Μήνυμα αισιοδοξίας προς τους απόδημους, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της ακριτικής Ηπείρου, ότι οι σημερινές δυσκολίες είναι πρόσκαιρες και ότι ο στρεβλός τρόπος ανάπτυξης που οδήγησε στη σημερινή  οικονομική και κοινωνική κατάσταση, περνάει στο παρελθόν, έστειλε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου στην Τ. Κ. Τεριαχίου.

«Η  Πολιτεία – εξήγησε ο Περιφερειάρχης -  έμαθε τον κόσμο στις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί ουσιαστικά η παραγωγή. Το  σύστημα αυτό  λειτούργησε σε βάρος της υπαίθρου και σήμερα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου οι απόδημοι 2ης και 3ης γενιάς να στηρίξουν τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Ήπειρο και ακόμη καλύτερα  να επενδύσουν στις περιοχές καταγωγής τους».

Ο Περιφερειάρχης, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι Περιφερειάρχες να πείσουν τα Υπουργεία να αλλάξουν νοοτροπία και να βοηθήσουν στην πράξη τους νέους  στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι επιτέλους το Υπουργείο Ανάπτυξης, προχωρά στην απλοποίηση του  συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς θα εκδίδεται άμεσα η άδεια και στη συνέχεια θα καλείται ο επιχειρηματίας εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά.

«Η άμεση αδειοδότηση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που είχε προταθεί η ίδρυση Ε.Ο.Ζ. στο Πωγώνι. Ήταν η έκφραση μιας αγωνίας που υπήρχε για να αλλάξει σελίδα η περιοχή. Το θέμα πλέον δεν υφίσταται μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει ζώνες με διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα, αλλά και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης από τη στιγμή που ξεπερνιέται οριστικά ο σκόπελος των αδειοδοτήσεων των νέων επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Η μεγάλη δύναμη της Ηπείρου, όπως ανέφερε σε άλλο σημείο, είναι ο πρωτογενής τομέας. «Το νέο ΕΣΠΑ, έχει διαφορετικές κατευθύνσεις από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. Στρέφεται στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται αφενός στην αποφυγή των λαθών που έγιναν στο παρελθόν και αφετέρου στην περιφερειακή διάσταση των προγραμμάτων. Αυτές είναι οι κύριες αιτίες που ζητούμε από την Κυβέρνηση να υπάρξουν πολυταμειακά προγράμματα, και  πρώτα απ’ όλα οι  Περιφέρειες να έχουν τον πρώτο λόγο στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα στηριχθούν πραγματικά οι νέοι αγρότες, μόνο έτσι θα  προωθηθούν οι αναδασμοί και τα αρδευτικά που έχει ανάγκη η Ήπειρος».

Για το Τελωνείο Δρυμάδων
Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο Συνέδριο ήταν και η αναγκαιότητα λειτουργίας τελωνείου στους Δρυμάδες, για τη στήριξη των ομογενών μας του εντός της Αλβανίας Πωγωνίου, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. «Διαθέσαμε πολλά εκατομμύρια για την κατασκευή του οδικού άξονα μέχρι τα σύνορα και η Πολιτεία, όφειλε να ανταποκριθεί στο χρέος της και να λειτουργήσει το Τελωνείο», τόνισε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις του μένουν ακόμη αναπάντητες.  
Αναφορά στα έργα που έχουν υλοποιηθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων (και νυν Περιφέρεια) έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Πότσης.

Κτηνοτροφία – «ΔΩΔΩΝΗ»- πρότυπες οικογ. μονάδες
Ο Περιφερειάρχης τόσο στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων, όσο και σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση  των κυνηγών στους Φιλιάτες, τόνισε την μεγάλη ευκαιρία που έχουν οι κτηνοτρόφοι πλέον έναντι χαμηλού κόστους (300 ευρώ) να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις, ώστε στη συνέχεια να τις εκσυγχρονίσουν. «Είναι μια απόφαση, που προήλθε μετά από στενή συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία λύνει πολλά προβλήματα σε όλη την Ήπειρο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Σε αναφορές του για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», επανέλαβε ότι πρέπει η Διοίκησή της να βρει λύσεις προκειμένου η εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος να γίνεται σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα, αναφέροντας ότι και μετά την τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης των κτηνοτρόφων και της γαλακτοβιομηχανίας.

Με την ευκαιρία παρουσίας του σε εκδηλώσεις στη Γέφυρα Τζαρή, ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε πρότυπη οικογενειακή αμπελουργική μονάδα,  η οποία διαθέτει και  μικρό οινοποιείο. «Η λειτουργία τέτοιων μικρών μονάδων, πρέπει να επεκταθεί σε όλη την Ήπειρο και σε όλο το φάσμα της πρωτογενής παραγωγής και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να παράγουμε τοπικά ποιοτικά, με «ταυτότητα» προϊόντα και ταυτόχρονα οι αγρότες μας θα μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε μετά την επίσκεψή του ο Περιφερειάρχης.

Άλλες επισκέψεις
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, παρέστη σε συγκέντρωση κατοίκων στη Λάιστα Ζαγορίου,

Γνωριμία με Κυρία

Συνταξιούχος δημοσίου, 60 ετών εμφανίσιμος, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία και εμφανίσιμη, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις (κατά προτίμηση ελεύθερη) από 40 έως 55 ετών για γνωριμία, συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Κος Αντώνης.

Τηλ. 698 777 4972

--------------------------------------------------------

ΠΩΛΕΙΤΑΙ σόμπα υγραερίου, καινούργια. 60 ευρώ. Τηλ. 6983 464977

Go to top