Φέτος, εκτός από τα προβλήματα της ενέργειας και της ακρίβειας, μείζον ζήτημα για την περιοχή της Άρτας, είναι η έλλειψη εργασιακών χεριών, καθόσον οι εργασίες γης από τρίτες χώρες έχουν μειωθεί σημαντικά ή επιλέγουν άλλες χώρες (Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία κ.α.), με καλύτερες αμοιβές, καλύτερες συνθήκες εργασίας και περισσότερο ελκυστικές προοπτικές για το μέλλον τους.

Οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες στη χώρα μας έχουν (ανοήτως) ενταχθεί στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης) και είτε περιορίζονται σε αυτό είτε προσφέρουν περιοδική ή «μαύρη» εργασία.

Φέτος η ελαιοπαραγωγή στην Άρτα δεν θα έχει προηγούμενο.

Οι ελιές λυγίζουν από τον καρπό, οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες τόσο για την ποιότητα, όσο και για την τιμή, αλλά οι συνθήκες για τη συγκομιδή, κάθε άλλο, παρά καθησυχαστικές είναι.

Αντίθετα πολλοί πιστεύουν ότι λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική και μεγάλες ποσότητες του ευλογημένου καρπού της ελιάς θα σαπίσουν πάνω και κάτω από τα δέντρα.

Το πρόβλημα αυτό απασχολεί βέβαια όλη τη χώρα, όμως στην περιοχή της Άρτας, οι συνέπειες στην τοπική οικονομία θα είναι τεράστιες, αν δεν παρθούν άμεσα, γενναία και αποφασιστικά μέτρα.

Όπως η επιστράτευση των επίσημων ανέργων, που μόνιμα και μακροχρόνια «στολίζουν» τις σελίδες του ΟΑΕΔ, λόγω τεμπελιά ή γιατί ικανοποιούνται με τα επιδόματα που παίρνουν ή δουλεύουν στη «μαύρη αγορά» εργασίας.

Το ίδιο να γίνει και με εκείνους που βολεύτηκαν ή επαναπαύτηκαν στο ΚΕΑ και συνάμα (οι περισσότεροι) δουλεύουν «μαύρα».

Ειδικότερα οι ρομά, στο σύνολό τους παίρνουν το εν λόγω επίδομα, δυναμώνοντας έτσι μόνο χαρακτηριστικά της τεμπελιάς, σε βάρος όλων των άλλων.

Βέβαια με τους παραπάνω, κανένας δεν τα βάζει λόγω πολιτικού κόστους.

Εκτός κι αν στη χώρα μας δεν υπάρχει ανεργία, και όσοι μιλούν περί ανεργίας, λένε ψέματα.

Αν έτσι είναι, είμαστε ευλογημένη χώρα και ας χαθεί και ο ευλογημένος καρπός της ελιάς.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top