Υ
Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης με φορείς στα Πράμαντα Ιωαννίνων ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι: «η προστασία και η ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων είναι βασική προτεραιότητά μας. Ως προς το άλλο γεφύρι τώρα το οποίο αναφερθήκατε, το γεφύρι του Κοράκου, έχω ενημερωθεί, το έχουμε συζητήσει με την καΥπουργό. Νομίζω ότι είναι ένα έργο που πρέπει να μελετήσουμε και νομίζω θα είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο.Να το δούμε και αυτό να το ανακατασκευάσουμε».
Το θέμα τέθηκε στον Πρωθυπουργό από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη στην τοποθέτηση που έκανε τονίζοντας: «εχουμε και μια άλλη γέφυρα κ. Πρωθυπουργέ και κα Υπουργέ Πολιτισμού, του Κοράκου. Αυτή η γέφυρα στον εμφύλιο την ρίξανε. Θέλει η περιοχή να ξαναγίνει. Είναι μεταξύ της Αργιθέας και του δήμου Γ. Καραισκάκη. Σήμερα μου είπαν όλοι να το πω σε εσάς. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά? Αυτή η γέφυρα είναι του 1570 έχει γίνει από τον Άγιο Βησσαρίωνα και όταν ανέβηκε επάνω τον κοίταξαν από μακριά και τους είπε πως φαίνομαι? Του είπαν σαν Κόρακας και έτσι την είπαν γέφυρα Κοράκου. Αλλά εμείς θα αναλάβουμε αν υπάρξουν οι πιστώσεις και το λέω γιατί είναι δύσκολο. Άλλο νεότερα μνημεία όπως ήταν αυτή εδώ, άλλο Βυζαντινά όπως είναι εκείνη.»

Υπενθυμίζουμε ότι με την αναγγελία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας - Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό για την ενημέρωσή του αιτούμενη την εξαγγελία της συνέχισης της διαδικασίας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου που βρίσκεται σε στασιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2019 που υπεγράφη το σχετικό  μνημόνιο προγραμματικής σύμβασης με πρωτοβουλία της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους τότε ΥπουργούςΥποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και Μυρσίνη Ζορμπά,τους Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας, Αλέξανδρο Καχριμάνη και Κώστα Αγοραστό τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου ΠολυτεχνείουΓιάννη Γκόλια και του Δημάρχους Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας και Αργιθέας Καρδίτσας, Περικλή Μίγδο και Λάμπρο Τσιβόλα.
Για το θέμα ενημερώθηκαν όλοι οι Αυτοδιοικητικοί φορείς και οι Πολιτικοί παράγοντες ενώ το θέμα τέθηκε εκτός από γραπτάκαι προφορικά στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος σημειωτέον από το 2010 ακατάπαυστα στηρίζει με σθένος και αποτελεσματικότητα αυτή την προσπάθειά μας.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική για την Διανομαρχιακή Επιτροπή η οποία ανακοίνωσε τα εξής:
«Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση για αυτό.Αποτελεί την απαρχή των τελικών επιδιώξεων που είναι τήρηση κατά γράμμα του μνημονίου ενεργειών της 15ης Φεβρουαρίου 2019.Ελπίζουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης του Πρωθυπουργού σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς που υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας και τον οδικό χάρτη της Ανακατασκευής της θρυλικής γέφυρας.
Ας καταλάβουν όλοι ότι η προσπάθεια για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου δεν είναι μια ουτοπία ή μια ματαιοδοξία αφελών ανθρώπων αλλά ένα Ιστορικό χρέος στην Ιστορική και Πολιτιστική συλλογική μνήμη μας ώστε η γέφυρα Κοράκου από σύμβολο εθνικής τραγωδίας να γίνει σύμβολο αδελφοσύνης και ομόνοιας.
Είναι το χρέος μας στις επερχόμενες γενεές, το έχουμε πει κατ΄ επανάληψη.
Επιπλέον θα είναι ένα έργο που θα συμβάλει μαζί με άλλα επιμέρους έργα στην ανάπτυξη της περίφημης Κοιλάδας του Αχελώου.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε αρχικά το Δεκέμβριο του 2009 σε Ημερίδα του ΚΠΕ Μακρυνίτσας Βόλου για τα Πετρογέφυρα (από τους Αργιθεάτες Μενέλαο Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένο με κοινή πρότασή τους) και σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρταςμε την οποία συνεχίζουμε μέχρι σήμερα με συνοδοιπόρο τον Πρόεδρό της Χρήστο Καπερώνη.Στις 28 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας (όπου μετά 61 χρόνια οι επιζώντες τότε Γεώργιος Βιλαέτης του Τακτικού Στρατού, Κώστας Κολοβός της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη και ο επιζών σήμερα Αλέκος Κατσίκης της 2ας Μεραρχίας του ΔΣΕ υπό τον Καπετάν Διαμαντή έδωσαν τα χέρια τους, ενώνοντας την ψυχή τους για την πρωτοβουλία μας) και εν συνεχεία δρομολογήθηκε με την 1η Επιστημονική Ημερίδα για την Ανακατασκευή της στις Πηγές Άρτας (23.8.2010), έκτοτε δε και με τη βοήθεια του στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνη Κοσσυβάκη πέρασε ως όραμα στην Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε δηλώσεις στήριξης για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και Αντόνιο Ταγιάνι και η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου Είναι μια προσπάθεια συλλογική, εκφράζεται μέσω της Διανομαρχιακής Επιτροπής και υπερβαίνει τις όποιες προσωπικές ή πολιτικές επιδιώξεις όσων αντιτίθενται σε αυτό το εγχείρημα και το απαξιώνουν, ή όσων θέλουν να προσεταιριστούν την προσπάθεια  αυτή. Κάθε πρωτοβουλία σε αυτό το πλαίσιο είναι ευπρόσδεκτη.Είναι καιρός όλοι να πεισθούν ότι στο τέλος οι προσπάθειές θα ευοδωθούν.
Καιρός να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, ο καθένας από την μεριά ευθύνης του, ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει.
Η εξαγγελία αυτή του Πρωθυπουργού πιστεύουμε ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή και εκφράζουμε τις ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν –ο καθένας με τον τρόπο του- στην θετική αυτή εξέλιξη.Όλοι μαζί με συνεννόηση και συντονισμό θα τα καταφέρουμε.»




ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top