LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05

LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0

---------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Επόμενο βήμα είναι η συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και τους Βουλευτές του Νομού το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος». 

Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μιχελάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αρταίων κ. Καραγεώργος, ο Βουλευτής Άρτας κ. Στύλιος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων κ. Τσιπέλης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου κ. Παπαβρανούσης, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αρταίων, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου. 

 Αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης ήταν η οριστικοποίηση μιας συνάντησης από κοινού όλων των αρμόδιων φορέων (των Βουλευτών του Νομού, της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δημάρχων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά και άλλων αρμόδιων φορέων) με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Λαφαζάνη, στην Αθήνα. Με βάση την πρόταση του ΤΕΕ, θα διεκδικηθεί μικρότερη ποσότητα νερού να παροχετεύεται από το φράγμα στην κατάντη πλευρά του Αράχθου, να λειτουργήσει στο εξής και με τον αντιπλημμυρικό του ρόλο. Η πρόταση του ΤΕΕ λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως μια βάση για οριστική διαμόρφωση μελέτης προς το ΥΠΕΚΑ και κάθε αρμόδιο, ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις.   

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, τόνισε μετά το πέρας της σύσκεψης «Η νέα Δημοτική Αρχή σε συνέχεια των ενεργειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, των προηγούμενων Βουλευτών και των Υπηρεσιών των Υπουργείων, προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (εγκρίσεις από το ΤΕΕ, το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και το Δημοτικό Συμβούλιο) για τη σύναψη της συμπληρωματικής σύμβασης και σε έναν περίπου χρόνο θα ολοκληρωνόταν η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου. Ως Δήμος έχουμε δεσμεύσει 250.000 ευρώ, χρήματα που θα τα χρησιμοποιούσαμε για τη μελέτη, όμως η νέα πρόταση του ΤΕΕ αλλάζει τα δεδομένα. Αν δεν υπήρχε αυτή η πρόταση του ΤΕΕ, ο Δήμος Αρταίων θα προχωρούσε στην οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου. Η αρμόδια Υπηρεσία Δ7 του Υπουργείου Υποδομών μας πρότεινε να τους στείλουμε όλες τις μελέτες που έχουμε κάνει για υλοποιήσει ένα έργο που θα το ονομάσει «Εθνικής Σημασίας» για να γίνει συνολικά η μελέτη και να προχωρήσουμε, αφού τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, αφού υπάρχουν 5 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κωλυσιεργία, αλλά ίσως είναι για καλό, αφού όλοι οι φορείς πρέπει να συμφωνήσουμε μαζί και να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα σφιχτό για να προχωρήσουμε. Πιστεύουμε στον κοινό βηματισμό, στις κοινές διεκδικήσεις και επιθυμούμε ως Δήμος να προχωρήσουμε όλοι μαζί για την επίλυση αυτού του μεγάλου και χρόνιου προβλήματος, της οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου. 

Μας βρίσκει σύμφωνους η νέα πρόταση από τα ΤΕΕ, αφού περιλαμβάνει και τον τρόπο χειρισμού των θυροφραγμάτων. Εμείς ως Δήμος Αρταίων στηρίζουμε το γεγονός ότι πρέπει να μειώσουμε τις πλημμυρικές παροχές, αφού μέχρι στιγμής η μελέτη που έγινε αφορούσε 4.700 κυβικά ανά δευτερόλεπτο από την κατάντη πλευρά. Το ΤΕΕ προτείνει 2.000, μα εμείς δεν βάζουμε σε πλειστηριασμό αυτή τη διαδικασία, αν θα είναι 2.000 ή 1.800 ή 2.500, εμάς μας ενδιαφέρει η προστασία των πολιτών. Γι’ αυτό, στην απάντηση που στείλαμε προς το ΤΕΕ, τους είπαμε ότι συμφωνούμε, με τον όρο όμως ότι θα εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας. Αυτό φυσικά πρέπει να μελετηθεί, ώστε να προκύψει ακριβώς το σωστό νούμερο. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αν κάνουμε αυτή τη στιγμή κάποια έργα μελετώντας με μια πολύ χαμηλή παροχή και μετά από μερικά χρόνια γίνει μια μεγάλη πλημμύρα, τότε θα έχουμε ολέθριες συνέπειες για την Άρτα. Πρέπει να δούμε τα πράγματα σοβαρά και να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους αφού διακιδεύονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Προς το παρόν, συμφωνήσαμε όλοι να μεταβούμε άμεσα στην Αθήνα, να συναντηθούμε με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ και να διεκδικήσουμε μικρότερη ποσότητα νερού που θα παροχετεύεται από το φράγμα, για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος». 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top