Γράφει ο Θεόδωρος Γόγαλης

Πριν τα μέσα του Φλεβάρη 2025 παραδόθηκε το Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου προβλέπεται ότι το έτος 2025 θα παρουσιαστεί η πρόταση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2028-2034. 

Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει το ύψος του προϋπολογισμού, τις προτεραιότητες και τις διάφορες πολιτικές, οι οποίες θα τύχουν χρηματοδότησης.

Σήμερα, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. αντιστοιχεί έως 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ο οποίος με δυσκολία καλύπτει τις προτεραιότητες που είχαν (εάν έχουν) τεθεί μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Προσωπικά πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να ενισχύει την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των οικονομιών, έχοντας ως στόχο την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η οποία έχει μεταλλαχθεί σε κλιματική κρίση, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανική μετάβαση. Προτεραιότητα θα πρέπει, επίσης, να δοθεί στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την ομαλή ένταξη και την κοινωνική πρόνοια, στη διασφάλιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να βοηθά τους αγρότες να προσαρμοστούν ομαλά στις νέες συνθήκες, επιτυγχάνοντας επισιτιστική επάρκεια και διατηρώντας ζωντανή την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα αναφορικά με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, έπειτα από την εκλογή του νέου Προέδρου των Η.Π.Α.

Το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον των συνεχόμενων κρίσεων δυστυχώς δεν επιτρέπει την αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε μια χώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων κατανέμεται σε Τομεακές Πολιτικές (Ταμεία Συνοχής, ΚΑΠ κτλ), όπου σε κάθε πολιτική υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι για κάθε κράτος μέλος, με τη διαχείριση να γίνεται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, με τις Περιφέρειες και τους Δήμους να υπόκεινται σε οικονομικό στραγγαλισμό.
 
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. διακρίνεται για τον συγκεντρωτισμό της, η οποία παραβλέπει τις βασικές αρχές της Επικουρικότητας και της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, “χρησιμοποιεί” το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το οποίο βασίζεται στην κεντρική διαχείριση από τις εθνικές κυβερνήσεις, στην εκταμίευση κονδυλίων και στην υλοποίηση έργων σύμφωνα με τις δικές της προτεραιότητες, αδιαφορώντας για τη λογοδοσία και την επίδοση αποτελεσματικότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα στον Τομέα των οδικών Υποδομών στην Ήπειρο που αφορούν σε πρόγραμμα παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας, ένα συνολικό έργο που είχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με φορέα υλοποίησης την “Εγνατία Οδό Α.Ε.”, με προϋπολογισμό της τάξης των 323 εκ., τον Νοέμβριο του 2022.

Παρά την έγκριση μελετών οδικής ασφάλειας που ολοκληρώθηκαν το 2015, παρά τα διαπιστωμένα ατυχήματα ή συμβάντα σε τμήματα του Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου της Ηπείρου, το υψηλού προϋπολογισμού και τεράστιας σημασίας έργο κατέληξε στις καλένδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του “Ελλάδα 2.0”, το εν λόγω έργο δεν εμφανίζεται, ενώ παρουσιάζονται μόνο έργα που αφορούν στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Απουσία, λοιπόν, επίσημων εξηγήσεων, το υπόλοιπο έργο απεντάχθηκε.

Η με αριθμ. πρωτ. 2645/13-1-2025 Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία υπογράφουν 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αφενός καταδεικνύει το μέγεθος του συνολικού έργου της οδικής ασφάλειας σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο αφετέρου αναμένει απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τους λόγους εξαίρεσης και καθυστέρησης αυτού.



Γόγαλης Θεόδωρος
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής
MBA-Διοίκηση Επιχειρήσεων
Μέλος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης & Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Υπεύθυνος Τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας, Τύπου, Νεανικότητας και Οικονομικού ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Άρτας


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top