Σε κλίμα έντονης ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι, συνεδρίασε εκτάκτως την σήμερα το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει εν μία νυκτί σε πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών ΟΤΑ που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το επόμενο 15ήμερο.

Μοναδικό θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η «Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων του Δήμου Αρταίων και καθορισμός των περαιτέρω ενεργειών από πλευράς Δήμου».

Η ΚΕΔΕ, με ψήφισμα που εξέδωσε μετά από τη μαραθώνια έκτακτη συνεδρίασή της την Τρίτη το μεσημέρι στην Αθήνα, κάλεσε τις Δημοτικές Αρχές όλης της Χώρας να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τουλάχιστον μέχρι και τη σύγκληση του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μαΐου όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναγκάζει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν υποχρεωτικά τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αποφάσισε με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Συγκεκριμένα, μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, από το ΔΣ Αρταίων αποφασίσθηκαν τα εξής: 

1.Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

2.Κρίνει μη ικανοποιητικές τις μέχρι τώρα διευκρινίσεις και για αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος με τα θεσμικά όργανα των Δήμων, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

3.Καταγγέλλει την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.

4.Δηλώνει ότι η Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, παραβιάζει την αυτοτέλεια του Δήμου, δεν προηγήθηκε καμιά διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των Δήμων, ανατρέπει τον προγραμματισμό του και στην ουσία αναστέλλει την λειτουργία του Δήμου.

5.Δηλώνει αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα του δοθεί, με σκοπό να ακυρωθεί το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

6.Αποφασίζει μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, ο Δήμος Αρταίων να μην εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία του.

7.Να συμμετέχει ο Δήμος Αρταίων μαζί με το προσωπικό του, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

8.Να ληφθεί μέριμνα για την έγκυρη ενημέρωση των δημοτών της Άρτας, σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για την τοπική μας οικονομία και για τους επαγγελματίες μας, η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

9.Αγωνιζόμαστε ώστε μέσα από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις να κάνουμε τον Δήμο Αρταίων ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, όπως αρμόζει στον Αρτινό λαό.

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top