Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για την Πολιούχο της Άρτας Αγία Θεοδώρα.

Στη Λιτανεία το «παρών» έδωσε πλήθος Αρτινών, καθώς και πολίτες αλλά και φορείς από άλλες περιοχές, ενώ το αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Νέας Κρήνης-Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και Άρτης κ.κ. Ιγνατίου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητική Εκπρόσωπος και βουλευτής Άρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ακόμη οι βουλευτές Άρτας κ. Βασίλης Τσίρκας και κ. Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλης Μιχελάκης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος, οι Δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ιωάννης Κατέρης, Οδυσσέας Πότσης και Νικόλαος Κάτσιος, Αντιδήμαρχοι Αρταίων και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ηπείρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καψάλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ευρυπίδης Γλαβάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου κ. Κώστας Σκούμας, ο Δκτής της ΔΙΚΕ Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Παναγόπουλος και ο Υποδιοικητής της 8ης Μεραρχίας Πεζικού Συνταγματαρχης κ. Γεώργιος Διβάρης, ο Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Κοντόπουλος, ο Διοικητής της Αεροπορικής Βάσης Ακτίου Σμήναρχος κ. Νικόλαος Τσούτσουρας, ο Διοικητής του ΚΕΝ Άρτας Αντισυνταγματάρχης κ. Γεώργιος Αθανασίου, ο Αστυνομικος Διευθυντής Άρτας κ. Πάρις Νίκου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παράλληλα, ο Δήμος Αρταίων ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Επίτιμο Δημότη Αρταίων τιμώντας με αυτόν τον τρόπο «τη διαδρομή, το ήθος και την προσφορά του στον πολιτικό βίο της χώρας», όπως αναφέρεται σε ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε, ακόμη, στο Ναό της Παρηγορήτριας από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Η προσφώνηση του Δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, 

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση να σας ανακηρύξει σήμερα ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΑΡΤΑΙΩΝ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την διαδρομή σας, το ήθος και την προσφορά σας στον πολιτικό βίο της χώρας μας.

Νιώθουμε ξεχωριστή τιμή για την σημερινή σας παρουσία εδώ, σε έναν τόπο από όπου κατάγεται και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, ο οποίος αναζητά διέξοδο από την κρίση, που συνεχίζει να πλήττει βάναυσα την Ελλάδα.

Με τη θέση σας, πλέον, στο Ύπατο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρας μας μπορείτε καθοριστικά να συμβάλλετε στο να ξεπεράσει η Ελλάδα τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Δυσκολίες οικονομικές, μα και κοινωνικές, που έχουν φέρει το λαό μας σε μια πρωτοφανή κατάσταση, όπου τα επίπεδα της φτώχειας και της ανεργίας ολοένα και μεγαλώνουν.

Με σύνεση και στόχευση στην ενότητα μπορείτε εσείς ως προσωπικότητα να πετύχετε μια υγιή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, ο οποίος τώρα σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.

Άλλωστε, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος, του προσφυγικού, η δική σας κριτική ματιά και η πολύπλευρη προσωπικότητα μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξομάλυνση του ζητήματος, που αγγίζει την καρδιά κάθε οικογένειας της χώρας μας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, 

Σήμερα με την παρουσία σας εδώ για την εορτή της Πολιούχου μας, της Αγίας Θεοδώρας, τιμάτε την Άρτα και τους Αρτινούς. 

Παράλληλα, όμως, δίνετε και ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα το οποίο θα πρέπει να ακουστεί δυνατά: ότι μια περιοχή, όπως η Άρτα και η Ήπειρος και κατ’ επέκταση μια χώρα, όπως η Ελλάδα, μπορεί να στηριχθεί στον Πολιτισμό της, στην Ορθοδοξία και στην Ιστορία της, για να κάνει το επόμενο στέρεο βήμα προς την πρόοδο και την ευημερία.

Ο Δήμος Αρταίων το τελευταίο διάστημα υλοποιεί μια σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη των πολύ σημαντικών βυζαντινών του μνημείων. Τόσο ο Ναός της Αγίας Θεοδώρας, που επισκεφθήκατε πριν από λίγη ώρα, όσο και της Παρηγορήτριας στον οποίο σε λίγο θα ξεναγηθείτε, αλλά και μια σειρά άλλων μνημείων, όπως η Μονή Βλαχέρνας, ο Άγιος Βασίλειος, η Μονή της Κάτω Παναγιάς και φυσικά το Γιοφύρι της Άρτας και το Κάστρο μας, αποτελούν μνημεία που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής και ανάδειξης.

Στόχος μας, εδώ στην Άρτα, είναι να γνωρίσουμε τα μνημεία μας, αλλά και να τα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη κάνουμε ένα πρώτο άνοιγμα με τη συμμετοχή μας σε διεθνή τουριστική έκθεση στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες. 

Είναι πάγια η πεποίθησή μας ότι ένας λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του και την πολιτιστική του παράδοση δεν μπορεί να έχει παρόν, αλλά φυσικά δεν μπορεί να έχει και μέλλον.

Μόνο έτσι, θεωρούμε ότι θα πετύχουμε αυτόν τον πολύ μεγαλύτερο στόχο, εάν δηλαδή αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο την περιοχή μας και εάν εργαστούμε με ζήλο για να προκόψουμε και μαζί μας να προκόψει η Άρτα, η Ήπειρος και η Ελλάδα.

Με την τιμητική παρουσία σας σήμερα εδώ για την οποία σας ευχαριστούμε θερμά και με την αποδοχή της πρόσκλησής μας να γίνεται ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΡΤΑΙΩΝ πιστεύουμε ότι σας κάνουμε κοινωνό και υπερπολύτιμο συνοδοιπόρο στην προσπάθεια για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας και στην πορεία προς μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην σωστή γνώση και στο σεβασμό του παρελθόντος. 

Σας ευχαριστώ θερμά

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top