Για χάρη της αποτελεσματικότητας και της κυβερνησιμότητας στους Δήμους, ζήσαμε, όσοι υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα, την μεταφορά των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων στα διοριζόμενα από τον Δήμαρχο εκτελεστικά όργανα, ακυρώνοντας την ελεγκτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, ακυρώνοντας και αυτόν τον «Κλεισθένη» στην πράξη…

Και με την δικαιολογία της «πανδημίας» συνεχίστηκε η παρέμβαση με μια σειρά νομοθετικές προτάσεις υπέρ της εκτελεστικής εξουσίας του Δημάρχου.
Με την νέα πρόταση, λοιπόν, του κου Βορίδη πού ακριβώς βαδίζουμε; Σ’έναν νόμο που είχε καταργηθεί από το 2006 με τον «Καλλικράτη» ακόμη, σαν αντιδημοκρατικός και μη αποτελεσματικός. Ο στόχος είναι να πνιγεί στην απογοήτευση κάθε σκέψη νέων ανθρώπων για ενασχόληση με τον τόπο τους, νομίζοντας πως θα καταδικάσουν κάθε ελπίδα να βαλτώσει στον έλεγχο όσων με αυταρχισμό συνασπίζονται και εξουσιάζουν!
Και τι είδους Δήμαρχο φτιάχνει ο καινούργιος νόμος; Μα, έναν Δήμαρχο που συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες, έναν Δήμαρχο απόλυτο άρχοντα…τέτοια Δημοτική αρχή θέλουμε, όταν η ιστορία μας δίδαξε πως ο απόλυτος συγκεντρωτισμός γεννάει την διαφθορά;
Εμείς τουλάχιστον, σε καμιά περίπτωση δεν θα κάνουμε πίσω! Εμείς δεν φοβηθήκαμε τον «Κλεισθένη» με τις όποιες αστοχίες του, δεν φοβηθήκαμε τις θετικές προκλήσεις της απλής αναλογικής, δεν πισωγυρίσαμε όταν συνασπίστηκαν με υπόγειες αλλά και φανερές διαδρομές οι εξουσίες του τόπου για να μην φτάσουμε στο όνειρο, δεν θα μας λυγίσουν τώρα που είμαστε ακόμη πιο δυνατοί στην κοινωνία!
Είμαστε και θα είμαστε εδώ, ακόμη και με όλες τις συνθήκες που δεν διαμορφώνουμε, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η συμμετοχή των πολιτών, είναι ο Δημοκρατικός και κοινωνικός έλεγχος, είναι η καλλιέργεια συνθέσεων στην λήψη των αποφάσεων!
Έτσι, θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας ενάντια στο «χθες» που ξημερώνει στην Αυτοδιοίκηση, θα παλέψουμε για την απλή αναλογική, που ακόμη και με τις παραλλαγές της, αποτελεί το κυρίαρχο εκλογικό σύστημα στην Ευρώπη, γιατί πιστεύουμε στους Δημοκρατικούς θεσμούς, γιατί θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών χωρίς κομματικά δεκανίκια, γιατί θέλουμε πολίτες με άποψη και γνώμη!

Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, επικεφαλής της «Δημοτικής Αναγέννησης»,

μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρταίων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top