Η ΒΙΚΗ, η Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου, που ιδρύθηκε από αρτινούς επιχειρηματίες πριν από 50 περίπου χρόνια, κατεβάζει «τίτλους», γράφοντας το φινάλε μιας μεγάλης τοπικής επιχείρησης που αποτελεί κομμάτι και της ιστορίας της Άρτας.

Είχα την τύχη της ανάπτυξης φιλίας με τον ιδρυτή της, αείμνηστο Δημήτρη Παπαγιάννη, μια φιλία πολλών δεκαετιών, πολλών συγκινήσεων, πολλών αναμνήσεων.

Μια επιχείρηση με πανελλήνια αναγνώριση για την ποιότητα των προϊόντων της που προ πολλού κατέβασε ρολά.

Πιο συγκεκριμένα γράφει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

 «Το δυσάρεστο, αλλά αναμενόμενο «φινάλε» και για την πάλαι ποτέ κραταιά αλλαντοβιομηχανία ΒΙ.ΚΗ. αναμένεται να γραφτεί στις αρχές Ιουλίου. Και τούτο καθώς για τις 7 Ιουλίου προγραμματίστηκε ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεών της στο Κρυονέρι.

 Η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αλλαντοβιομηχανίες της χώρας με ισχυρή παρουσία στην αγορά για πολλά χρόνια. Ωστόσο, μετά το χτύπημα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, δεν κατάφερε να ορθοποδήσει με αποτέλεσμα να πτωχεύσει τον Απρίλιο του 2019.

Τώρα, η σύνδικος πτώχευσης οδηγεί στο σφυρί τις εγκαταστάσεις της μονάδας Logistics της εταιρείας που αναπτύσσονται σε γήπεδο επιφάνειας 16.453 τ.μ. στη θέση «Μπάφι» Τατοΐου, και περιλαμβάνουν επαγγελματικές αποθήκες επιφάνειας 4.262,02 τ.μ. οι οποίες ανεγέρθηκαν το 2007. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 2.235.750 ευρώ. Όπως επισημαίνεται, το ακίνητο είναι εκμισθωμένο μέχρι τον Αύγουστο του 2028 με μηνιαίο μίσθωμα 4.300 ευρώ.

Η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ ιδρύθηκε το 1973 από την οικογένεια Παπαγιάννη και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ηπείρου, αλλά και υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος. Παράλληλα λειτουργούσε και την εταιρεία ζωοτροφών Laky.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δοκιμάστηκε σκληρά καθώς από το 2009 και μετά άρχισε να συσσωρεύει ζημιές, οι οποίες μέχρι το 2016 ξεπερνούσαν τα 23 εκατ. ευρώ, ενώ διαρκώς αυξάνονταν και οι υποχρεώσεις.

Παρά ταύτα υπήρξαν συζητήσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (που εξαγόρασε την Νίκας) και η Impala Invest (που εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην Creta Farms), οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Λόγω αδυναμίας να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές επί του ενός σχεδίου εξυγίανσης, η εταιρεία έφτασε σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και μετά από 46 χρόνια πορείας κηρύχθηκε σε πτώχευση με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Άρτας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top