Ευρεία σύσκεψη των φορέων παρουσία του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α., Νίκου Στουπή, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας το μεσημέρι της Τρίτης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα αγροτικά θέματα και τα προβλήματα στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό  τομέα που απασχολούν το Νομό Άρτας, καθώς και οι αλλαγές που προωθεί ο ΕΛ.Γ.Α. για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του, ώστε να ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες των παραγωγών. 

Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Στουπής, ο Προϊστάμενος του ΕΛ.Γ.Α. Παράρτημα Ηπείρου κ. Χήρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Γιαννούλης, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Γαρνέλης, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Μίγδος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Κατέρης, κα. Σίμου, κ. Βαρέλης, κ. Γκούντας, κα. Ταπραντζή και κ. Παπαδημητρίου, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Άρτας κ. Βάσσος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ.Α.Φ. κ. Γκίζας, εκπρόσωποι του ΓΕ.Ω.Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Ηπείρου κ. Παπαγιάννης και κ. Γάτσιος, ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Η Λογαρού» κ. Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηπείρου κ. Θοδωρής, καθώς και άλλοι φορείς. 

Ο κ. Στουπής έκανε αναφορά στους σχεδιασμούς αναδιάρθρωσης του ΕΛ.Γ.Α., επισημαίνοντας τα εξής «Ολοκληρώνουμε μια διαδικασία διαβούλευσης με τις Υπηρεσίες και τους φορείς, αποτυπώνοντας σκέψεις και απόψεις για διάφορα θέματα που μας αφορούν, και στη συνέχεια μέσα στο Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να προβάλουμε ως νέα διακυβέρνηση της χώρας το όραμα για το πώς θέλουμε να είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Μας ενδιαφέρει η διατήρηση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, η πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία του και η διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των πόρων των ίδιων των αγροτών, γιατί όπως γνωρίζετε είναι αλληλέγγυο και αυτασφάλιστο το σύστημα γεωργικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Όταν παρουσιάσουμε το όραμά μας, θα ανοίξει το θέμα αλλαγής των κανονισμών, αφού υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες αδικίες στη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α. που πρέπει να διορθωθούν».      

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. για τις περιοχές του Ν. Άρτας που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου, ο κ. Στουπής επεσήμανε «Για το 2015 δώσαμε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο είναι προνομιακό σε σχέση με άλλες περιοχές. Έχουν καταβληθεί 4.600.000 ευρώ και υπολείπεται περίπου 1.000.000 ευρώ ακόμα για τη φυτική παραγωγή, ενώ για τη ζωική παραγωγή υπολείπεται ακόμα ένα ποσό των 30.000 ευρώ».     

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά τη σύσκεψη, τόνισε «Το ρόλο του σχεδιασμού της Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να τον αναλάβει η Περιφέρεια. Το πρόβλημα εδώ στην Άρτα είναι ότι υπάρχουν μικροί κλήροι γης και αυτό το θέμα η Πολιτεία πρέπει να το δει πολύ σοβαρά και να βοηθήσει τους παραγωγούς, είτε με αναδασμούς είτε με ομαδοποίηση και οργάνωση των αγροτών της εκεί περιοχής, θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στρέμματα από ομοειδείς καλλιέργειες. Εμείς ως Δήμος Αρταίων προτρέπουμε τους νέους της περιοχής μας να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια θα είναι δίπλα τους να τους βοηθήσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους με υποδομές και προγράμματα. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση οργανώσαμε μια δράση ομαδοποίησης παραγωγών της περιοχής μας, ζητήσαμε από κάθε Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας να μας προτείνει 3 άτομα που θα στελεχώσουν μια άτυπη Ομάδα Παραγωγών από όλους τους τομείς (αγροτικό, κτηνοτροφικό, αλιευτικό), ώστε ως Δήμος να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην εξέλιξη, να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες και να δουλέψουμε για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας. 

Επίσης, ως Δήμαρχος θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά και οι παραγωγοί θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο επιχειρηματικά για να έχουν και ποιοτικά προϊόντα αλλά και κέρδος. Οι αγρότες θα πρέπει να γίνουν επιχειρηματίες και να μάθουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά στις αγορές. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, όπως έγινε με τα ακτινίδια, για παράδειγμα, που βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση και αποφέρουν κέρδος στους παραγωγούς. 

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω το πρόβλημα που έχουμε εδώ στο Δήμο με τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. /Ο.Γ.Α., καθώς αυτοί οι υπάλληλοι έχουν και τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα στο Δήμο να εκτελέσουν αλλά και τα καθήκοντα του ΕΛ.Γ.Α./ Ο.Γ.Α., με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δημότες επαρκώς. Γι’ αυτό προτείνω να δημιουργήσετε ένα υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α /Ο.Γ.Α. στην περιοχή μας για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών μας».          

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top