Πολύ έντονη ήταν η συζήτηση για την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη. Πέραν των διαφορετικών προσεγγίσεων των πτυχών του ζητήματος υπήρξε διαφωνία με τον Περιφερειάρχη ως προς το τελικό κείμενο της πρότασης η οποία θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση.
Ο Δημήτρης Χαμπίπης ως ειδικός αγορητής αλλά και όλα τα μέλη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ανέπτυξαν μια σειρά από λόγους που δεν πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή της υποχρέωσης των δασικών υπηρεσιών για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Παραθέτουμε πιο κάτω την ομιλία του Δημήτρη Χαμπίπη.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ανάμεσα στα δυσβάσταχτα προβλήματα της εποχής κυρίαρχο ζήτημα στην δημοσιότητα αποτελεί η συζήτηση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που αυτήν την περίοδο πραγματοποιείται από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες προβληματίζονται και ανησυχούν για τον χαρακτήρα της ιδιοκτησίας τους από την πολιτεία μετά και της ανάρτηση του δασικού χάρτη της περιοχής τους.
Ο κ. Περιφερειάρχης μας παρουσίασε μια σφαιρική όψη του προβλήματος έτσι όπως εξελίσσεται, με αναφορές σε παραδείγματα σε μια διαχρονική και σε βάθος χρόνου περίοδο από τα χρόνια της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό μέχρι και σήμερα, επισημαίνοντας την αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί ένα μείζονος σημασίας για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όλους τους πολίτες ζήτημα.
Κρίνουμε όμως ότι στάθηκε στην μια όψη του νομίσματος.
Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη που μιλάει για το δάσος, για την προστασία του και για την δημόσια περιουσία.
Και ανεξάρτητα από την υποκειμενική η όχι άποψη του κάθε ενός από εμάς για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και την ιδιωτική γενικά περιουσία για τα οποία όλοι έχουμε ευαισθησία και ας μην την μονοπωλούν κάποιοι, όλοι ξέρουμε για την άναρχη παρέμβαση που φτάνει μέχρι την καταπάτηση δημόσιων δασικών χώρων.
Και ας αφουγκραστούμε και την κοινωνία και τον δύσπιστο και καχύποπτο με όλους μας πολίτη που αγανακτεί βλέποντας συνεχώς να ξεφυτρώνουν βίλες όχι μόνο στις παρυφές αλλά μέσα στην καρδιά του δάσους.
Σίγουρα ένα πολύπλοκο σε όλη του την διάσταση ζήτημα και πολύ θα θέλαμε η Περιφερειακή αρχή να είχε καλέσει σήμερα εδώ και εκπρόσωπο των δασικών υπηρεσιών για καλύτερη και σφαιρική ενημέρωση του σώματος και γιατί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν λύνεται με μέτωπα και αφορισμούς της μιας πλευράς αλλά με συζήτηση, επιχειρήματα και συνεργασία.
Η υποχρέωση κατάρτισης δασικών χαρτών εκτός από μνημονιακή υποχρέωση είναι κυρίως συνταγματική επιταγή. Στο άρθρο 24 του Συντάγματος γίνεται ρητή αναφορά για την υποχρέωση της πολιτείας για προστασία του δασικού πλούτου της χώρας αλλά και δια νόμου την δυνατότητα αξιοποίησης δασικών εκτάσεων για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Τα οφέλη είναι σημαντικά, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους πολίτες.
Για το περιβάλλον γιατί θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Διασώζεται και διασφαλίζεται το δασικό οικοσύστημα σε συνδυασμό με το προστατευτικό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας.
Για τους πολίτες γιατί θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική περιουσία.
Μια διαδικασία που αφορά άμεσα την αυτοδιοίκηση και θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την δυνατότητα άσκησης πολιτικών για την ύπαιθρο χώρα και την Περιφερειακή ανάπτυξη.
Για πολλές δεκαετίες στο παρελθόν, από το 1945 που αποτυπώθηκαν οι πρώτες αεροφωτογραφήσεις οι οποίες αποτελούσαν και την βάση για την νομιμοποίηση των ενεργειών στην κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων, έργων υποδομών και έργων ανάπτυξης του αγροτικού τομέα υπήρξε αρκετή προχειρότητα, έλλειψη ορθολογικής και αξιόπιστης αποτύπωσης των δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα αρκετές παράνομες ενέργειες σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και όλα να κινούνται στην λογική του «έλα μωρέ δεν έγινε και τίποτα».
Η ανάγκη οριοθέτησης των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων αποτελεί πολύπλοκη και πολυδαίδαλη διαδικασία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την θεσμοθέτηση του εθνικού κτηματολογίου, του δασολογίου, τον προσδιορισμό των χρήσεων γης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο το ότι στο πρώτο στάδιο κύρωσης και εφαρμογής θα προκύψει εύλογος προβληματισμός και ανησυχία για χιλιάδες πολίτες που διακατέχουν και εκμεταλλεύονται εκτάσεις όμορες σε δασικά οικοσυστήματα.
Είναι όμως αδήριτη ανάγκη χωρίς άλλη χρονοτριβή αυτή η θεσμική υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει, να στηριχτεί από την αυτοδιοίκηση και να ολοκληρωθεί γιατί θα εξελιχθεί ως η νομιμοποιητική βάση ενεργειών αξιοποίησης κάθε σπιθαμής γης προς όφελος της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ήμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς δασολόγιο και κτηματολόγιο.
Η σημαντικότητα κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας δεν είναι σημερινή αναγκαιότητα.
Η αρχή έγινε το 1976 με την ψήφιση του Ν. 248/1976 για το δασικό κτηματολόγιο, το μητρώο ιδιοκτησίας και περί οριοθεσίας και προστασίας των δημόσιων δασικών εκτάσεων.
Ακολούθησε το 1998 η ψήφιση του Ν. 2664/3-12-98 «περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου ξεκίνησε η καταγραφή με νομικά έγκυρο τρόπο των δασικών οικοσυστημάτων για τα οποία ίσχυε το μαχητό τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Το 2010 με την ψήφιση του Ν. 3889/2010 «περί χρηματοδότησης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, πράσινο ταμείο, κύρωση δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις» αναθεωρήθηκε το πλαίσιο σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών με ενεργό και κυρίαρχο ρόλο της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε.
Ήδη στην περιοχή μας έχουν αναρτηθεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, του Δήμου Ιωαννιτών και της ΠΕ Ιωαννίνων.
Οι δασικοί χάρτες θα συμβάλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ανοίγοντας τον δρόμο στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της υπαίθρου χώρας στην νέα παραγωγική ανασυγκρότηση που ήμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε.
Κρίνουμε ότι δεν χωρούν αναστολές, αναβολές και υπαναχωρήσεις και ότι η ανάρτηση και των υπολοίπων δασικών χαρτών στην Ήπειρο θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Και να ήμαστε εμείς αυτοί που θα εγκαλούμε την πολιτεία και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκυρη και έγκαιρη διευθέτηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και πρωτίστως της εξέτασης των ενστάσεων που θα υποβληθούν ώστε κυρίως να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους αγρότες μας λόγω καθυστερήσεων στην αποσαφήνιση των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τον γεωργικό η χορτολιβαδικό χαρακτήρα εκτάσεων που χρησιμοποιούν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εμείς προτείνουμε να ρυθμιστεί νομοθετικά η υποβολή ενστάσεων ατελώς για τους πολίτες και το χρονικό περιθώριο να είναι 4 μήνες και όχι 2 ενώ για τους Έλληνες του εξωτερικού να δοθεί η δυνατότητα υποβολής μέχρι τον Αύγουστο.
Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη της Περιφερειακής αρχής για εμπλοκή και αναστολή της εφαρμογής των αναρτήσεων δασικών χαρτών μέχρι να λυθούν τα γραφειοκρατικής φύσεως προβλήματα που ουδείς αμφισβητεί ότι θα υπάρξουν.
Προκρίνουμε την ρεαλιστική πρόταση της χρονικής παράτασης για 6 μήνες δηλ. μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Εμείς στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την προσπάθεια της πολιτείας και των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών να τεθεί τέρμα στην ανομία και την αναρχία που επικρατεί στην διαχείριση των εκτάσεων που είναι όμορες με δασικά οικοσυστήματα. Και τα όποια προβλήματα θα παρουσιαστούν θα λυθούν στην ώρα τους.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μια θετική εξέλιξη και με την συμβολή όλων θα έχει τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα για την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, τους πολίτες και με θετικό πρόσημο για την εθνική οικονομία.
Σας Ευχαριστώ».