Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής 10 ΜΑΗ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Άρτας η Τομεακή Επιτροπή Αρτας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή video του ΚΚΕ και κατόπιν έγινε η κεντρική ομιλία απο το μέλος της ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ σ. Μπάμπη Παπά.

Ο ομιλήτης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής καθώς επίσης και στα συμπεράσματα που βγαίνουν απο αυτά. Τόνισε την ανάγκη η πάλη κατά του φασισμού για την υπεράσπιση εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων να μην αποσπάται από την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την εξουσία τους αφού ο φασιμός είναι μιά άλλη μορφή εξουσίας των μονοπωλίων. Να μη διολισθαίνει σε συμμαχία με αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, που επιδιώκουν να περισώσουν την κοινοβουλευτική μορφή άσκησης της καπιταλιστικής δικτατορίας. 

Σήμερα οι πολιτικοί απόγονοι  των ναζιστών εγκληματιών που σκόρπισαν το θάνατο ενισχύονται απο την αντικομμουνιστική δραστηριότητα της ΕΕ, που πλέον έχει αναγορεύσει σε επίσημη πολιτική και ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό, με αιχμή του δόρατος τη χυδαία, ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού - ναζισμού με τον κομμουνισμό. Είναι ανάγκη σήμερα να απομονωθεί αποφασιστικά η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή που προωθεί το χυδαίο αντικομμουνισμό και το μίσος απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση ακριβώς γιατί είναι ναζιστική και στη δομή της και στην οργάνωσή της ωθεί, καθοδηγεί τα μέλη της στο να εγκληματούν σε βάρος μεταναστών, εργατών συνδικαλιστών, αντιφασιστών, κομμουνιστών.  

Η λαϊκή πάλη ενάντια στο φασισμό για να έχει προοπτική θα πρέπει να είναι αταλάντευτη στο στόχο της εργατικής εξουσίας, να μην αλλάζει ράγες και περιεχόμενο ο στόχος της Λαϊκής Συμμαχίας ως κοινωνικής συμμαχίας με αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση πάλης, ως εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην αστική εξουσία.

Επίσης αναφέρθηκε στα συμπερασμάτα από τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις σύγχρονες εκτιμήσεις και επεξεργασίες του ΚΚΕ, στα διδάγματα από τον ηρωικό αγώνα των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. 

Τα συμπεράσματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί και σήμερα, οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε διαδοχικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μικρότερου ή μεγαλύτερου βάθους οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού που κυοφορούν βαθύτερες και πιο γενικευμένες κρίσεις διεθνώς.

Οι λαοί βρίσκονται μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου που σαρώνει κατακτήσεις δεκαετιών. Επίθεση που ιδεολογικά - πολιτικά αιτιολογείται από τη μεριά του κεφαλαίου ως ανταπόκριση στις νέες προκλήσεις της «ανταγωνιστικότητας» και των «ανοικτών αγορών» του γνωστού δόγματος της «παγκοσμιοποίησης», ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη που βιώνουν μια μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται ως όχημα και άλλοθι αυτή για το πέρασμα πιο μαζικά και βίαια αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και ανατροπών σε κατακτήσεις και δικαιώματα.

Στις συνθήκες ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, η πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κόμμα της, έχει καθήκον να αναδείξει την ανάγκη της ταξικής ενότητας των εργατών, της συμμαχίας με λαϊκές δυνάμεις, τη διεθνιστική διάσταση της πάλης της εργατικής τάξης και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτήν.

Σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου το ΚΚ αξιοποιεί όλους τους τρόπους δουλειάς, πρωτοστατεί ώστε η εργατική τάξη να συγκροτήσει δικό της κέντρο οργάνωσης του αγώνα με σκοπό την έξοδο από τον πόλεμο, την ειρήνη, με κατάκτηση της δικής της εξουσίας.

Οργανώνει την εργατική τάξη μέσα στους εργασιακούς χώρους και τις παραγωγικές μονάδες, ενάντια στους καπιταλιστές, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, τους πολέμους και τις «συμφωνίες ειρήνης» τους, που προετοιμάζουν νέους πολέμους.

Στο εργατικό μέτωπο πάλης για την έξοδο από τον πόλεμο, οι κομμουνιστές επιδιώκουν να εκφραστεί η μέγιστη και πιο πλατιά συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Το Κόμμα πρέπει να έχει φροντίδα, ώστε το εργατικό μέτωπο να αποτελέσει όχι μόνο πόλο συσπείρωσης των εργατικών μαζών, αλλά και στήριγμα αποφασιστικό, πραγματική ελπίδα των λαϊκών στρωμάτων, από την πρώτη μέρα ενός πολέμου, να επιδράσει στην τίμια, αγωνιστική στάση των στρατευμένων που στην πλειοψηφία τους προέρχονται, ανήκουν στις λαϊκές οικογένειες της πατρίδας μας.

Στις σημερινές συνθήκες η δράση του ΚΚΕ φωτίζει την αναγκαιότητα και το δρόμο της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Αποκαλύπτει το ρόλο της νέας αστικής κυβέρνησης, έχει αταλάντευτο ιδεολογικό μέτωπο απέναντι στο ρεφορμιστικό και οπορτουνιστικό ρεύμα, στο ναζιστικό φασιστικό ρεύμα. Συνεχίζει την προσπάθεια για να σπάσει το κλίμα αναμονής, να ανέβει η μαχητικότητα και απαιτητικότητα του ελληνικού λαού, με συνεχή προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος, με ετοιμότητα αντιμετώπισης όλων των πιθανών ενδεχόμενων κατάληξης της διαπραγμάτευσης καθώς και των πιθανών ελιγμών της κυβέρνησης με δημοψηφίσματα ή εκλογές. Στόχο έχει να απεγκλωβίζονται οι ριζοσπαστικές δυνάμεις απο αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες μιάς πολιτικής διαχείρισης που είναι απο χέρι χαμένη και ξοφλημένη.

Τέλος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ μπροστά στα 100 χρόνια και στο πλαίσο αυτό θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων 20-21 IOYNH  ενόψει της συμπλήρωσης των 70 χρόνων απο το θάνατο του Καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στην Άρτα. Πιο συγκεκριμένα 

- Το Σάββατο 20/6, στις 20.00, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε εκδήλωση για τον Αρη Βελουχιώτη, στην πλατεία Σκουφά, στην πόλη της Αρτας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

- Την Κυριακή 21/6, στις 9.30 π.μ., στις Μελάτες Αρτας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των μαχητών του ΔΣΕ και στις 11.30 π.μ., στη Μεσούντα Αρτας, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αρη. Θα ακολουθήσει σύντομο αφιέρωμα στον Καπετάνιο του ΕΛΑΣ.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top