LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί άμεσα στο Δημαρχείο Άρτας, με παράλληλη ενημέρωση όλων των δημοτικών υπαλλήλων για τη σημασία αλλά και την ανάγκη προσφοράς αίματος, ώστε να γίνει η Άρτα αυτάρκης σε αίμα.
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Δωρεά μυελού των οστών» πραγματοποίησε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Άρτας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη. Πολλοί πολίτες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Άρτας, παραβρέθηκαν στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Αρταίων, για να δώσουν το παρών σε μια ημερίδα που στόχο είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών, δύο εθελοντικές πράξεις κομβικής σημασίας για τη σωτηρία πασχόντων συμπολιτών μας. Σε νοσοκομείο της Αγγλίας, έξω από το τμήμα αιμοδοσίας υπάρχει η ρήση ενός δασκάλου που είπε «όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν δίνεις γεμίζει η ψυχή σου». Ευκαιρίας δοθείσης, να τονίσουμε ότι η προσφορά αίματος και ο ρόλος του εθελοντή αιμοδότη μπορούν να αποτελέσουν το ζητούμενο ιδεολογικό πρότυπο για τους πολίτες, κυρίως για τους νέους και τις νέες της σύγχρονης υλιστικής εποχής, αφού η προσφορά αίματος αποτελεί μια ωραία ανθρώπινη χειρονομία αλληλεγγύης που σώζει ζωές.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης του Δήμου Αρταίων, Νίκος Λιόντος, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας, Λεωνίδας Σπαής.
Ο κ. Λιόντος τόνισε κατά το χαιρετισμό του τα εξής «Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον κοινωνικό εθελοντισμό, μια μορφή πολιτισμού, που δεν είναι μόνο η ύψιστη μορφή αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, αλλά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Πρόκειται για μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και αιμοποιητικών κυττάρων. Ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα είναι μικρός με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες και στη χώρα μας. Απάντηση σε αυτά μπορούμε να δώσουμε όλοι εμείς, οι υγιείς πολίτες, προσφέροντας εθελοντικά κάτι από τον εαυτό μας. Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.
Η δωρεά μυελού των οστών είναι μια πράξη παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό του, στον οποίο χαρίζει πραγματικά ζωή. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι πλέον μια καθιερωμένη μέθοδος και για ορισμένα νοσήματα αποτελεί τη μόνη θεραπεία. Στόχος της αποψινής μας συνάντησης, είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας, το χρέος μας θα έλεγα σαν άνθρωποι, να προσφέρουμε ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους µας, παιδιά και ενήλικες, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Επίσης, μπορούμε να συνεισφέρουμε και με άλλους τρόπους, όπως:
• Ευαισθητοποιώντας κι άλλα άτομα
• Προσφέροντας οικονομική ενίσχυση
• Προσφέροντας εθελοντική εργασία
Η Δημοτική Αρχή, θα είναι πάντα αρωγός και θα στηρίζει τέτοιες δράσεις, πιστεύοντας ότι ο εθελοντισμός είναι μια τεράστια κοινωνική δύναμη και ενεργοποιώντας την κατάλληλα, αποτελεί ένα ειρηνικό όπλο. Έτσι λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο Κοινωνικής αλληλεγγύης και στην προώθηση του εθελοντισμού με στοχευμένες δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί άμεσα εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο, ενημερώνοντας όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους για τη σημασία αλλά και για την ανάγκη προσφοράς αίματος, προκειμένου να καταφέρουμε να κάνουμε την πόλη μας αυτάρκη σε αίμα. Ας δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα ζωής!».
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σπαής, ο οποίος εστίασε το λόγο του στο έργο που για χρόνια παρέχει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας και στις ενέργειες για διάδοση του εθελοντικού πνεύματος στο συγκεκριμένο θέμα. «Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας ιδρύθηκε το 2006 με βασικό στόχο να ενημερώνει τους πολίτες για το πόσο σημαντικό είναι να δίνει κανείς αίμα, αιμοπετάλια, μυελό των οστών. Και όχι απλά να τους ενημερώνει αλλά και να τους υπενθυμίζει κάθε τόσο και να τους λέει «Μην το αμελείτε, πρέπει να δώσετε αίμα, είναι υποχρέωσή σας». Με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να κάνεις εξετάσεις αίματος μία φορά το χρόνο για να δεις αν είσαι καλά στην υγεία σου, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να δίνεις αίμα μία φορά το χρόνο εθελοντικά και όχι όταν το καλεί η ανάγκη, όταν δηλ. το χρειάζεται ο συγγενής σου, ο φίλος σου. Εξάλλου, όταν δίνεις αίμα, είναι ο καλύτερος τρόπος και μάλιστα χωρίς κόστος, για να κάνεις ένα γενικό τσεκάπ του οργανισμού σου. Γι’ αυτό το λόγο, κάνουμε θερμή παράκληση να δίνετε, όσοι μπορείτε και είστε υγιείς, μία φορά το χρόνο αίμα. Αν το 5% του πληθυσμού μιας πόλης έδινε αίμα, αυτή η πόλη θα είχε επάρκεια σε αίμα. Μπορεί το 5% να σας φαίνεται ένα αμελητέο ποσοστό, αλλά να γνωρίζετε ότι ούτε αυτό το 5% το έχουμε καταφέρει ως χώρα. Γι' αυτό το λόγο, εισάγουμε αίμα από την Ελβετία, η οποία είναι μικρότερη χώρα πληθυσμιακά από την Ελλάδα και αυτό δεν μας τιμά καθόλου ως χώρα.
Και όσοι δεν μπορείτε να δώσετε αίμα για λόγους υγείας, μην νομίζετε ότι ο ρόλος σας τελειώνει εδώ. Έχετε την υποχρέωση και μπορείτε να ενημερώσετε τους φίλους σας, τους συγγενείς σας και να τους πείσετε για τη σημασία της αιμοδοσίας. Και αν το καταφέρετε, τότε έχετε πετύχει πολλά περισσότερα απ΄όσα νομίζετε. Και μια δεύτερη παράκληση, μιλήστε στα παιδιά σας, ενημερώστε τους για το πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις ζωή. Και αυτό κάντε το από μικρή ηλικία. Οταν θα φτάσουν 18 χρονών, θα είναι έτοιμοι αιμοδότες. Θα είναι ενήλικες με κοινωνικές ευαισθησίες, και τότε να είστε περήφανοι ως γονείς γιατί θα έχετε καταφέρει πάλι πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζετε.
Για μας, ως Σύλλογος, είναι πολύ σημαντική υπόθεση η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αιμοδοσίας και εθελοντισμού. Γι' αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει ομιλίες σε σχολεία σε συνεργασία πάντα με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Άρτας, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα την αιμοδοσία που απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του νομού μας, τα έργα των οποίων θα παρουσιαστούν στην Πινακοθήκη στις 15 Ιουνίου. Ο Σύλλογος μας σάς χρειάζεται όλους αρωγούς στις δράσεις του. Αιμοδότες ή μη, σάς χρειαζόμαστε όλους κοντά μας διότι η προσφορά ζωής είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Να μην ξεχάσω λοιπόν να πω ενα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας όλα αυτά τα χρόνια που χωρίς τη στήριξή τους, το δύσκολο έργο του συλλόγου μας θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο».
Εν συνεχεία, ακολούθησε η ενημερωτική ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μπουραντά, καθηγητή Αιματολογίας-Παθολογίας, στον οποίο απενεμήθη τιμητική πλακέτα από τον Αντιδήμαρχο Αρταίων για την πολυετή προσφορά του στο χώρο της Υγείας, και στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα. Ελευθερία Ζερβού, συντονίστρια Διευθύντρια Κέντρου Αίματος, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Ο κ. Μπουραντάς καθίσταται ο μόνος Έλληνας που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις Αιματολογικές Κακοήθειες. Είναι πρώτος στον κόσμο που έκανε θεραπεία με ερυθροποιητίνη (ειδικά για Μεσογειακη και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία). Είναι πρώτος στον κόσμο με θεραπεία συντήρησης στο πολλαπλούν μυέλωμα και πρώτος στον κόσμο που αξιολόγησε την β-2 Μικροσφαιρίνη σαν δείκτη κακοήθειας στα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Άκρως ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις και των δύο ομιλητών πάνω στο θέμα της δωρεάς μυελού των οστών, ενώ δεν έλειψαν τα ένθερμα χειροκροτήματα από όλους τους παρευρισκομένους για τους δύο ομιλητές, ως ταπεινή ένδειξη εκτίμησης για το έργο και τη δουλειά που τόσα χρόνια προσέφεραν στο χώρο της Υγείας.