Η αντιμετώπιση της πανδημίας και ο συντονισμός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως των νεότερων εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο και το ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων, ήταν  από τα βασικά αντικείμενα συζητήσεων  που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και πάλι στους συνομιλητές του την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια.
Παρατηρώντας αντιδράσεις ορισμένων χωρών στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, γεννάται η αίσθηση ότι επικρατεί μια κοντόφθαλμη αντίληψη. Παρ’ όλα αυτά, πολλές χώρες έχουν πειστεί,  αλλά θα πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα.
Η καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που προτείνει η Κομισιόν ύστερα από πρόταση της Ελλάδας, θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επισπεύσει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για τις ασφαλείς μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα.
Δεν κατανοώ την πολιτική Κυβερνήσεων και οδηγίες προς τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκτός της χώρας τους.
Αυτού του είδους  προειδοποιήσεις, δημιουργούν δυσκολίες  στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων και δυσχεραίνουν τις οικονομίες των κρατών  μελών.
Η  συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα και αφορά την στενή συνεργασία των δύο χώρες ειδικά για τον τουρισμό, και η απαλλαγή όσων ταξιδιωτών έχουν εμβολιαστεί από περιττές διατυπώσεις κατά τη μετακίνησή τους ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μια δοκιμή για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα και με άλλες χώρες.
Όπως εξήγησε και ο κ. Θεοχάρης, «το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες σε πλαίσιο παρόμοιο όπως και με το Ισραήλ».
Η επίδειξη Πιστοποιητικού Εμβολιασμού εκ μέρους των τουριστών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωτική για να ταξιδέψουν. Ο στόχος  είναι, απλώς, να απαλλαγούν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία από το να υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ για τον COVID-19 κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Στο φετινό άνοιγμα του Τουρισμού και στις προοπτικές του ελληνικού είναι αφιερωμένα εκτενέστατα δημοσιεύματα.
Ο υπουργός Τουρισμού επιβεβαιώνει ως χρονικό ορόσημο για το επίσημο άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού τη  14η Μαΐου, αναφέροντας ότι «είμαστε σχετικώς βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ασφαλής, καθώς θα έχουμε ως συμμάχους τον καλό καιρό και την πρόοδο των εμβολιασμών».
Η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί,  η Ευρώπη ενώ έχει εγκριθεί από την Κομισιόν εξακολουθεί να καθυστερεί. Διακινδυνεύει έτσι να χάσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει τον ηγετικό της ρόλο σε οικουμενικό επίπεδο.
Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και δεν αποκλείει κανέναν».
Με το πιστοποιητικό καλύπτονται όσοι έχουν κάνει τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί προσεκτικά και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εγείρει την παραμικρή ανησυχία περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Περιλαμβάνει δε πολλαπλές επιλογές, επιτρέποντας σε κάποιον ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει εάν έχει εμβολιαστεί ή όχι, να υποβληθεί σε τεστ PCR.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιφρουρεί μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελευθερία της μετακίνησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και μάλιστα προωθεί με νομοθετικό κανονισμό την εισαγωγή ενός ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού Εμβολιασμού που θα διευκολύνει τη μετακίνηση των ταξιδιωτών εντός της κοινοτικής επικράτειας και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όλα τα κράτη μέλη θα το στηρίξουν.
Στόχος του μέτρου είναι να εφαρμοστεί το αργότερο από την 1η Ιουνίου, δηλαδή με τη έναρξη της τουριστικής περιόδου και για αυτό η Κομισιόν πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία του επείγοντος.
Το πράσινο πιστοποιητικό που θα είναι διαθέσιμο και σε έντυπη μορφή, θα περιλαμβάνει πληροφορίες του κατόχου σχετικά με τον εμβολιασμό του ή αν δεν έχει εμβολιαστεί με το αρνητικό αποτέλεσμα πρόσφατου τεστ ή την πιστοποίηση πως έχει αναρρώσει από την ασθένεια του κορονοϊού.
Οι λεπτομέρειες του μέτρου θα συζητηθούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών και στη συνέχεια σε αυτό των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις από κάποιες χώρες που θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν διακρίσεις στη μετακίνηση μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων.
Το βέβαιο είναι πως στην παρούσα φάση το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό αφορά μόνο τη μετακίνηση εντός της ΕΕ. Από εκεί και πέρα τα κράτη μέλη επειδή η δημόσια υγεία είναι εθνική και όχι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, μπορούν εάν θέλουν χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό στο εσωτερικό τους και για άλλες χρήσεις, εάν το κρίνουν αναγκαίο, όπως η διευκόλυνση της εισόδου σε δημόσιες συναθροίσεις και άλλους σκοπούς.
Σε ό,τι αφορά τα διεθνή ταξίδια Ευρωπαίων εκτός ΕΕ, αλλά και τις αφίξεις ταξιδιωτών από τρίτες χώρες, η Επιτροπή θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη διεθνοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ μέχρι να συμβεί αυτό τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν διμερείς συμφωνίας.
Το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας δεν αργεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
 
 


Γιαννούλης Ευστάθιος π. Δήμαρχος Πολιτευτής ΝΔ



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top