Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και στους τοπικούς βουλευτές Βασίλη Τσίρκα και Γιώργο Στύλιο απέστειλε ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης για το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων. Η επιστολή αναφέρει:
«Καθίσταται άμεση ανάγκη να σας γνωστοποιήσουμε την αντίθεσή μας με το άρθρο 4 της υπό διαβούλευσης Υπουργικής Απόφασης στο σχέδιο της οποίας αναφέρονται οι ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων. Στο σύνολό τους οι ακτινιδιοπαραγωγοί του Δήμου μας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το εν λόγω άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τα μέσα συσκευασίας ακτινιδίων στα στάδια εξαγωγής σε τρίτες χώρες και της αποστολής στην Ε.Ε., καθώς και στα στάδια της διακίνησης και εμπορίας στην εγχώρια αγορά που έπονται της τυποποίησης /συσκευασίας, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τα 20 κιλά ενώ με το ίδιο άρθρο επιτρέπονται οι εισαγωγές ακτινιδίου χωρίς περιορισμούς στη συσκευασία. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση του άρθρου 4 της Υ.Α. δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για κανένα φρούτο.
Η διαβούλευση και συζήτηση προς ψήφιση του σχεδίου της προαναφερόμενης Υ.Α γίνεται τη στιγμή που ήδη έχουν επιτευχθεί εμπορικές συμφωνίες για ακτινίδια των ποικιλιών Soreli, Hayward σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία Υ.Α. 72/109346 (ΦΕΚ Β΄3710/20/10/2017) για την εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων του 2018 κι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή των πρόωρων ποικιλιών. Είναι ολοφάνερο πως με την απαγόρευση αυτή και γενικότερα με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καταργείται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών που αποτελεί πυλώνα της Ε.Ε και ευνοείται η αποκλειστική διακίνηση του ακτινιδίου μόνο από εγχώριους εμπόρους με αποτέλεσμα την απαξίωση του προϊόντος, την πτώση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα και μείωση των εξαγωγών.
Τα τελευταία χρόνια για τους συνδημότες ακτινιδιοπαραγωγούς μας και για τους παραγωγούς του νομού μας ευρύτερα, έχουν εξασφαλιστεί υψηλές τιμές (0,55-065 €/κιλό), οι εξαγωγές του ακτινιδίου έχουν αυξηθεί σημαντικά και επιπλέον για τη φετινή χρονιά η αναμενόμενη παραγωγή θα αγγίξει τους 200.000 τόνους που λόγω έλλειψης αποθηκευτικών ψυκτικών χώρων (οι υπάρχοντες αποθηκευτικοί ψυκτικοί χώροι καλύπτουν μόνο 120.000 τόνους ακτινιδίου) κινδυνεύει η παραγωγή να καταστραφεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 4 της υπό διαβούλευσης Υ.Α. και να επανεξεταστεί η ρύθμιση αυτή καθώς δεν ισχύει η εφαρμογή της νομοθετικά και παγκοσμίως και ούτε τεκμαίρεται».