Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση των επιστημονικών φορέων με τον Πρωθυπουργό, για ελάφρυνση των νέων μηχανικών και γενικά των νέων επιστημόνων είναι άνευ περιεχομένου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ακόμη και μετά τις εξαγγελίες για ελάφρυνση της συνταξιοδοτικής εισφοράς του 20% στο 14% για την πρώτη διετία και στο 17% για την επόμενη τριετία, οι εισφορές για έναν νεοεισερχόμενο μηχανικό εξακολουθούν να είναι υπέρμετρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΕΕ, καθώς η συνολική επιβάρυνση για εισφορές των μηχανικών σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι 38,45%, οι οποίες μειώνονται στο 32,45 για την πρώτη διετία και στο 35,45% για την επόμενη τριετία. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος (26% σήμερα, 29% του χρόνου, προκαταβολή φόρου 75%-100%) και οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις (τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, φορολογία ακινήτων κλπ). Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μάλιστα παρουσίασε και συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την ελάχιστη πρόοδο που επέρχεται με τη βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου.
Ειδικότερα, ένας νεοεισερχόμενος στην αγορά μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας, κάτω της πενταετίας (νέος ασφαλισμένος μετά το 1993), στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ πληρώνει σήμερα εισφορές 2.071,09 το χρόνο ή 172,59 ευρώ το μήνα.
Μετά τις εξαγγελίες/βελτιώσεις Κατρούγκαλου αυτός ο νέος μηχανικός με μηδενικό εισόδημα θα πληρώνει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές τα δύο πρώτα χρόνια 1.945,74 το χρόνο ή 162,15 το μήνα, δηλαδή μείωση 6,44%, ή περίπου 10 ευρώ το μήνα. Όμως τα επόμενα τρία χρόνια, πάλι με μηδενικό εισόδημα, θα πληρώνει 2.114,53 ευρώ το χρόνο ή 176,21 το μήνα, δηλαδή αύξηση 2,05%.
Αν ο ίδιος νέος μηχανικός έχει ξεκινώντας εισόδημα 12000 ευρώ το χρόνο (ή 1000 ευρώ το μήνα) θα πληρώνει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές τα δύο πρώτα χρόνια 4.014 ευρώ το χρόνο ή 334,50 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 93,81% σε σχέση με σήμερα. Τα επόμενα τρία χρόνια, με το ίδιο εισόδημα, θα πληρώνει 4.374 ευρώ το χρόνο ή 364,50 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 111,19% σε σχέση με σήμερα.
Αν ο ίδιος νέος μηχανικός έχει το «εξωφρενικό» για την παρούσα κατάσταση εισόδημα των 1500 ευρώ το μήνα (ή 18000 το χρόνο), θα πληρώνει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές τα δύο πρώτα χρόνια 5.961 ευρώ το χρόνο ή 496,75 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 187,82% σε σχέση με σήμερα. Τα επόμενα τρία χρόνια , με το ίδιο εισόδημα, θα πληρώνει 6.501 ευρώ το χρόνο ή 541,75 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 213,89% σε σχέση με σήμερα.
Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, όπου υπάρχουν σήμερα, οι αυξήσεις είναι αναλογικά μεγαλύτερες.
Σχετικά με το προσχέδιο του ασφαλιστικού, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό οδηγεί άμεσα εκτός επαγγέλματος ή εκτός Ελλάδος κάθε μηχανικό, κάθε επιστήμονα, κάθε ελεύθερο επαγγελματία, κάθε αυτοαπασχολούμενο. Ακόμη και μετά τις βελτιώσεις που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι υπέρμετρη για όλους και κανείς νέος επιστήμονας δεν πρόκειται να μπει στο επάγγελμα. Υποτίθεται ότι οι βελτιώσεις στόχευαν στην ελάφρυνση των νέων ασφαλισμένων. Όπως δείχνει η επεξεργασία των στοιχείων οι μόνοι που ελαφρύνονται κατά δέκα ευρώ το μήνα περίπου, τουλάχιστον στο χώρο των μηχανικών, είναι όσοι μηχανικοί δεν έχουν καθόλου εισόδημα και αυτό μόνο για την πρώτη διετία. Επαναλαμβάνω ότι με αυτές τις ρυθμίσεις το κράτος θα ζητά να εισπράξει, μόνο για εισφορές και φόρο εισοδήματος, από τον καθένα μας κατ’ ελάχιστο το 70% του εισοδήματός του. Οι επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με σήμερα είναι τεράστιες. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται έτσι βιώσιμο. Το αντίθετο συμβαίνει καθώς οδηγούνται στην κατάρρευση όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι της χώρας. Το κράτος θα μείνει χωρίς ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογήσει, το ασφαλιστικό θα μείνει χωρίς ασφαλισμένους αυταπασχολούμενους για να πληρώνουν εισφορές, η χώρα θα μείνει χωρίς επιστήμονες που υποστηρίζουν την πολιτεία και την κοινωνία στις εργασίες και στην καθημερινότητα. Είναι ώρα επιτέλους να κάτσουμε όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των φορέων και του Υπουργείου και να βάλουμε κάτω συγκεκριμένους αριθμούς που να βγάζουν αποτέλεσμα. Αυτό το σχέδιο νόμου όπως είναι δεν μπορεί να περάσει και θα αποτύχει στην πράξη.»