Τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις τους εξαιτίας των επιλέξιμων βοσκοτόπων, να υποβάλλουν άμεσα ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάλεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά αυτός θέλει πολιτική απόφαση από το Υπουργείο. Επειδή όμως μπαίνει στη μέση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτείται να δοθεί λύση από τον Πρωθυπουργό και με εντολή της Κυβέρνησης να λυθεί το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΚΕ", τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Αλ. Καχριμάνης, απέδωσε τα προβλήματα που εντοπίζονται στο νομικό καθεστώς που προϋπήρχε του Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και για την εξάλειψη τους, ζήτησε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις δασικές εκτάσεις, τα δάση και για ο, τι σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
"Η μόνη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για τη λύση του προβλήματος των βοσκοτόπων είναι η ψήφιση του νόμου 4351/ΦΕΚ164/ 4/12/2015. Παρ΄ όλα αυτά όμως, με το προηγούμενο καθεστώς που υπάρχει προκαλούνται τεράστια προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Αφορά κυρίως μικρούς κτηνοτρόφους που δήλωσαν δικές τους ιδιόκτητες χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις οποίες όμως αφαιρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του Ν. 998/1979. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, αυτές οι εκτάσεις στις λεγόμενες "Νέες Χώρες" για τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις στις προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, θεωρούνται ότι ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο.
Για να αναγνωρίσει κάποιος τέτοιες εκτάσεις, με την ισχύουσα διαδικασία χρειάζεται 15 χρόνια και όταν τις δηλώνει ένας κτηνοτρόφος για να πάρει επιδότηση, αφαιρούνται από το σύνολο των εκτάσεων και έτσι μένει χωρίς εκτάσεις και επιδοτήσεις. Υπάρχει επίσης ο νόμος του 2014, με τον οποίο όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως μια περιοχή. Όλο αυτό το καθεστώς ήταν για τους μεγάλους κτηνοτρόφους. Για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα, πρέπει να μην υπάρχει διαρχία, όλες οι αρμοδιότητες για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και ο, τι αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου να μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση από τον Πρωθυπουργό".
Για το Γεφύρι Πλάκας
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, ο Περιφερειάρχης σημείωσε:
"Από ευχολόγια έχουμε γεμίσει. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το θέμα στην πράξη. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει ένα φορτίο, το οποίο όμως δεν είναι δικό της, αλλά του Υπουργείου Πολιτισμού και όλοι οι άλλοι φορείς μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Με δική μας πρωτοβουλία έγινε ότι έγινε το καλοκαίρι και περάσαμε την πρώτη φάση. Έχουν τεθεί οι πρώτες ζητούμενες παράμετροι για το πως μπορούν να στηριχθούν τα βάθρα. Με το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Ηπείρου), το Ε.Μ.Π., το Δήμο Β. Τζουμέρκων και το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου έχουμε κάνει συζήτηση. Πρέπει κάποιοι να υπερβούμε εαυτόν για να γίνει το γεφύρι".
Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον ιδιωτών να στηρίξουν την πρωτοβουλία αναστήλωσης του γεφυριού, τόνισε μεταξύ άλλων: "Το ενδιαφέρον θα το δούμε στην πορεία. Όταν θα είμαστε σε θέση να ζητήσουμε βοήθεια, θα το κάνουμε απευθυνόμενοι σε όλο τον κόσμο. Θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός, και τότε δεν θα υπάρχουν ευχολόγια, αλλά ο καθένας θα βάζει λεφτά, λίγα ή πολλά, για να ξαναγίνει το γεφύρι".
Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων ανάδειξε τους αναδόχους των έργων:
- «Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Λούρο», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κωνσταντίνος Κουγκουλης ΕΔΕ)
- «Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Στεφάνης Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 26.000 ευρώ (Ανάδοχος: Αναστασόπουλος Δ- Βασιλείου Αφοί Ο.Ε.)
Η Ο.Ε. ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού (κατασκευή τεχνικών) Αχλαδέα - Κάτω Λίππα», προϋπολογισμού 35.000 ευρώ.
Ανακοίνωση της Δ/νσης Κοιν. Μέριμνας της Περιφέρειας για την
ενίσχυση ιδρυμάτων κοινωνικής φροντίδας την εορταστική περίοδο
Από τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου και στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας, το οποίο λειτουργεί εδώ και πέντε συνεχόμενα έτη, παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια των Εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είδη διατροφής σε ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, καθώς και σε όλες τις Μητροπόλεις της Ηπείρου, προκειμένου να ενισχυθεί το τεράστιο έργο αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς :
-ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ Ιωαννίνων Α.Ε (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ)
-Μύλοι Ιωαννίνων «ο Νεομάρτυς Γεώργιος» –Ζωγράφου Τσομπανίδη Υιοί Ο.Ε.
-ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ Α.Ε.
-ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
-Super Market ΑΒ Βασιλόπουλος
Για την ευγενική προσφορά τους σε πολύ σημαντική ποσότητα προϊόντων και για την συνεχόμενη υποστήριξη στο έργου μας .
Επίσης, από την συνεργασία με το εθελοντικό σωματείο «Άρτος- Δράση» που δραστηριοποιείται και στην περιοχή μας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των σχολικών μονάδων της Ηπείρου, η οποία διήρκεσε ένα μήνα ξεκινώντας από τις 23 Νοεμβρίου 2015 στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού. Η ανταπόκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και πολλών σχολικών μονάδων υπήρξε σημαντική και συγκινητική και εξασφαλίστηκε ποσότητα τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής από τα οποία ενισχύθηκαν επίσης οι ανωτέρω φορείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πράξεις σαν αυτές που διακρίνονται από ανιδιοτέλεια και ανθρωπισμό έχουν διπλό νόημα και αξία, αφού παράλληλα ενθαρρύνουν και ενισχύουν τις προσπάθειές μας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της περιοχής μας και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.