Πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την επίλυση του θέματος της οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μιχελάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Γιαννούλης, ο Βουλευτής Άρτας κ. Στύλιος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων κ. Τσιπέλης, ο Δ/ντης των ΥΗΣ Πουρναρίου Ι & ΙΙ κ. Τσακίρογλου, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου κ. Παπαβρανούσης, ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας κ. Χρηστάκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αρταίων, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου και της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα (10) ετών γίνεται έντονη συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Άρτας και του κάμπου της.

 Η συζήτηση μέχρι σήμερα επικεντρώνεται στην ανεύρεση μίας αρμόδιας αρχής, η οποία θα δεσμευτεί στον προσδιορισμό ενός αριθμού για την μέγιστη πλημμυρική παροχή του ποταμού. Ο αριθμός αυτός θα αποτελέσει το βασικό δεδομένο για την οριστική οριοθέτηση του ποταμού και στη συνέχεια για όλα τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα γεφύρωσης. 

Το ΤΕΕ/ΤΗ προσπαθώντας να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη συζήτηση, άρχισε να επεξεργάζεται τα δεδομένα του πλημμυρικού προβλήματος από τον Ιούλιο του 2014, με γνώμονα της εξεύρεση μίας ΠΡΟΤΑΣΗΣ, η οποία θα οδηγήσει σε μία αποδεκτή λύση, που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω αναλυτικά από εξειδικευμένο γραφείο μελετών, ώστε να φτάσει σε επίπεδο εφαρμογής.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ που κατέθεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Ηπείρου και πρέπει να μελετηθεί από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο για τυχόν σφάλματα προσδιορίζει μία τιμή πλημμυρικής παροχής στα 2.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο για περίοδο επαναφοράς χιλίων ετών, από την κατάντη πλευρά των φραγμάτων, όταν η υφιστάμενη μελέτη που έγινε αφορούσε πλημμυρική παροχή 4.570 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Η ΠΡΟΤΑΣΗ αυτή μειώνει την πλημμυρική παροχή σε τέτοια επίπεδα ώστε τα έργα να είναι υλοποιήσιμα με γνώμονα πάντα την προστασία των πολιτών και της περιουσίας αυτών, ώστε η πόλη της Άρτας και το κομμάτι του κάμπου που διασχίζει ο ποταμός να αποτελέσουν στο μέλλον την αιχμή ανάπτυξης του πεδινού τμήματος του Νομού μας.  

Η σημερινή σύσκεψη είχε ως αποτέλεσμα την απόφασή της κοινής δράσης όλων των φορέων υιοθετώντας τη ΠΡΟΤΑΣΗ του ΤΕΕ/ΤΗ και τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ εντός του μηνός Ιουλίου, ώστε να οριστικοποιηθεί η μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου κατάντη των φραγμάτων Πουρνάρι Ι & ΙΙ.      

   

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top