Συζήτηση για το μέλλον του ΞΕΝΙΑ Άρτας πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων.

Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης και μετά από αίτημα συμπολιτών, αναλύθηκαν οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση του κτιρίου μέχρι και την προ ολίγων ημερών ένταξή του στο ΕΣΠΑ, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ για την αξιοποίησή του ως έναν πολιτιστικό πολυχώρο, με καφετέρια - εστιατόριο στο ισόγειο.
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης του ΞΕΝΙΑ, τις χρήσεις τις οποίες πρότειναν προηγούμενα δημοτικά συμβούλια και τα οποία έκαναν λόγο σε αποφάσεις τους για αξιοποίηση του κτιρίου ως καφέ-εστιατόριο και ως έναν πολιτιστικό πολυχώρο, ενώ αναφέρθηκε στην πρώτη πρόταση αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. Μια πρόταση που δεν πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μάλιστα ομόφωνα αρνητικά.
«Ακόμη και τώρα εάν με ρωτήσετε θα σας πω ότι θέλω να γίνει ξενοδοχείο. Ωστόσο στην πολιτική δεν πρέπει να παλεύεις για το ιδεατό, αλλά για το εφικτό. Σεβόμαστε τις υπογραφές των συμπολιτών μας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν ακριβώς το ερώτημα που τους τέθηκε. Ως υπεύθυνοι για την τύχη της Άρτας, πρέπει να λέμε αλήθειες στον κόσμο και να παραμερίζουμε εγωισμούς, βάζοντας το καλό της πόλης πάνω από το μπόι μας. Παλέψαμε το Plan Α για την αξιοποίηση του χώρου ως ξενοδοχείο για σχεδόν 2 χρόνια, κάνοντας ο, τι ήταν δυνατό από την πλευρά μας. Έτσι,  μετά την απόρριψη στο Κ.Α.Σ. της πρότασης για ξενοδοχείο και μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το Κάστρο κλειστό για ακόμη περισσότερα χρόνια, υψώθηκε ένα μεγάλο δίλημμα: Ή αφήνουμε το ΞΕΝΙΑ  ως έχει, με κίνδυνο την κατάρρευση και το Κάστρο κλειστό για τους πολίτες ή να αξιοποιήσουμε το χώρο του ΞΕΝΙΑ ως καφέ-εστιατόριο (όπως ήταν παλιά) και ως έναν πολιτιστικό πολυχώρο (Δημοτική Βιβλιοθήκη, Αμφιθεατρική Σκηνή, Δημοτικό Ωδείο κτλ)» ανέφερε ο Δήμαρχος και διερωτήθηκε: «Αλήθεια, τι έπρεπε να κάνουμε; Να το αφήσουμε να πέσει ή να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιαζόταν για να σώσουμε το κτίριο και έτσι να ανοίξει και να ξαναζωντανέψει ο χώρος του Κάστρου της πόλης μας; Θα μπορούσαμε και εμείς να μην υποβάλλουμε πρόταση στο ΕΣΠΑ και να το αφήσουμε ως έχει. Γιατί να μην είμαστε «αρεστοί» και σε αυτούς που ήθελαν το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο; Εάν όμως έμενε αλλά τόσα χρόνια κλειστό τι θα γινόταν; Εάν γκρεμιζόταν τι θα λέγαμε; Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε και να αφήσουμε την πρόσκληση για χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) να περάσει».
«Αποφασίσαμε, συνεδριάζοντας η Δημοτική μας παράταξη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέχρι τότε πλαίσιο διεκδίκησης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρχαν, την κατάσταση του ΞΕΝΙΑ και την βούληση των Αρτινών για επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ και το άνοιγμα του Κάστρου να καταφύγουμε στο Plan B, για να σώσουμε το κτίριο και να ανοίξουμε το Κάστρο».
Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις παλαιότερων Δημοτικών Συμβουλίων, επί εποχής του αειμνήστου Κώστα Βάγια και του Παναγιώτη Οικονομίδη έκαναν λόγο για χρήση του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικού πολυχώρου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Δ.Σ. ανέκαθεν ήταν να λειτουργήσει ο χώρος του πρώην ΞΕΝΙΑ ως ένα πολυπολιτισμικό κέντρο…» (απόφαση υπ’ αρίθμ. 258/2008)
Επιπλέον, το 2011 αναφέρθηκε από την τότε Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη (επί Υπουργίας Γερουλάνου), μεταξύ άλλων, ότι: «Η άποψή μας και νομίζω ότι και ο Δήμος δεν έχει καμία διαφωνία σε αυτό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα χώρος καφετέριας, αναψυκτηρίου ή οτιδήποτε άλλο θέλει να κάνει ο Δήμος σε συνδυασμό όμως με πολιτιστικές χρήσεις».
Το 2012, με  το άρθρο 36 του Ν. 4049/2012 (ΦΕΚ 35/Α’/23-2-2012) παραχωρείται στο Δήμο Αρταίων το Ξενία Άρτας. Αυτό έγινε επί Υπουργίας κ. Γερουλάνου, Δημαρχίας κ. Παπαλέξη και με τον κ. Στασινό ως Κυβερνητικό βουλευτή Άρτας. Τότε ήταν που θα μπορούσε να αναγραφεί στο ΦΕΚ αυτό και η χρήση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο, οπότε και δεν θα είχε κανένα λόγο το Κ.Α.Σ. να αποφασίσει για την συμβατότητα της χρήσης, κάτι το οποίο δεν έγινε!  
Το 2014, επί Δημαρχίας Γιάννη Παπαλέξη ελήφθη η απόφαση σχετικά με τη σύνταξη όρων διακήρυξης δημοπρασίας για την εκμίσθωση του πρώην ΞΕΝΙΑ. Ελήφθη μια απόφαση Δ.Σ. χωρίς το ακίνητο που παραχωρήθηκε να έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο και χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.! Ήταν δηλαδή μια απόφαση που δεν μπορούσε να εφαρμοστεί!
Με την παρούσα Δημοτική Αρχή και με την αριθμ. 6/18.01.2016 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αρταίων εγκρίθηκε η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα, κάτι στο οποίο οι κυβερνητικοί βουλευτές (Όλγα Γεροβασίλη και Βασίλης Τσίρκας) ήταν αντίθετοι (μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο). Παράλληλα, κατά της ανωτέρω απόφασης προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας η παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» των κ.κ. Κιτσαντά, Ξυλογιάννη και Παπακίτσου σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης ξενοδοχείου μέσα στο Κάστρο.  Με την αρ. πρωτ. 79/22-6-2017 απόφαση απορρίφθηκε από την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/06 η προσφυγή αυτή.
Ο Δήμος Αρταίων έπρεπε να πάρει την έγκριση του Κ.Α.Σ. καθώς το συγκεκριμένο όργανο βάσει του νόμου 3028/2002 και των άρθρων 10 και 50 είναι αποκλειστικά αρμόδιο για το Κάστρο της Άρτας, μέσα στο οποίο είναι το ξενοδοχείο. Επομένως, ορθώς ο Δήμος ζήτησε τη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. για την έγκριση της χρήσης του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο και την παραχώρηση κατά χρήση της υφιστάμενης οδού πρόσβασης από την είσοδο του Κάστρου μέχρι τον οικοπεδικό χώρο του ΞΕΝΙΑ, διότι στο Δήμο παραχωρήθηκε ένα οικόπεδα 4.250 τ.μ. εντός του Κάστρου χωρίς την απαιτούμενη πρόσβαση (ένα τυφλό οικόπεδο!). Το επιχείρημα ότι δεν θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει το Κ.Α.Σ. επειδή το κτίριο του ΞΕΝΙΑ χρονολογείται από το 1960 δεν ευσταθεί!
Ωστόσο, το Κ.Α.Σ. ήταν ομόφωνα αρνητικό στη γνωμοδότησή του προς την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία  αποφάσισε  περί μη έγκρισης του αιτήματος του Δήμου Αρταίων για τη χρήση ως ξενοδοχείου. Από τη στιγμή που η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. υιοθετήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού, αποτελεί ένα δεδικασμένο σε ο, τι αφορά τη χρήση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο.  
Έτσι, ο Δήμος Αρταίων κατέφυγε στην εναλλακτική λύση (Plan B) για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ και με την απόφασή του στις 15 Ιανουαρίου 2018 (5/2018)  το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την υποβολή πρότασης για την «Αξιοποίηση του παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ στην Άρτα» στο ΕΣΠΑ, πρόταση που εν τέλει εντάχθηκε  στις 15 Ιουνίου 2018 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ως Καφετέρια και Εστιατόριο (400 τμ), Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη με εργαστήρια,  Αμφιθεατρική σκηνή – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Δημοτικό Ωδείο, ενώ στον εξωτερικό χώρο προτείνεται διαμόρφωση οικολογικής παιδικής χαρά, χώρος για αθλητισμό ενηλίκων, διαμορφώσεις με παγκάκια και φυτεύσεις και διαμόρφωση οδού εισόδου. Στο μεταξύ, το Κ.Α.Σ. είχε αποφασίσει, αυτή τη φορά ομόφωνα θετικά, για την συγκεκριμένη χρήση του ΞΕΝΙΑ.
Σε ο, τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, η μελέτη αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΞΕΝΙΑ είναι έτοιμη και δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια, αφού η μελέτη εγκριθεί εκ νέου από το Κ.Α.Σ.  θα δημοπρατηθεί η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με την απόφαση ένταξης.
Μετά και την ευχάριστη εξέλιξη της ένταξης του ΞΕΝΙΑ στο ΕΣΠΑ, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως ένας χώρος συνάθροισης Αρτινών και επισκεπτών της πόλης, με τη λειτουργία Καφετέριας και Εστιατορίου (400 τμ), Σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης με εργαστήρια,  Αμφιθεατρικής σκηνής – Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, Δημοτικού Ωδείου, οικολογικής παιδικής χαράς, χώρου για αθλητισμό ενηλίκων, διαμορφώσεις με παγκάκια και φυτεύσεις και διαμόρφωση οδού εισόδου. Έτσι, θα είναι το Κάστρο ανοικτό και προσβάσιμο όλο το χρόνο και θα αποτελέσει και πάλι ένα σημείο αναφοράς για όλη την Άρτα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top