Η ομιλία του Δημήτρη Χαμπίπη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για το θέμα του εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.

"Τίθεται σήμερα για συζήτηση ένα κορυφαίο ζήτημα αφού όλοι στις διαπιστώσεις μας συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνει στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και ότι ο αγροτικός τομέας θα είναι η ατμομηχανή της δικής μας ανάπτυξης.

Πρωτογενής τομέας όμως δεν είναι μόνο η παραγωγή. Είναι και η διακίνηση, η διάθεση και η εμπορία των προϊόντων.

Είναι λοιπόν ζήτημα πολιτικής, περίπλοκο, πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο.

Το εμπάργκο αφορά τους αγρότες της Μακεδονίας με τον πρόσφατο εφιάλτη που έζησαν βλέποντας την παραγωγή τους να σαπίζει στα κοντέϊνερ, αφορά τους Αρτινούς αφού ήρθε η σειρά τους με τα ακτινίδια που συγκομίζονται ήδη και τα εσπεριδοειδή που ακολουθούν, τους Πρεβεζιάνους με τα όψιμα θερμοκηπιακά, τους Θεσπρωτούς, τους Γιαννιώτες, τους Αργείους, τους Λάκωνες, όλους τους αγρότες της χώρας. 

Άρα είναι θέμα αγροτικής πολιτικής. 

Αφορά όμως και τους αγρότες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και όλης της Ευρώπης που εξάγουν προϊόντα στην Ρωσία. Άρα είναι θέμα και Ευρωπαϊκής πολιτικής. 

Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. 

Θα συμφωνήσουμε στις διαπιστώσεις όπως τίθενται από την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Πράγματι είναι έτσι η κάπως έτσι η κατάσταση.

Το καλλιεργητικό κόστος την τελευταία δεκαετία εκτινάχτηκε στα ύψη και καθιστά απαγορευτική την συνέχισης της αγροτικής δραστηριότητας για τους περισσότερους κυρίως τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.

Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια από την παλαιά κακή Αγροτική Τράπεζα υπάρχουν και είναι συνεχής βραχνάς για κάθε σχεδόν αγροτική οικογένεια..

Ο μπαμπούλας χονδρέμπορος και μεσάζοντας καιροφυλαχτεί για να οψιμήσει η παραγωγή και να κινδυνεύει να μείνει στα δένδρα απούλητη και έτσι εκβιάζουν παίρνοντας μισοτιμής και απομυζώντας τον ιδρώτα του αγρότη που χωρίς εισόδημα βρίσκεται σε αδιέξοδο

Ο ΕΝΦΙΑ παρά τις διορθώσεις και η φορολογική καταιγίδα που μας σάρωσε όλους έχει καταστροφικές πλέον επιπτώσεις για την συνέχιση ενός δύσκολου ούτως η άλλους επαγγέλματος.

Δεν θα συμφωνήσουμε με τις διαπιστώσεις που ακούγονται για τον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ. 

Όπως όλοι μας μέσα στην κρίση πληρώνουμε τις εισφορές μας και οι αγρότες θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους γιατί διαφορετικά τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν.

Ο ΕΛΓΑ πουθενά στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν αποζημιώνει 100%. 

Καλύπτει συνήθως τα καλλιεργητικά έξοδα και ένα μικρό μέρος της απώλειας εισοδήματος.

Εκτός από προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου επιχειρηματίες αγρότες προσφεύγουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Αλλά με ασφάλιστρο απαγορευτικό για τους δικούς μας αγρότες με τα πολλά προβλήματα. 

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι που έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν δεν μπορούν να το κάνουν..

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καταβάλλονται μετά από ένα χρόνο. Έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος πληρωμής και είναι στο εξάμηνο από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ζημιάς. Και σίγουρα όχι από την ημερομηνία του ζημιογόνου αιτίου.    

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και ο Πούτιν με το εμπάργκο και δίνει την χαριστική βολή.

Βέβαια εκεί άνοιξε μια εστία πολέμου που συνεχίζεται με αυξομοιωμένη ένταση μέχρι σήμερα.

Δεν θα σταθούμε στις αιτίες και στην ανάμειξη της χώρας μας γιατί είναι μεγάλο ζήτημα και σίγουρα ο χρόνος εδώ δεν επαρκεί..

Σε κάθε πόλεμο όμως υπάρχουν απώλειες. Και οι παράπλευρες απώλειες έφτασαν μέχρι εδώ. Ήταν στραβό το κλίμα τόφαγε κι’ ο γάϊδαρος.

Όμως δεν αρκούν οι διαπιστώσεις που πολύ απλοϊκά και εύκολα γίνονται.

Σημασία έχει να δούμε αν και σε ποιο βαθμό μπορούμε να επέμβουμε και να βοηθήσουμε.

- Η άποψη να διαχωρίσει η χώρα την θέση της από τα μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας είναι άκρως πολιτική και σίγουρα δεν θα ωφελούσε. 

Φαντάζεστε να ήταν η μοναδική από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ η Ελλάδα που θα είχε καταγγείλει την εμπλοκή στην σύρραξη της Ουκρανίας την ΕΕ και στην συνέχεια να είχαμε αντίμετρα από την ίδια την Ευρώπη; Με αναστολές και ακυρώσεις στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, της ΚΑΠ (21 & 20 δις ευρώ αντίστοιχα) και των άλλων διατομεακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων;

- Θα πρέπει να πιέσουμε με ψήφισμά μας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας για διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πραγματική κάλυψη των απωλειών εισοδήματος αυξάνοντας τα 30 εκατομμύρια Ευρώ  σε 300 εκατομμύρια.

- Ο μονόδρομος των εξαγωγών προς την Ρωσία είναι πάντα επισφαλής και είναι μια καλή ευκαιρία να αναζητήσουμε νέες. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. στην κεντρική Ευρώπη λόγω εδαφοκλιματικών συνθηκών δεν παράγουν πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια ενώ τα ακτινίδια είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Και υπάρχουν εκεί εκατομμύρια πολίτες με υψηλά εισοδήματα και ποιοτικές απαιτήσεις που σίγουρα μπορούν να γίνουν δικοί μας καταναλωτές. Δεν θα συμφωνήσω με την υπερεσιόδοξη πρόβλεψη του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας ότι υπάρχουν οι αγορές στην Κίνα, στην Ευρώπη , στην Αμερική και αλλού. Σίγουρα υπάρχουν αλλά θα πρέπει να τις αναζητήσουμε με συστηματικό τρόπο. Να βοηθήσουμε τους αγρότες με ενημερωτικά σεμινάρια, με στήριξη για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό και με συνεχή ενημέρωση από τις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

- Με την διάλυση των Συνεταιρισμών και την θέση τους σε εκκαθάριση και με τον νέο Νόμο (4015/2011 θα πρέπει να παρακινηθούν οι αγρότες μας να οργανωθούν σε νέες στέρεες βάσεις με ελέγχους και λογοδοσία. Χωρίς οργάνωση σε Ο.Π, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, η σε Αγροτικές Εμπορικές Συμπράξεις  δεν μπορούν να σταθούν στην σκληρή αγορά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Και εδώ θα πρέπει να  βοηθήσουμε με ενημερωτικά σεμινάρια και με συνεχή ενημέρωση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Οι Αντιπεριφερειάρχες επι αγροτικών θεμάτων κ. Ιωάννης Κατέρης και κ. Νικόλαος Κάτσιος θα πρέπει το επόμενο διάστημα να οργώσουν την Ήπειρο και να ενημερώνουν τους αγρότες για το νέο θεσμικό πλαίσιο των συνεταιρισμών (ν.4015/2011) και για τις δυνατότητες αναζήτησης νέων αγορών στην Δυτική Ευρώπη.

- Θα πρέπει να πιέσουμε την Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυξημένη κρατική απόσυρση των αδιάθετων ποσοτήτων, σε πολύτεκνους, σχολεία, στρατό νοσοκομεία κλπ.

- Τέλος προτείνουμε την διεξαγωγή μια ημερίδας σε κεντρικό ξενοδοχείο εδώ στα Ιωάννινα με ενημερωτικά θέματα από εξειδικευμένα υπηρεσιακά στελέχη στους τομείς των συνεταιρισμών και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top