Ανάστατοι είναι η παραγωγοί ακτινιδίων στην Άρτα από τις συνεχιζόμενες παραπλανητικές και αντιεπιστημονικές υποδείξεις, πληροφορίες και ανακοινώσεις (άρθρο στον Αγρότη του ΕΘΝΟΥΣ , 10-2-2017) ορισμένων εμπόρων για τον τρόπο μεταφοράς και προσβολής του βακτηρίου της ακτινιδιάς (Pseudomonas Syringae). Όλα αυτά βρίσκουν ανταπόκριση στη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικότερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που λαμβάνουν σοβαρές απαγορευτικές αποφάσεις οι οποίες παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση και εμπορία ακτινιδίων.
Η περσινή παραγωγή που ήταν άριστης ποιότητας και προδιαγραφών αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα εμπορίας γιατί οι έμποροι, της Άρτας και της Μακεδονίας είχαν αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής να αγοράσουν τα ακτινίδια σε τιμές από 0,20-0,32 Ευρώ/κιλό, δηλαδή σε τιμές πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.
Ευτυχώς για τους παραγωγούς της περιοχής μας εμφανίστηκαν αρκετοί έμποροι από την Ιταλία που προσέφεραν τιμές πολύ ανώτερες των παραπάνω και συγκεκριμένα 0,38-0,45 Ευρώ/κιλό παρά τα αυξημένα έξοδα τους για μεταφορά των προϊόντων στην Ιταλία.
Η παρουσία αυτών των εμπόρων χάλασε τα σχέδια των εγχώριων καρτέλ που χρόνια τώρα λυμαίνονται του κόπους και τον ιδρώτα των ακτινιδοπαραγωγών και γενικότερα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Άρτας. Με τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές και τη μη καταβολή των οφειλομένων πολλές φορές, απογοητεύουν τους παραγωγούς και οδηγούν και την ακτινιδοκαλλιέργεια με μαθηματική ακρίβεια στον περιορισμό και στην εγκατάλειψη, έργο που έχουμε ζήσει στο παρελθόν με το Αρτινό πορτοκάλι.
Βλέποντας τα σχέδια τους να καταστρέφονται αφού αλλάζει ριζικά η εμπορική κατάσταση της περιοχής μας με τη σύσταση ομάδων παραγωγών, ο τρόπος εμπορίας και πληρωμής των ακτινιδίων (οι Ιταλοί πλήρωσαν εντός 5 ημερών από τη συγκομιδή), ανακάλυψαν το βακτήριο για να φοβίσουν τους παραγωγούς και να πείσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι πρέπει να απαγορεύσουν στους Ιταλούς εμπόρους να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς, ώστε να μείνει ελεύθερο πεδίο να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της ελεύθερης αγοράς. Στόχος τους είναι να μην πωλούν οι Έλληνες παραγωγοί απευθείας στους Ιταλούς, αλλά να τα αγοράζουν οι ίδιοι σε χαμηλές τιμές και να τα μεταπωλούν στου Ιταλούς απευθείας από τα κτήματα σε πλαστικά bins ή μικρά πλαστικά τελαράκια κατά την περίοδο της συγκομιδής.
Για τα παραπάνω, ερωτάται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΣΕΑ Άρτας, να μας απαντήσει, που πούλησε και με ποιον τρόπο μεταφέρθηκαν τα ακτινίδια του εσοδείας 2014 και 2016; Μεταφέρθηκαν ή όχι με πλαστικά bins στην Ιταλία απ' ευθείας από τα κτήματα του; Επίσης ερωτάται ο ίδιος αλλά και ο έτερος αρτινός έμπορος που συμμετέχει στις συσκέψεις του Υπ.Α.Α.Τ., πούλησαν ή όχι ακτινίδια στους Ιταλούς εμπόρους αγοράζοντάς τα οι ίδιοι απευθείας από τα κτήματα των παραγωγών, σε πλαστικά bins τις περιόδους 2014 και 2015;
Είναι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το συγκεκριμένο βακτήριο αλλά και κάθε βακτήριο δεν μεταφέρεται με πλαστικά είδη συσκευασίας αλλά μεταφέρεται με τη γύρη και τα μολυσμένα φυτά. Έχουμε στη διάθεση μας αρκετές γνωματεύσεις εξειδικευμένων ινστιτούτων, όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με πλαστικά υλικά συσκευασίας, είτε αυτά λέγονται πλαστικές κλούβες, είτε πλαστικά bins που μεταφέρονται τα φρούτα την περίοδο της συγκομιδής. Έαν το Υπ.Α.Α.Τ. ήθελε την πραγματική προστασία των ακτινιδιοφυτείων από τη μόλυνση με το βακτήριο θα έπρεπε να προβεί στη λήψη μέτρων και την απαγόρευση των μεταφορικών μέσων που εισέρχονται από την Ιταλία κατά την περίοδο της ανθοφορίας της ακτινιδιάς (μέσα της Άνοιξης) και να πραγματοποιεί απολύμανση αυτών σε όλες τις εισόδους της χώρας.
Επίσης αν πραγματικά συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε θα έπρεπε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να απαγορεύσει την μεταφορά ακτινιδίων από τη Δυτική Ελλάδα προς τα συσκευαστήρια της Μακεδονίας, όπου μεταφέρονται με πλαστικές κλούβες, που χρησιμοποιούνται σε κτήματα ακτινιδιάς της Μακεδονίας που με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου έχουν καταγραφεί καλλιέργειες μολυσμένες από το παραπάνω βακτήριο.
Είναι επίσης γνωστό ότι το 90% της παραγωγής ακτινιδίων της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της Άρτας αγοράζονται από εμπόρους της Βόρειας Ελλάδας και μεταφέρονται σε συσκευαστήρια της Μακεδονίας όπου γίνεται η απόχνωση, η συσκευασία και η εμπορία τους σε διάφορες χώρες του κόσμου και στην εσωτερική αγορά, λόγω της έλλειψης της απαραίτητης υποδομής στην περιοχή μας.
Το Υπ.Α.Α.Τ. πριν προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων θα έπρεπε να απαγορεύσει την εισαγωγή μολυσμένων φυτών ακτινιδιάς με το βακτήριο από μολυσμένα φυτώρια της Ιταλίας που βρισκόταν για αρκετά χρόνια σε καραντίνα, που εισάγονται όχι από παραγωγούς αλλά από κάποιους εμπόρους που συμμετέχουν στις ειδικές συσκέψεις του Υπουργείου, όπου λαμβάνονται οι συγκεκριμένες κατά των παραγωγών αποφάσεις. Έχουν φυτευτεί ή όχι ακτινίδια προερχόμενα από φυτώρια της Ιταλίας στη περιοχή της Άρτας;
Έχει λοιπόν υποχρέωση με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του να ερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο θέμα εισαγωγής μολυσμένων φυτών ακτινιδιάς από τη γείτονα χώρα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως τον τομέα των εσπεριδοειδών, που εισήχθηκαν φυτά με τον ιό της Τριστέτσα, η παρουσία του οποίου στη περιοχή της Άρτας διαπιστώθηκε και επίσημα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, και να τιμωρήσει παραδειγματικά αυτούς που μολύνουν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις καταστροφής βασικών για τον αγροτικό τομέα και την εθνική οικονομία καλλιεργειών.
Όσο για το επιχείρημα ότι τα ακτινίδια όταν εξάγονται απευθείας από τους παραγωγούς χάνονται χρήματα από την υπεραξία του προϊόντος και την απασχόληση προκύπτει ότι είναι έξω από κάθε λογική. Π.χ. οι Έλληνες έμποροι πέρυσι πλήρωσαν έως 0,35 Ευρώ/κιλό ενώ οι Ιταλοί έως 0,45 Ευρώ/κιλό, όταν το εργατικό κόστος στο συσκευαστήριο δεν ξεπερνά τα 2 λεπτά/κιλό.
Υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα αρκετά ακτινίδια και κάθε χρόνο η καλλιέργεια και η παραγωγή καρπών αυξάνεται με ρυθμό που ξεπερνά το 10%, που επαρκεί να καλύψει τη ζήτηση όχι μόνο των εμπόρων και των συσκευαστηρίων της Δυτικής Ελλάδας αλλά ολόκληρης της χώρας. Στόχος μας είναι η παραμονή όλων των εμπόρων στη περιοχή μας, που έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν σε ικανοποιητικές τιμές και να πληρωνόμαστε κατά την πώληση για να μπορούμε να συνεχίσουμε την αγροτική μας δραστηριότητα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις παραμονής στο χώρο νέων ανθρώπων και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, στις εξαγωγές προϊόντων και στην μείωση της ανεργίας του τόπου μας.
Διαφωνούμε και διαμαρτυρόμαστε όταν η πολιτεία με τον πιο απαράδεκτο τρόπο (επιστροφή φορτίων με ακτινίδια από την Ηγουμενίτσα), απαγορεύει την εξαγωγή ακτινιδίων από τους ίδιους τους παραγωγούς, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις διακρίσεων που οδηγούν στην καταλήστευση της παραγωγής και την εγκατάλειψη της ακτινιδιοκαλλιέργειας.
Είμαστε στη διάθεση κάθε αρμόδιας υπηρεσίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης να συζητήσουμε και να δώσουμε οποιαδήποτε στοιχεία και πληροφορίες ώστε να αντιληφθούν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της εμπορίας των ακτινιδίων, προτού οδηγηθεί η ακτινιδιοκαλλιέργεια της περιοχής στην εγκατάλειψη και καταστροφή.