LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05

LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0

---------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από μια πολύωρη και με μοναδικό θέμα συζήτησης το νέο ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020 ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η νέα προγραμματική περίοδος τη Παρασκευή το απόγευμα.

Ο Δημήτρης Χαμπίπης στην τοποθέτησή του έθεσε το θέμα της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου καθώς και την ανάγκη απόκτησης από όλες τις πλευρές περιφερειακής συνείδησης.

Παραθέτουμε πιο κάτω την ομιλία του.

« Από την παρουσίαση των εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων όσο και τις τοποθετήσεις των επί κεφαλής των παρατάξεων διαφαίνεται η σημαντικότητα του θέματος που συζητούμε. Πράγματι το νέο ΠΕΠ Ηπείρου αποτελεί ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, μια καλή, μια χρυσή ευκαιρία θα έλεγα για τους χαλεπούς καιρούς που η οικονομική κρίση μας επιφυλάσσει.

Είναι όμως όπως όλοι γνωρίζουμε και η τελευταία ίσως ευκαιρία και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπαταλήσουμε. Αν ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν θα δούμε ότι από το 1990 που ξεκίνησε η εφαρμογή των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης θα δούμε ότι αυτά έχουν μια φθίνουσα πορεία. Το ΕΣΠΑ 2007-2013 προέβλεπε σε εθνικό επίπεδο χρηματοδοτήσεις 40 δις Ευρώ, ενώ το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ 2014-2020) προβλέπει 21,5 δίς. 

Με πιο απλά λόγια το 2020 θα μας πουν «ότι πήρατε πήρατε, στο χέρι σας ήταν να τα αξιοποιήσετε». Και θα στραφούν στις χώρες της ανατολής, της διεύρυνσης.

Αν επίσης δούμε πάλι από τις εμπειρίες του παρελθόντος που οφείλουμε να τις εντάξουμε στο στρατηγικό όραμα για τις αποτελεσματικότερες αξιολογήσεις μας, τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Ήπειρος φιγουράρει σε μόνιμη βάση στις τελευταίες θέσεις σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Πρώτοι στην ανεργία με ποσοστό 34% και τελευταίοι στο Ακαθάριστο παραγόμενο προϊόν με συμμετοχή με 2,2% στο ΑΕΠ της χώρας και με 0,04% στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό. Το δε κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται στις 15.000 μονάδες αγοραστικής δύναμης. Ιδιαίτερα με την έλλειψη περιφερειακής συνείδησης εμείς στην Άρτα έχουμε πέσει κάτω και από τις 10.000 αλλά η ανομοιομορφία με τα Γιάννινα στις 18.500 φέρνει το μέσο όρο στις 15.000 και πάλι όμως στην τελευταία θέση.

Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να ανασχεδιάσουμε τις πολιτικές μας εδώ στην Ήπειρο για να πετύχουμε την πολυπόθητη σύγκληση των επιπέδων ανάπτυξης αλλά και ποιότητας ζωής με τις άλλες Περιφέρειες σε εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι επιτακτική ανάγκη ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται κατά 76% στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση, επικοινωνίες, τραπεζικές εργασίες κλπ) να αλλάξει και να προσαρμοσθεί στο εθνικό επίπεδο στο 65% δηλ. του παραγόμενου ΑΕΠ αλλά ακόμη και πιο κάτω. Θα πρέπει οι δράσεις του νέου ΠΕΠ να έχουν οραματική διάσταση και να προγραμματίζονται σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Ηπείρου μέσα από μια ανοιχτή, γνήσια και ειλικρινή δημόσια διαβούλευση με ενεργό συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των παραγωγικών κλάδων και των επιχειρήσεων, κοινωνικών φορέων, πολιτιστικών οργανισμών, εκπροσώπων της αποδημίας αλλά και απλούς πολίτες.

Οι βασικοί πυλώνες της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και δασικός πλούτος) και η βιομηχανία της εμπειρίας όπως περιγράφεται ο τουρισμός με την ανεκτίμητης αξίας ποικιλομορφία (ήλιος, κλίμα, φυσικό εναλλασσόμενο κάλος, αρχαιότητες, ήθη, έθιμα, γαστρονομικές ιδιαιτερότητες, ορεινός, θαλάσσιος, ορειβατικός, εκκλησιαστικός, εναλλακτικός τουρισμός κλπ.).

Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηπειρώτικής γης θα γίνει με την καθοριστική συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας που έχουμε αυτή την φορά σημαντικές χρηματοδοτούμενες δράσεις. Δεν αρκούν όμως οι αναθέσεις μελετών σε ερευνητικές μονάδες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ηπείρου που μέχρι σήμερα απορροφούσαν το 96% των πόρων αλλά χωρίς καμία συμβολή στην πραγματική οικονομία. Αυτήν την φορά η οποιαδήποτε έρευνα θα στοχεύει στην παραγωγή τεχνογνωσίας που όμως θα διασυνδέεται άμεσα με τους παραγωγικούς κλάδους και τις επιχειρήσεις ώστε να συμβάλλουν στην νεανική επιχειρηματικότητα με νέο καινοτόμο προϊόν αλλά και στον εκσυγχρονισμό των ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων με βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αναπτυξιακής διαδικασίας με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων με έργα πρόσβασης, και σύνδεσης με τα αστικά κέντρα, αγροτικές περιοχές και τουριστικούς προορισμούς.

Η ενέργεια αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες έρευνες και εντοπισμού ανεκτίμητης αξίας υδρογονανθράκων τόσο εδώ στα Γιάννινα όσο και στο ενεργειακό οικόπεδο Άρτας – Πρέβεζας.

Οι κοινωνικές δράσεις που προβλέπονται και είναι σημαντικές έχουν άμεση σχέση με την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την περιοχή μας και θα επουλώσουν τις πληγές της ολέθριας ανεργίας που αυξήθηκε κατά 19.000 στα χρόνια της κρίσης, θα καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και την φτώχια, και θα προσφέρουμε ανακούφιση σε αδύναμες, ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, Ρομά κλπ).

Εμείς όπως είπε και ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ζάψας παρά τις επιφυλάξεις για την αξιοκρατική και αναλογική σε όλες τις περιφερειακές ενότητες εφαρμογή του προγράμματος ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο ΠΕΠ Ηπείρου γιατί προβλέπονται χρηματοδοτήσεις που έχει ανάγκη η Ήπειρος. 

Κλείνοντας γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος θα ήθελα να ευχηθώ να έχουν αίσιο τέλος οι προσπάθειες της σημερινής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Γιατί αν συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε, ένα Grexit δηλ. ανεξάρτητα αν είναι η όχι ευθύνη της μιας η της άλλης πλευράς η θα προέλθει από ένα ατύχημα (πιστωτικό γεγονός) εκτός των άλλων καταστροφικών συνεπειών θα καταστήσει άνευ σημασίας την σημερινή συζήτηση αφού όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα θα ανασταλούν άμεσα.

Και σίγουρα τα 21,5 δίς για την χώρα και τα 478 δίς για την Ήπειρο δεν μας περισσεύουν. Σας ευχαριστώ.»             

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top