Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Ενόσω η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αισιόδοξη φύση του ανθρώπου δεν μπορεί παρά να κάνει σχέδια. Όμως, αυτή τη φορά έχουμε «εμπόλεμη» κατάσταση και το μέλλον πρέπει να σχεδιαστεί εξ αρχής. Είναι άτοπο να καταφεύγει κανείς στους (παλαιούς) θεωρητικούς για να προσεγγίσει τις λύσεις της επόμενης ημέρας μετά από μια τόσο τρομακτική κατάσταση (υγειονομική, πολιτισμική, οικονομική).

Με τα εν εξελίξει δεδομένα οι ασθμαίνουσες ηγεσίες της Ε.Ε. έχουν μια δυνατότητα: να τραβήξουν μία γραμμή και να κηρύξουν την γηραιά ήπειρο σε εμπόλεμη κατάσταση. Ώστε να ληφθούν νέα μέτρα ταχύτατα, ενόσω καίνε τα πεδία των «μαχών» (νοσοκομεία).

«Εμπόλεμη κατάσταση» γιατί:

Το «καλό» σενάριο, που προβλέπει ότι ο ιός θα ελεγχθεί μέχρι το φθινόπωρο, η ύφεση θα καλύψει την Ευρώπη και στην χώρα μας απλώς θα… περιοριστεί σε συνέπειες αντίστοιχες του 2015-17 με κατάρρευση του τουρισμού, είναι ήδη πολύ… κακό (ελλείμματα, ύφεση άνω του 6%, ανεργία στο 23%).

Το χειρότερο σενάριο είναι να μην βρεθεί (μεσοπρόθεσμα) το εμβόλιο, να «πέσουν» Ιταλία και Ισπανία, να διαλυθεί η Ε.Ε. Η ελληνική οικονομία θα επαναλάβει, συσσωρευμένα μάλιστα εντός 18μηνου, ολόκληρη την κρίση της προηγούμενης 11ετίας (2008-20018). Η ύφεση θα φτάσει σε ποσοστό άνω της περιόδου των μνημονίων (25%), η ανεργία θα ξεπεράσει το εφιαλτικό 28% του 2013. Και όλα αυτά θα έρθουν αθροιστικά στο ήδη μειωμένο ΑΕΠ. Άρα το εθνικό εισόδημα θα βρεθεί στο μισό του 2007. Αν δεν έχει καταρρεύσει το Υγειονομικό Σύστημα. Στην περίπτωση που η κρίση εργατικών χεριών στην ύπαιθρο δεν καταστήσει προβληματική την τροφική αλυσίδα…

Το σενάριο Όργουελ αποτελεί την κοινωνική-ανθρωπιστική-πολιτισμική συνέχεια του χειρότερου σεναρίου που προαναφέραμε…

Δεν επεκτεινόμαστε στην παρακολούθηση των πολιτών, τον γεωεντοπισμό ή την χρήση των δεδομένων του 13033. (Σ.σ.: Αλήθεια, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόβλεψε αυτοκαταστροφή του υλικού μετά την πάροδο του 24ώρου;). Σημειώνουμε μόνο τον περιορισμό των μετακινήσεων, το πρόβλημα απασχόλησης των «ευάλωτων» 65χρονων, το μονοψώνιο της τηλεοπτικής ενημέρωσης, τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε παρτ-τάιμ, τις παρενέργειες του εγκλεισμού ή τις επιπτώσεις να παίρνουμε όλοι 800 ευρώ και να καθόμαστε σπίτι...  

Δεν κατέρρευσε απλά η δεύτερη  παγκοσμιοποίηση (η πρώτη κατέρρευσε το 1914 στον α’ πόλεμο), δεν έσπασαν μονό οι… πλάκες του νεοφιλελευθερισμού. Τώρα το κράτος (και όχι κατ΄ ανάγκην το Δημόσιο) θα επανακάμψει. Όχι για να αντιμετωπιστούν οι πηγές της πανδημίας (αντιβιοτικά στην εκτροφή, παράνομες βιολογικές έρευνες, απουσία συστήματος κοινωνικής πρόληψης κ.α.), απλά για να περιοριστούν οι συνέπειες (οικονομική κρίση). Ένα κράτος με λιγότερη δημοκρατία και αναιμικά ατομικά δικαιώματα. Αντίστοιχο της Κίνας το οποίο, δεν απέτρεψε, αντίθετα, διέδωσε τον κορωνοϊό….

Όμως για να σταθούμε όρθιοι χρειάζονται κοινωνικές δομές, δημόσιες επενδύσεις, περικοπή (κάψιμο) χρέους, καθοριστικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά πρέπει να προβλέπει η «Ημερήσια Διάταξη» που θα κηρύσσει την Ευρώπη «Εμπόλεμη Ζώνη».

 * Δημοσιεύτηκε στα "ΝΕΑ" της 7ης/4/2020

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

Ηλεκτρικές συσκευές

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ καλές τιμές. Τηλ. 6942 460510

------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Εμφανίσιμος 52 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία από 40 έως 55 ετών για συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top