Σε πρόσφατο δελτίο τύπου της ΝΕ ΑΡΤΑΣ ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την συνάντηση που είχε κλιμάκιό της με το σωματείο των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο γίνεται μια περιγραφή της άσχημης κατάστασης στο χώρο της Υγείας αγνοώντας ό,τι βρίσκονται στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αναφέρεται κουβέντα ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στα εχθρικά για το λαό πλαίσια της ΕΕ και για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, των λεγόμενων θεσμών, έχει δώσει για το μήνα Γενάρη μόνο το 50% της κατακρεουργημένης κρατικής επιχορήγησης του 2015 ενώ δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρω για τους επόμενους μήνες με αποτέλεσμα να οδηγείται το Νοσοκομείο Άρτας όπως και όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα σε οικονομικό στραγγαλισμό.  Ούτε καν τα 350 εκατομμύρια ευρώ που υποσχόνταν προεκλογικά για την κάλυψη των ανασφάλιστων δεν έχουν διασφαλίσει. 

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, προχώρησε και στην δέσμευση ότι ταμειακού διαθεσίμου υπήρχε στα νοσοκομεία και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθ΄υπόδειξη της Τροϊκάς ή των θεσμών κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατα τα άλλα δηλώνουνε την αμέριστη συμπαράσταση στον καθημερινό αγώνα των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο. Μήπως θέλουν να μας πουν άλλο κυβέρνηση, άλλο κόμμα και πάει λέγοντας. Με τέτοια τερτίπια θέλουν να εγκλωβίσουν αγωνιστικές, ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις σε αυταπάτες και σε ψεύτικες προσδοκίες μιάς πολιτικής αστικής διαχείρισης που είναι απο χέρι χαμένη και ξοφλημένη.

Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής αλλά σταθερά προσανατολισμένη στον ευρωμονόδρομο όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζει μια πολιτική που ωθεί τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις καλώντας ανασφάλιστους και ασφαλισμένους να πληρώνουν τις εξετάσεις όπως γίνεται σήμερα και στο νοσοκομείο της Άρτας που για να κάνει μια γυναίκα ψηφιακή μαστογραφία θα πρέπει να πληρώσει 46Ε, για να διαπιστωθεί αν κινδυνεύει απο έμφραγμα θα πρέπει να πληρώνει 10Ε κάθε φορά που κάνει την τροπονίνη δηλ. συνολικά 3Χ10=30Ε και ο κατάλογος των εξετάσεων δεν έχει τελειωμό. 

Όσο για τις 4.500 προσλήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, ακόμα και για την κάλυψη των «μνημονιακών» κενών θέσεων και βέβαια απέχουν από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας για το λαό. Κουβέντα δεν ακούσαμε για τις εργασιακές σχέσεις αυτού του προσωπικού που θα απασχοληθεί. Μήπως γιατί θα συνεχιστεί το καθεστώς της ελαστικής και μερικής απασχόλησης;

H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και στο ζήτημα της Υγείας υποστηρίζει μιά πολιτική και μέτρα αντίστοιχα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που στην καλύτερη περίπτωση οδηγούν στη διαχείριση των πιο ακραίων κοινωνικών φαινομένων εξαθλίωσης και φτώχειας. Υλοποιεί στην πράξη ένα σχέδιο που πριν απ' όλους η ΕΕ προωθεί, προκειμένου να απαλλαγεί το αστικό κράτος από τη χρηματοδότηση της Υγείας και οι εργοδότες από τις εισφορές τους. Εξ άλλου παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν Μνημόνιο είτε όχι. Παντού με τον ίδιο στόχο: Να γίνουν οι εργαζόμενοι ακόμα πιο φθηνότεροι, χωρίς δωρεάν παροχές υγείας. Να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, για να θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας Πανελλαδικά και στο Νοσοκομείο Άρτας μπροστά στην άθλια κατάσταση που ζουν οι ίδιοι και οι ασθενείς, μπροστά στο νέο ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έκαναν το πρώτο βήμα και προκήρυξαν απεργία στις 20 ΜΑΗ. Η απεργία αυτή  αφορά όλο το λαό.

Η ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας και καλεί σωματεία, φορείς, εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, γυναίκες, λαϊκά στρώματα, την νεολαία να μην δείξουν καμία αναμονή καμία ανοχή στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα. Να μην θυσιάζουν την υγεία και τη ζωή τους, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της υγείας του λαού. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας αυτός, πρέπει να στρέφεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της Ε.Ε. που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top