Εδώ και 30 χρόνια γράφεται η ιστορία του «ΞΕΝΙΑ» της Άρτας, μια πονεμένη ιστορία, με λίγους «θύτες» και πολλά θύματα.
Μια ιστορία που μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας ήταν αρνητικοί πρωταγωνιστές, θύματα προφανώς και οι ίδιοι των κομματικών φανατισμών που έντονα κυριαρχούσαν στην περιοχή μας και σε βάρος των συμφερόντων όλων μας.

Με αποτέλεσμα το «ΞΕΝΙΑ» της Άρτας, ένα σημείο ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς της πόλης της Άρτας, οριστικά «…θάφτηκε» με την τελευταία απόφαση (2016) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που απαγόρευσε τη τουριστική χρήση του, για την οποία και κατασκευάστηκε.
Μια απόφαση ωμής πολιτικής παρέμβασης, στερούμενη κάθε λογικής σκέψης και εκτίμησης.
Μια απόφαση που υπηρετούσε μόνο μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες κι όχι τα πραγματικά και ουσιώδη συμφέροντα της περιοχής μας.

Κι επειδή αυτό το θέμα κάθε τόσο και λιγάκι επανέρχεται στην επικαιρότητα, είναι θέμα που αγγίζει τις ευαισθησίες του συνόλου των αρτινών πολιτών, ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» προχώρησε, στον παρόν αφιέρωμα για πέντε λόγους:

1. Για να γίνει γνωστή η όλη πορεία του «ΞΕΝΙΑ»
2. Για να γίνουν γνωστά τα λειτουργικά του προβλήματα, που το καθιστούσαν ασύμφορο οικονομικά
3. Για να γίνουν γνωστές οι αιτίες της «Οδύσσειας» της διεκδίκησής του από το Δήμο Αρταίων.
4. Για να καταγραφούν και να καταλογισθούν ευθύνες όπου πράγματι υπάρχουν και
5. Για να γίνουν γνωστοί και οι ρόλοι των εκάστοτε Δημάρχων Αρταίων, που χειρίστηκαν αυτή την υπόθεση.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «ΞΕΝΙΑ» ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Λίγα χρόνια μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου, η χώρα έψαχνε να βρει τον χαμένο βηματισμό της, για να επιβιώσουν πρώτιστα οι πολίτες της.
Η αμερικανική βοήθεια ήταν για λίγους μήνες, ενώ  θα μπορούσε να ήταν για πολλά χρόνια, αν αυτή τη βοήθεια δεν την σπαταλούσαμε ή δεν την «ξεπουλούσαμε», αντί να την αξιοποιήσουμε για να μας αποδώσει στη συνέχεια.
Έτσι άρχισαν οι αναζητήσεις για τομείς άμεσης εκμετάλλευσης και ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο τομέας του τουρισμού.
Ο ΕΟΤ ήταν από τους πρώτους δημόσιους οργανισμούς, που δραστηριοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα από τα πρώτα αναπτυξιακά προγράμματά του ήταν η κατασκευή και εκμετάλλευση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων στην περιφέρεια, τα οποία «βαπτίσθηκαν» και «ΞΕΝΙΑ».
Αν δεν κάνουμε λάθος, τα «ΞΕΝΙΑ» που τότε έγιναν, ήταν με αυτό της Άρτας, πάνω από τριάντα.
Το οποίο ΞΕΝΙΑ της Άρτας έγινε μέσα στο Κάστρο, το οποίο άνηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά ο εσωτερικός του χώρος, «ανήκε» στο Δήμο Αρταίων, όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό και απίστευτο.
Ο ΕΟΤ υποχρεώθηκε να ζητήσει από το Δήμο Αρταίων (1954;) την παραχώρηση της εσωτερικής έκτασης του Κάστρου, για την ανέγερση του ΞΕΝΙΑ, όπως και έγινε.
Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι η παραχώρηση έγινε αποκλειστικά και μόνο για λειτουργία ξενοδοχείου και συναφών τουριστικών δραστηριοτήτων.
Το 1958 κατασκευάζεται το ΞΕΝΙΑ Άρτας και λειτουργεί, με εργοδότη τον… ΕΟΤ και με δυναμικότητα περίπου… 40 κλινών, αλλά με πολλούς και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, που απαιτούσαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων για να λειτουργήσει σωστά.
Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονταν κοντά στα 50 άτομα προσωπικό, για εστιατόριο, καφετέρια – μπαρ, ρεσεψιόν, θυρωρείο, καμαριέρες, καθαρίστριες, κηπουρούς και άλλοι.
Σε ξενοδοχείο, το τονίζουμε αυτό, 40 κλινών!
Το αποτέλεσμα ήταν οικονομικά οδυνηρό για τον ΕΟΤ, από όλα τα ΞΕΝΙΑ κι όχι μόνο της Άρτας.
Έτσι υποχρεώθηκε να τα μισθώσει σε ιδιώτες, με συμβολικά μάλιστα ενοίκια, ώστε να επιβιώσουν από τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα.
Ειδικότερα το ΞΕΝΙΑ Άρτας νοικιάστηκε με μηνιαίο μίσθωμα… απλής κατοικίας, αλλά με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, οι ενοικιαστής να το λειτουργήσει κανονικά ως ξενοδοχείο.
Η κατάληξη; Ο ενοικιαστής και εκμεταλλευτής του ΞΕΝΙΑ της Άρτας, κάποιος ονόματι Βαρουξής, από τον Πύργο Ηλείας, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας στο επάγγελμα, να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά κι όχι μόνον. Τα χρέη του προς εργαζόμενους, Δημόσιο, ΙΚΑ κλπ., να τον κυνηγάνε για πάρα πολλά χρόνια της ζωής του.
Γνωρίζω την ιστορία του, γιατί ήταν στενός μου φίλος.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες γεννήθηκε η σκέψη για τη διεκδίκηση του ΞΕΝΙΑ από το Δήμο Αρταίων.
Δειλά-δειλά από το Δήμαρχο ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και έντονα και αποφασιστικά από το δήμαρχο ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ.
Ο δεύτερος, ο Κώστας Βάγιας, όπως μου έλεγε, με προσωπικές του παραστάσεις στον τότε υπουργό Πολιτισμού ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, πέτυχε τη ρητή υπόσχεσή του, για την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων (1996 – 1997).
Όμως ο Κώστας Βάγιας δεν επαναπαύθηκε στη διαβεβαίωση – υπόσχεση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Μέσω της συζύγου του ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ, της Δάφνης, κόρης της αρτινιάς Μαρίας Αρκαδίου, πήρε και δεύτερη (κατηγορηματική) υπόσχεση από τον τότε πρωθυπουργό (1996-1997) για την εν λόγω παραχώρηση.
Όμως έκανε ένα λάθος ο Κώστας Βάγιας. Δημοσιοποίησε αυτές τις ενέργειές του και το Τοπικό ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε (στο παρασκήνιο) κατά αυτής της παραχώρησης στον «δεξιό δήμαρχο».
Το 1992 ο Κώστας Βάγιας είχε ήδη κλείσει την πρόσβαση στο Κάστρο και κατ’ επέκταση στο ΞΕΝΙΑ, ως μια αντίδραση πίεσης προς τις τότε κυβερνήσεις, αλλά κυρίως για να περιοριστούν οι λεηλασίες του εξοπλισμού του ξενοδοχείου.  
Στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο πέρασαν από τον ΕΟΤ, όλα τα ΞΕΝΙΑ της χώρας, πήρε την απόφαση να τα «ξεφορτωθεί» όπως και έγινε στη συνέχεια.
Τότε έγινε και η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων, κατ’ ανάγκη κι όχι «κατόπιν ενεργειών», κάποιων τοπικών παραγόντων ή κομμάτων.
Το 2014 μεταγράφεται η παραχώρηση στο Υποθηκοφυλακείο Άρτας.
Επί δημαρχίας ΠΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης-εκμετάλλευσης, χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί αυτή η σύμβαση, για λόγους που δεν είναι αυτής της περιόδου.
Επί δημαρχίας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, οριστικοποιήθηκε η παραχώρηση και ο τότε νομικός σύμβουλος του Δήμου Αρταίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΚΑΣ προχώρησε στη σύνταξη Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τουριστική εκμετάλλευση του ΞΕΝΙΑ.
Τελικά αυτή η «καυτή πατάτα» έφτασε στα χέρια του σημερινού Δημάρχου Αρταίων ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ.
Ο οποίος είχε ήδη στη φαρέτρα του σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβούλιων, όλων των πρώην συναδέλφων του δημάρχων (Βάγια, Οικονομίδη, Παπαλέξη), για ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, πρόσθεσε δε σε αυτές και παρόμοια απόφαση του δικού του Δημοτικού Συμβουλίου και  προχώρησε τις διαδικασίες εκμετάλλευσής του.
Όμως λογάριαζε «χωρίς τον ξενοδόχο».
Μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας, αυτοαποκαλούμενοι και «προοδευτικοί», που μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών μας, μια ομάδα που πάντα ήταν αρνητές σε ότι το δημιουργικό αποφασίζονταν για την πόλη μας και με τις ευλογίες της τότε υπουργού ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, το 2016, κάνει παρέμβαση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), διορισμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με ψήφους 17-0 (!!!) απορρίπτει την τουριστική χρήση του ΞΕΝΙΑ, (το οποίο για αυτό και είχε κατασκευαστεί), επιτρέποντας μόνο τη χρήση του για δημοτική βιβλιοθήκη, ωδείο, καφέ και… πολιτιστικό στέκι.
Χρήσεις που είναι εντελώς αχρείαστες για τους αρτινούς και την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Υπάρχουν πολιτιστικοί φορείς (ΣΚΟΥΦΑΣ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ κ.α.), που διαθέτουν βιβλιοθήκες, που σήμερα κανείς δεν τις πλησιάζει, αίθουσες εκδηλώσεων που υπερκαλύπτουν τις τοπικές ανάγκες.
Ακόμη υπάρχει ήδη δημοτική βιβλιοθήκη την οποία ελάχιστοι, για να μην πούμε και… κανένας, δεν την επισκέπτονται.
Γιατί λοιπόν «αχρηστεύτηκε» το ΞΕΝΙΑ, για αντικείμενα που δεν πάσχει η περιοχή μας;
Το ΞΕΝΙΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Άρτας.
Είναι ο πνεύμονας της πόλης, είναι το μόνο κομμάτι της πόλης που προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση.
Σε αυτό διανυκτέρευσαν όλοι σχεδόν οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης και Σημίτης!
Και το «θάψανε».
Μια χούφτα συμπολιτών μας, υποτίθεται «προοδευτικών» κέρδισε τον «πόλεμο» του ΞΕΝΙΑ, ενάντια στο σύνολο των αρτινών και της τοπικής οικονομίας.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι υπέρ της τουριστικής αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, κατά καιρούς είχαν ταχθεί όλοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς, όλοι οι δήμαρχοί Αρταίων, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, ακόμα και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αρταίων που στηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Βασίλης Γιολδάσης και Όλγα Γεροβασίλη).

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ(;) ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΡΤΑΙΩΝ

Αντικειμενικός καταλογισμός ευθυνών των δημάρχων Αρταίων που χειρίστηκαν το θέμα του ΞΕΝΙΑ, δεν μπορεί να υπάρξει.
Προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις, από τα όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, μπορώ να εκφέρω και αυτό θα κάνω.
Αρχίζω από τον Δήμαρχο ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ!
‘Ήταν εκείνος που σήκωσε τη σημαία της διεκδίκησης του ΞΕΝΙΑ, ενώ το πολιτικό κλίμα, επί των ημερών του, ήταν νοσηρό, από πλευράς ΠΑΣΟΚ και σε βάρος του.
Και το λέμε αυτό, γιατί ο Κώστας Βάγιας διατηρούσε άριστες σχέσεις με τα κόμματα της Αριστεράς και περισσότερο με το ΚΚΕ, αλλά και με τα τοπικά στελέχη αυτού του χώρου, παρά το γεγονός ότι ποτέ εκλογικά δεν συμπορεύτηκαν.
Μάλιστα η δημοτική παράταξη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΟΛΔΑΣΗ, αλλά αργότερα και της ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ που στηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα του ΞΕΝΙΑ, υποστήριξαν (και με τα δημοτικά του προγράμματα), την τουριστική του χρήση.
Όμως το ΠΑΣΟΚ, παρασκηνιακά, εμπόδισε αυτή την παραχώρηση στον… «δεξιό δήμαρχο» όπως έμμεσα παραδέχτηκαν και στελέχη του.
Είχαμε αθέτηση υπόσχεσης τόσο από τον υπουργό ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, όσο και από τον πρωθυπουργό ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ.
Το 1992 ο Κώστας Βάγιας έκλεισε την πρόσβαση στο ΞΕΝΙΑ, με ένα απορριμματοφόρο στην είσοδο του κάστρου, ως μέσον πίεσης και εκβιασμού, για παραχώρησή του στο Δήμο Αρταίων, αλλά και να αποτρέψει ή έστω να περιορίσει τη λεηλασία του.
Ήταν και μια περίοδος απανωτών βουλευτικών εκλογών, είχε δρομολογηθεί και η καθολική παραχώρηση όλων των ΞΕΝΙΑ της χώρας σε δήμους και ιδιώτες.
Έτσι χάθηκε παραπάνω από μια δεκαετία, μέχρι να «ξεφορτωθεί» το Υπουργείο Πολιτισμού, όλα τα ΞΕΝΙΑ, μεταξύ αυτών και της Άρτας.
Την σκυτάλη παρέλαβε ο διάδοχός του ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, ο οποίος, ως δήμαρχος Αρταίων, εμφανίστηκε εξίσου αποφασιστικός στη διεκδίκηση του ΞΕΝΙΑ.
Μάλιστα επί των ημερών του υπογράφτηκε και σχετική Σύμβαση (Συνεκμετάλλευση), η οποία ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε, προφανώς γιατί ήταν πρόχειρη και μη υλοποιήσιμη.
Γι’ αυτή ειδικά τη Σύμβαση ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» πρόβλεψε τη μη υλοποίησή της, γιατί είχε κενά που ήταν αδύνατο να καλυφθούν, από νομικής, και πρακτικής πλευράς κι όχι μόνον.
Έρχεται το 2014, παραχωρείται επίσημα το ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων και ο τότε δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, δια του νομικού συμβούλου του Δήμου Αρταίων ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΚΑ, προχωρεί στη σύνταξη Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για μίσθωση – εκμετάλλευση του ΞΕΝΙΑ, αποκλειστικά για τουριστική χρήση.
Η διαδικασία αυτή δεν προχώρησε, λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε (μνημόνια) και των εκλογών του 2015, που έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Γιάννη Παπαλέξη, διαδέχτηκε στο δημαρχιακό αξίωμα ο σημερινός δήμαρχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, με κλειστό το ΞΕΝΙΑ στα 30 σχεδόν χρόνια, λεηλατημένο, κατεστραμμένο, και «σαπισμένο» από την εγκατάλειψη και τις κακές καιρικές συνθήκες.
Παρά ταύτα ο Χρήστος Τσιρογιάννης, το ίδιο αποφασιστικά με τους προκατόχους του και με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε τις διαδικασίες για το διαγωνισμό παραχώρησης της εκμετάλλευσης του ΞΕΝΙΑ, πάντα για τουριστική χρήση.
Κι άρχισαν οι «κραυγές» της «χούφτας» των ολίγων, που πάντα αντιδρούσαν με σύνθημα: «Όχι στο ξεπούλημα του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτες».
Από κοντά τους και η τότε υπουργός ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, η οποία, ως υποψήφια δήμαρχος Αρταίων, ήταν υπέρ της τουριστικής αξιοποίησής του.
Το θέμα έφτασε στο διορισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αρχαιολογικό Συμβούλιο και με ωμές πολιτικές παρεμβάσεις αλλάζει η.. χρήση του, προς δραστηριότητες, παντελώς αχρείαστες για την τοπική κοινωνία.
Μπροστά στον κίνδυνο, να ξαναμπεί λουκέτο και πάλι στο Κάστρο, για απροσδιόριστο χρόνο, ο Χρήστος Τσιρογιάννης επαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η νέα απόφαση προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ΚΑΣ.
Διατυπώθηκε η άποψη,  ο δήμαρχος να απορρίψει την απόφαση του ΚΑΣ και να επαναφέρει εκ νέου θέμα προς συζήτηση, στο επόμενο που διορίστηκε από τη Ν.Δ.
Ναι, θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αλλά το λουκέτο στο Κάστρο θα είχε μπει και το «ανάθεμα» για αυτό θα ήταν όλο σε βάρος του, όπως έγινε και με τον Κώστα Βάγια.   
Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος που ο Χρήστος Τσιρογιάννης, δεν προχώρησε σε αυτή την επιλογή.
Πιστεύουμε ότι αν επέμενε, ενδεχομένως να πετύχαινε την αρνητική για την περιοχή μας, αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης του ΚΑΣ, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει για πόσα ακόμα χρόνια θα ήταν κλειδωμένο το ΞΕΝΙΑ και το Κάστρο.
Ακόμα για να γίνει ΒΙΩΣΙΜΗ τουριστική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ΞΕΝΙΑ, θα πρέπει να γίνει και επέκταση των νυν κτηριακών εγκαταστάσεων ή νέες κατασκευές, κάτι που με τους ισχύοντες νόμους απαγορεύεται.
Και αν δεν πραγματοποιηθούν τέτοιες αλλαγές, δύσκολα θα βρισκότανε επενδυτής για να αναλάβει την εκμετάλλευσή του.
Πέραν των προαναφερόμενων «προοδευτικών», (εντός εισαγωγικών) θέσεων, εκδηλώθηκαν και συνετές αρνητικές φωνές, προβάλλοντας το εύλογο ερώτημα: «Αφού η δυναμικότητα του ΞΕΝΙΑ είναι μικρή και η βιωσιμότητά του ως ξενοδοχείο, είναι δύσκολη, ποιος επιχειρηματίας θα νοιαστεί για αυτό;».
Κατανοητός αυτός ο αντίλογος, αλλά το ΞΕΝΙΑ πρέπει να είναι τουριστικός προορισμός όπως και να χει κι όχι να φιλοξενεί δραστηριότητες καθόλου χρήσιμες για την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά τώρα τα εκατομμύρια που δήθεν εξασφαλίστηκαν από την  ένταξη του «ΞΕΝΙΑ» στο ΕΣΠΑ, θα μου επιτραπεί να πω, ότι δεν χρειάζονταν υπουργοί, για να μεσολαβήσουν.
Τα ΕΣΠΑ μοιράζουν πολύ περισσότερα σε ιδιώτες – επενδυτές, από ότι σε Δήμους και Οργανισμούς, αρκεί να υπάρχουν μελέτες και προτάσεις πραγματικού αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Το δίλημμα του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη

Για το ΞΕΝΙΑ, είχαμε τέσσερα δεδομένα:

1. Την απόφαση του ΚΑΣ που απαγόρευσε τη τουριστική χρήση του
2. Την μικρή δυναμικότητα σε ξενοδοχειακές κλίνες και οι τεράστιοι κοινόχρηστοι χώροι, που απαιτούσαν πολλές δεκάδες ανθρωπίνου δυναμικού για τη λειτουργία τους, αλλά και η μη επιχειρηματική βιωσιμότητα όλης της μονάδας, καθόσον δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε μια ποδοσφαιρική ομάδα, ούτε ένα τουριστικό πούλμαν.
3. Τα 30 χρόνια που ήταν κλεισμένο το ΞΕΝΙΑ και οι λεηλασίες που είχαν προηγηθεί κ.α.
4. Οι ορατοί κίνδυνοι για να συνεχίσει να παραμένει κλειστό, τουλάχιστον για άλλα 30 χρόνια, αν ο σημερινός δήμαρχος Αρταίων αποφάσιζε να κοντραριστεί με το ΚΑΣ και εκ νέου να επιδιώξει, μια νέα απόφασή του για λειτουργία του ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχείο, σε κτίσμα «κουφάρι»… 100 χρόνων.

Μπροστά σε αυτή την ωμή πραγματικότητα, ο Δήμαρχος επέλεξε την αποδοχή της απόφασης του ΚΑΣ, ως το μη χείρον βέλτιστον.
Αυτή είναι η πραγματική και ουσιαστική αλήθεια.
Όμως αυτή η πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι το ΞΕΝΙΑ και ο περιβάλλον χώρος, το τουριστικό φιλέτο της περιοχής μας και πνεύμονας της πόλης, θα έπρεπε να «θυσιαστεί» για αχρείαστες χρήσεις ή για χρήσεις που μπορούσαν και άνετα να αναπτυχθούν σε άλλους χώρους κι όχι αχρηστεύοντας μια υπάρχουσα τουριστική υποδομή.
Για την τύχη του «ΞΕΝΙΑ» της Άρτας, κανένας Δήμαρχος Αρταίων δεν φέρει ευθύνη, πολύ δε περισσότερο ο σημερινός δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης.
Σε αυτό το ζήτημα, μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, για μια ακόμα φορά κυριάρχησαν, σε βάρος της Άρτας και όλων των αρτινών.

Οι μύθοι για το «λουκέτο»

Ευθύνες για το «λουκέτο» στο Κάστρο και το ΞΕΝΙΑ, για 30 περίπου χρόνια, αυθαίρετα αποδίδονται στους δημάρχους Αρταίων και περισσότερο στον ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ.
Κάποιοι από άγνοια, άλλοι από μικροσκοπιμότητες πολιτικές και άλλοι από μικροψυχία και για πικρόχολους σχολιασμούς.
Το «λουκέτο» δεν μπήκε από δημάρχους, γιατί δεν είχαν αυτό το δικαίωμα, γιατί το ΞΕΝΙΑ δεν είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Αρταίων μέχρι το 2014, το δε Κάστρο ανήκει στο δημόσιο και όχι στο Δήμο.
Το 2002 ο Κ. Βάγιας έβαλε στην είσοδο του Κάστρου ένα απορριμματοφόρο, περισσότερο για να περιορίσει τις λεηλασίες, αλλά και γιατί δεν μπορούσε αυτός να βρίσκεται υπό έλεγχο, για παραβατικές δράσεις, με ανοικτή την πόρτα του Κάστρου.
Κι αυτό λέει και η κοινή λογική.
«Ανοικτό Κάστρο» χωρίς έλεγχο, ήταν ένα σύνθημα εκτός τόπου και χώρου και στην πράξη να συμβεί.
Με κλειστές τις πόρτες και είχε μετατραπεί σε άντρο ναρκομανών.

 

Η στάση του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» για το ΞΕΝΙΑ

Τόσο ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», όσο και άλλες τοπικές εφημερίδες της Άρτας, με δημοσιεύματά τους πρόβαλαν και στήριξαν τη δίκαιη διεκδίκηση του ΞΕΝΙΑ από τους Δημάρχους Αρταίων.
Άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο, άλλες ήπια και άλλες δυναμικά.
Εμείς για αυτό το θέμα δικαιούμαστε αυτή τη φορά να ευλογήσουμε «τα δικά μας γένια» και αυτό θα κάνουμε, αναδημοσιεύοντας παρακάτω μερικά σχετικά μας κείμενα για το ΞΕΝΙΑ.
Δεν επιζητούμε εύσημα, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν μας δικαιώνει, δεν δικαιώνει κανέναν από εκείνους (τους πολλούς) που βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας αυτού του ζητήματος.

 

Προϊόν ωμής παρέμβασης στην απόφαση του ΚΑΣ για το ΞΕΝΙΑ της Άρτας;
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας τις 11 Δεκεμβρίου 2016
 
«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για τη χρήση του ΞΕΝΙΑ της Άρτας, είναι προϊόν ωμής πολιτικής παρέμβασης κι όχι νόμων και επιστημονικής… «σκέψης».
Και όποιος αυτό εδώ δεν το αντιλαμβάνεται ή είναι αφελής ή εν γνώσει του, κοροϊδεύει τον εαυτό του.
Ο Δήμος Αρταίων και ο Δήμαρχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ έκαναν ότι ακριβώς χρειάζονταν, για να τελειώσει επιτέλους, η «πονεμένη ιστορία» του «ΞΕΝΙΑ» της Άρτας, σύμφωνα με τις θελήσεις της τοπικής κοινωνίας και όλων των τοπικών Μαζικών Φορέων, σύμφωνα με τους νόμους και σύμφωνα και με το σκεπτικό που έγινε αυτή η τουριστική μονάδα στην πόλη μας, πριν από μισό αιώνα.
Η απόφαση του ΚΑΣ, να μην αξιοποιηθεί το ΞΕΝΙΑ τουριστικά, ικανοποιεί μόνο μια μικρή ομάδα ατόμων, που μεταξύ «φραπόγαλου» και… πολιτικής τους μοναξιάς, κατά καιρούς σηκώνουν «επαναστατικά» λάβαρα, μιλώντας εξ ονόματος όλων των αρτινών, ενώ δεν εκπροσωπούν ούτε τους εαυτούς τους, ικανοποιεί και παλιές κομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, παλιές «αμαρτίες», που ναρκοθετούσαν και ναρκοθετούν οτιδήποτε καλό πάει να γίνει στην πόλη μας.
Τα διορισμένα μέλη του ΚΑΣ, από την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν «ΟΧΙ» στη λογική και είπαν «ΝΑΙ» στους ολίγους «ναρκοθέτες» και «νεκροθάφτες» της Άρτας.
Ευθύνη για αυτή την εξέλιξη και μάλιστα μεγάλη, φέρει και η αρτινιά υπουργός ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, η οποία συμπορεύτηκε με αυτή την ομάδα και «ξέχασε» ότι ως μέλος και δημοτική σύμβουλος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και αργότερα ως επικεφαλής της, ως υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, ήταν υπέρ της τουριστικής αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ.
Και ας μη μασάμε άλλο τα λόγια μας! Η αρνητική εξέλιξη του θέματος του ΞΕΝΙΑ της Άρτας και η σχετική απόφαση του ΚΑΣ, φέρουν των προαναφερόμενων, την… «υπογραφή« του ΣΥΡΙΖΑ και της ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ.
Τα περί αντιθέτου, από όπου κι αν ακούγονται, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Ο σημερινός Δήμαρχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ οφείλει να το παλέψει, πριν το ΞΕΝΙΑ, αντί για ξενοδοχείο, ή έστω πολιτιστικός χώρος, καταντήσει πολυχώρος ερπετών και αρουραίων, όπως ακριβώς ήταν τις τελευταίες δεκαετίες.
Να προσβάλει την τιμωρητική αυτή απόφαση του ΚΑΣ, με προσφυγές σε κάθε άλλη αρμόδια Αρχή.
Οι μόνιμοι «ναρκοθέτες» κάθε δημιουργικής προσπάθειας της περιοχής μας δεν πρέπει αυτή τη φορά να δικαιωθούν!».
 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: «Έργο» παρόμοιων «προοδευτικών» είναι και ο χαρακτηρισμός των καταστημάτων, έμπροσθεν του Αγίου Δημητρίου, ως διατηρητέα, όταν ο τότε δήμαρχος Αρταίων ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑΣ είχε προχωρήσει τις διαδικασίες κατεδάφισής τους. Και η ασχήμια παραμένει και σήμερα στην κεντρική πλατεία της Άρτας. Ας τα καμαρώνουν σήμερα εκείνοι που «ναρκοθέτησαν» την εν λόγω κίνηση Βάγια. Ήταν οι ίδιοι που τότε «φρόντισαν» και για την ΜΗ παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων, η οποία είχε δρομολογηθεί από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από τον τότε υπουργό Πολιτισμού ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.

 

Οι «ναρκοθέτες» και οι «νεκροθάφτες» του ΞΕΝΙΑ… και της Άρτας!
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας τις 18 Δεκεμβρίου 2016
 
«Για πολλές δεκαετίες η Άρτα και οι κάτοικοι της περιοχής μας, δεν μπορούν να βρουν τον βηματισμό τους, γιατί κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» και «προοδευτικοί», τροχοπεδούν κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μόνο και μόνο, για να ακούγονται και να διαφέρουν από τους άλλους.
Αυτά τα άτομα είναι «μαλωμένα» με την κοινή λογική και συμφιλιωμένα με την κοινωνική αντίδραση.
Αυτά τα άτομα «σκάνε μύτη» κάθε φορά που κάτι σωστό πάει να γίνει στον τόπο μας.
Και αβασάνιστα «ναρκοθετούν» αυτές τις προσπάθειες!
Σε προηγούμενο κείμενό μας στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», θυμίσαμε την περίπτωση των καταστημάτων που βρίσκονται μπροστά στον Άγιο Δημήτριο, τα οποία, επί δημαρχίας ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ, ήταν για να κατεδαφιστούν. Τότε κάποιοι «φρόντισαν», μέσω βέβαια της Αρχαιολογίας, αυτά τα κτίσματα να χαρακτηρισθούν διατηρητέα.
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι απέτρεψαν τότε και την παραχώρηση του «ΞΕΝΙΑ» στον δεξιό δήμαρχο!
Επί δημαρχίας ΠΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, έγινε μελέτη για κατασκευή δημοτικού πάρκινγκ στην πλατεία Σκουφά. Δημοσιεύτηκε η σχετική διακήρυξη, αλλά 10 - 20 «προοδευτικοί» σήκωσαν πανό εναντίον αυτού του έργου, δήθεν για να μην «πέσει» η Παρηγορήτρια!
Το ίδιο έγινε και με τα Ψαροπλιά, επί δημαρχίας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, αλλά και με την ενοικίαση του «ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ» για καφετέρια.
Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της χρήσης του ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχείο, δήθεν για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο, τη στιγμή που η Άρτα, αν σε κάποιο τομέα υπάρχει ανάπτυξη, είναι στον πολιτισμό, χάρη στον «Σκουφά», τον «Μακρυγιάννη» και άλλους πολιτιστικούς φορείς του νομού. Ακόμη υπάρχει «εν δυνάμει» δυνατότητα, να γίνει το Αγραφιώτικο Πολιτιστικό Κέντρο.
Αυτοί λοιπόν οι ελάχιστοι δέκα έως δεκαπέντε άτομα, σε σύνολο 80.000 αρτινών, μιλούν εξ ονόματός τους!!!!
Κόντρα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, κόντρα στις θελήσεις του συνόλου σχεδόν των Τοπικών Μαζικών Φορέων και της τοπικής κοινωνίας, κόντρα στις ανάγκες της περιοχής.
Αυτοί είναι οι «ναρκοθέτες» της Άρτας, που - επαναλαμβάνουμε μετριούνται με τα δάκτυλα των χεριών, άντε και σε κάποιες περιπτώσεις και με τα δάκτυλα των ποδιών.
Έχουμε και τους «νεκροθάφτες» μας!!!
Τους ειδικούς της Αρχαιολογίας, της πιο «μισητής» υπηρεσίας, όλης της χώρας.
Και η Άρτα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της υπηρεσίας.
Πολλές δεκάδες αρτινοί καταστράφηκαν εξαιτίας της και αυτό είναι γνωστό σε όλους μας.
Και περισσότερο από όλους, το γνώριζε ο αείμνηστος δήμαρχος ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ, όταν ξεκίνησαν τα έργα της Αποχέτευσης, στη Σκουφά και στους άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Τότε ειδοποίησε και προειδοποίησε την Αρχαιολογία και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, ότι δεν θα ανεχθεί αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες, στην αξιολόγηση τυχόν ευρημάτων στο υπέδαφος.
Και «απείλησε» τους αρχαιολόγους ότι αν δεν σεβαστούν αυτό το αίτημά του, τα όποια ευρήματα, θα μεταφέρονται πάραυτα σε άλλους χώρους, λέγοντάς τους: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να καταδικάσετε την πόλη»!
Και η απειλή τότε «έπιασε τόπο!
Σήμερα έχουμε την περίπτωση του ΞΕΝΙΑ και τις αντιδράσεις για την γνωστή σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Μια απόφαση προκλητική, απαράδεκτη και σίγουρα προϊόν πολιτικών παρεμβάσεων, η οποία εξόργισε ΟΛΟΥΣ τους αρτινούς, πλην ελαχίστων, πλην μιας… «χούφτας» ατόμων, που προφανώς αντιμετωπίζουν υπαρξιακά, προσωπικά και πολιτικά προβλήματα!
Μια απόφαση που προκάλεσε γενικευμένες και οργισμένες αντιδράσεις, που ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ το Υπουργείο Πολιτισμού να δώσει απαντήσεις.
Απαντήσεις κυρίως στα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» και «ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ».
Και τι μας είπε; Τι είναι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από ποιους απαρτίζεται και ποιος είναι ο ρόλος τους.
Απέφυγε να πει ότι τα μέλη του ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ από την σημερινή κυβέρνηση κι ακόμη ότι ο ρόλος τους, στην περίπτωσή μας, δεν είναι να κρίνει τη χρήση του ΞΕΝΙΑ, αλλά αν προκύπτουν προβλήματα στο μνημείο του Κάστρου, από τη χρήση του, ως ξενοδοχειακή μονάδα. Δημιουργούνται προβλήματα; Φυσικά ΟΧΙ!
Διότι ΜΟΝΟ με τη λειτουργία του ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχειακή μονάδα, προστατεύεται το Κάστρο, αναδεικνύεται και προβάλλεται ως ιστορικό μνημείο, αξιοποιείται ο περιβάλλον χώρος, φέρει έσοδα στο Δήμο και στην τοπική οικονομία, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ξαναλειτουργεί ως πνεύμονας της πόλης.
Οι του ΚΑΣ περί άλλων… «ελάλησαν»!
Οι του υπουργείου Πολιτισμού, το ίδιο!!!
Οι του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, το ίδιο!!!
Οι αρτινοί «θύτες» μόνο… σιωπούν!

 

Οι «αλήθειες» της κ. Γεροβασίλη για το «ΞΕΝΙΑ» της  Άρτας!!!

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας τις 29 Δεκεμβρίου 2016

Για «αλήθειες», εντός πολλών εισαγωγικών, για το ΞΕΝΙΑ της Άρτας, μίλησε η βουλευτής και υπουργός ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, με άλλους συναδέλφους της, που δώσανε αυτές τις ημέρες στην πόλη μας.
Και τι είπε: «Θέλω να ειπωθούν και ορισμένες αλήθειες για αυτό το θέμα. Είχαμε συμφωνήσει με το Δήμαρχο Αρταίων να εντάξουμε το έργο σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να γίνει πολιτιστικός χώρος. Του ζητήσαμε να έρθει στην Αθήνα, ώστε να του δοθούν οδηγίες (!) για τη σχετική προμελέτη (!!), αλλά ο Δήμαρχος άλλαξε άποψη και συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, για να πάρει άλλη απόφαση, από αυτή που συμφωνήσαμε (οι δύο τους)!!!».
Κάτι που το διαψεύδει κατηγορηματικά ο Δήμαρχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ όπως αναφέρει και στην ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Αρτινό Κομιτάτο».
Αυτή είναι η αλήθεια σας κ. Γεροβασίλη;
Συμφωνήσατε οι δύο σας, για την τύχη του ΞΕΝΙΑ;
Και το Δημοτικό Συμβούλιο τι ρόλο παίζει;
Και άντε εσείς συμφωνήσατε, τους δημότες τους ρωτήσατε;
Μήπως πάμε προς κατάργηση και των Δημοτικών Συμβουλίων και δεν το αντιληφθήκαμε;
Βέβαια σε καμία περίπτωση ο Δήμαρχος της Άρτας ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια αυθαίρετη «συμφωνία», κόντρα στις αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Αρταίων και όλων των δημάρχων που χειρίστηκαν αυτό το θέμα, από τον ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ, τον ΠΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, μέχρι και τον ίδιο.
Μια «συμφωνία» κόντρα σε αποφάσεις του συνόλου των τοπικών Φορέων και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.
Μια «συμφωνία» χωρίς αντίκρισμα, εφ’ όσον αυτή δεν συνοδεύονταν και από την απαραίτητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η δεύτερη μεγάλη «αλήθεια», επίσης εντός πολλών εισαγωγικών, της κ. Γεροβασίλη, είναι περισσότερη κάλπικη και από την προαναφερόμενη.
Είπε η κ. υπουργός ότι έτσι ο Δήμος «δεν πήρε τα χρήματα (2-3 εκατομμύρια €), για να γίνει το ΞΕΝΙΑ πολιτιστικός χώρος»!!!
Και αναρωτιέται κανείς, πως έχουν εξασφαλιστεί αυτά τα χρήματα, από το ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχει ούτε προμελέτη;
Κι ακόμη! Εφ’ όσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης πολιτιστικών έργων, γιατί δεν δίνονται για το Αγραφιώτειο Πνευματικό Κέντρο του «ΣΚΟΥΦΑ»;
Και οι «αλήθειες», επαναλαμβάνουμε, εντός πολλών εισαγωγικών, της κ. Γεροβασίλη, επεκτάθηκαν και μέχρι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν, τάχθηκε κατά της τουριστικής αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, λέγοντας ότι, άκουσον – άκουσον: «Είναι το αρχαιότερο επιστημονικό όργανο του κράτους, καθόλου κομματικό…»!
Αλλά τα μέλη του, λέμε εμείς οι «ψεύτες», είναι διορισμένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ΜΗ κομματικό είναι!
Βέβαια η υπόθεση του ΞΕΝΙΑ «βραχυκυκλώθηκε» ανοήτως από ωμές παρεμβάσεις στο ΚΑΣ, μιας ομάδας ένδεκα ακριβώς ατόμων, εκ των οποίων τα δύο είναι η κ. Όλγα Γεροβασίλη και η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Κιτσαντά.
Μια ομάδα που τα μέλη της μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών.
Όσον αφορά τώρα την «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» της κ. υπουργού, αρκεί το ΞΕΝΙΑ να μην λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, λέμε μόνο τούτο: «Για να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει ολοκληρωμένη μελέτη, να εξυπηρετεί πρώτιστα αναπτυξιακές ανάγκες και σκοπιμότητες και πολλά άλλα, προϋποθέσεις που δεν κρίνονται και δεν αξιολογούνται από υπουργούς και… Φαρισαίους. Και πάλι δεν είναι βέβαιο αν τελικά επιλεγεί για χρηματοδότηση»!
Και για μια τέτοια μελέτη, χρειάζονται τουλάχιστον 300.000 €. Και με τι κόστος θα λειτουργήσει και ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος; Ο Δήμος; Εδώ δεν μπορεί να συντηρήσει τις υπάρχουσες δομές, θα ανοίξει κι άλλες;
Ας τελειώσει αυτή μπαρουφολογία!
Το ΞΕΝΙΑ «σάπισε» εξαιτίας διαχρονικών παρεμβάσεων, δήθεν για τον πολιτισμό, από άτομα που δεν διακρίθηκαν και ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα, στην περιοχή μας.
Το ΞΕΝΙΑ το καταδίκασαν οι ίδιες κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες, τουλάχιστον για είκοσι ακόμη χρόνια.
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια, άνευ εισαγωγικών!



                                                                                                                                                                            ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top