Άμεσα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρωθυπουργό για να προωθηθούν οι διεκδικήσεις του Δήμου Αρταίων για το ΚΕΝ Άρτας.   

Θέμα εξέχουσας σημασίας, που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων την Τετάρτη το βράδυ, ήταν η διεκδίκηση της παραμονής του Στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» σε λειτουργία στην Άρτα, και οι ενέργειες για την αναβάθμιση και την περαιτέρω αξιοποίησή του. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, αφού το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας της Άρτας, με πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για το Δήμο Αρταίων, για το λόγο αυτό άμεσες και δυναμικές θα είναι οι κινητοποιήσεις για την παραμονή του σε λειτουργία. 

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, έκανε την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Αρταίων δεν θα περιμένει παθητικά τις εξελίξεις στο θέμα, αλλά με δυναμικές ενέργειες και κινητοποιήσεις θα διεκδικήσει την παραμονή του ΚΕΝ Άρτας σε λειτουργία και την παράλληλη αναβάθμιση και αξιοποίησή του. 

«Ο Δήμος Αρταίων διεκδικεί την παραμονή και συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΝ Άρτας και την αναβάθμισή του. Όπως πρόσφατα δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συντάσσει μελέτη για την αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Περίπου δέκα κέντρα εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα κλείσουν και υπάρχει η ανησυχία ότι μεταξύ αυτών, θα είναι και το ΚΕΝ Άρτας. 

Ο Δήμος Αρταίων διεκδικεί να παραμείνει σε λειτουργία το ΚΕΝ Άρτας, και μάλιστα να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους νέους. Σε κάθε ΕΣΣΟ, βάσει στοιχείων του υπουργείου, κατατάσσονται από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων πάνω από 600 νέοι στα κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Αίτημα μας είναι η Κυβέρνηση όχι μόνο να μην προχωρήσει στην παύση της λειτουργίας του ΚΕΝ Άρτας, αλλά και να αξιοποιήσει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του και να αυξήσει τον αριθμό των νεοσυλλέκτων, κατά 500 ή και 600 άτομα, μια απόφαση που θα έχει αξιόλογα οικονομικά οφέλη για την περιοχή μας. Το ΚΕΝ Άρτας είναι το μόνο ΚΕΝ στη Δυτική Ελλάδα, καλύπτει και την Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά, οπότε κρίνεται απαραίτητη η παραμονή του σε λειτουργία.  

Η διατήρηση του ΚΕΝ Άρτας είναι ανέξοδη για το κράτος, αφού το ΚΕΝ Άρτας, έχει απαλλαγεί από την πληρωμή προς το Δήμο Αρταίων δημοτικών τελών, τελών ύδρευσης και αποχεύτευσης ποσού 50.000 € ετησίως (5.500 τμ κτιριακές εγκαταστάσεις). Η παραμονή του ΚΕΝ σε λειτουργία, έχει πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για το Δήμο Αρταίων αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Οι νέοι που κατατάσσονται κάθε φορά συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία της περιοχής μας, με αποτέλεσμα η παύση λειτουργίας του ΚΕΝ Άρτας να αποτελέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα για την κοινωνία μας. Η Άρτα διαπιστωμένα είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, και η οικονομική κρίση μας έχει πλήξει ακόμη περισσότερο, με πολλές οικονομικές συνέπειες σε όλους τους τομείς. Επομένως, η διεκδίκηση παραμονής του στρατοπέδου σε λειτουργία αποτελεί βασικό αίτημα του Δήμου Αρταίων.    

Για το λόγο αυτό, ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά:

- Για την παραμονή του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας στο Δήμο Αρταίων.

- Για την αύξηση του αριθμού των νεοσυλλέκτων σε αυτό

- Για την μετατροπή του από ΚΕΝ σε ΚΕΥΓ, όπως ήταν παλιότερα, έτσι ώστε να υποστηριχθούν και τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας, παρέχοντας έτσι κοινωνικό έργο.

- Να αποσταλεί η εν λόγω απόφαση μας στους Βουλευτές του Νομού μας και τον Αντιπεριφερειάρχη, στο αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Πρωθυπουργό και να μεταβούμε όλοι οι φορείς στο αρμόδιο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό, εάν απαιτηθεί. Ως γνωστόν, ο κ. Τσίπρας κατάγεται από την Άρτα, γεγονός που πιστεύουμε ότι, με την απαιτούμενη διεκδίκηση από τη δική μας πλευρά, θα συμβάλλει στη θετική εξέλιξη της παραμονής του Στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» σε λειτουργία, και όχι στην κατάργησή του. 

- Σε περίπτωση που αποφασίσουν να κλείσουν το στρατόπεδο της Άρτας, να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με όλη την Αρτινή Κοινωνία».

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top