες και
3. Τα κέρδη για τα μέλη του Συνεταιρισμού, έχουν μειωθεί κατά… 70%, παρά το γεγονός ότι και ο αριθμός των μελών τους επίσης μειώθηκε κατά 70%. Από τα 100 μέλη που ήταν το 2003 και παίρνανε κάπου 12.000 € το καθένα, σήμερα είναι μόλις 25 και παίρνουν 3.500 €!

Σε ερώτησή μας, πως μπαίνουν οι μηχανοκίνητες βάρκες των κλεφτών στη λιμνοθάλασσα και πως μετακινείται η «ψαριά» τους, μας είπαν: «Σηκώνουν με τα χέρια τη βάρκα και τη ρίχνουν στα λιβάρια – λιμνοθάλασσα και όταν τη γεμίσουν, έρχονται κλούβες και φορτώνουν τα δίχτυα μαζί με τα κλοπιμαία και φεύγουν…»
Που σημαίνει ότι το πλήγμα στην τοπική και εθνική οικονομία είναι τεράστιο διότι αν το 2003, τα 100 μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού έπαιρναν μέρισμα 12.000 €, το χρόνο έπεφταν στην αγορά 1200.000 €, ενώ τα τελευταία χρόνια, τα μέλη είναι μόλις 25 και το μέρισμα μόλις 3.500 €, συνολικά μόλις 87.500 €.
Τέλος οι προαναφερόμενες καταγγελίες θα πρέπει άμεσα να ερευνηθούν και άμεσα να αποδοθούν ευθύνες, διότι μπορεί δύσκολα και στην πράξη να αποδειχθούν, αλλά οι αριθμοί τις επιβεβαιώνουν.

Λ.Σ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top