Επί δύο και πλέον ώρες και με έντονη πολιτική αντιπαράθεση συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αγροτικό πρόβλημα.
Ο Δημήτρης Χαμπίπης έθεσε το ζήτημα της αποσπασματικής και αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και την ανάγκη να δημιουργηθεί πολιτικό διευθυντήριο για την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου. Παραθέτουμε πιο κάτω την ομιλία του.«κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Γιώργος Ζάψας είπε για την κρίση που είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Μήπως λοιπόν είναι καιρός να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και ιδιαίτερα στο μεταίχμιο αυτής της οικονομικής στασιμότητας και στην μετά μνημόνιο εποχή που όλοι ευελπιστούμε ότι ανοίγεται μπροστά μας να κάνουμε τα λόγια πράξη;
Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα μείζονος σημασίας πολιτικό πεδίο μιας και η αγροτική πολιτική θα μπορούσε και θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα στις επιλογές όλων μας. Είναι ο τομέας την οικονομίας με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για να στηριχτεί η ανάκαμψη και να βγούμε από τα αδιέξοδα της οικονομικής δυσπραγίας.
Δεν αρκεί όμως να διαπιστώνουμε απλά και να συμφωνούμε ότι η Ελλάδα έχει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ότι η αγροτική πολιτική και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα συνολικά θα έπρεπε να αναχθούν σε ατμομηχανή της δικής μας ανάπτυξης.
Είναι δύσκολος, σκληρός και επίπονος τομέας η αγροτιά και ιδιαίτερα για αυτούς που ασκούν ένα επάγγελμα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και τις εγγενείς αδυναμίες του επαγγέλματος (αθέμιτοι ανταγωνισμοί, αυξημένα κόστη παραγωγής, χονδρέμποροι, καρτέλ κλπ). Είναι ακόμη πιο δύσκολος και υπεύθυνος ο ρόλος όλων όσων εμπλέκονται με την ευθύνη της χάραξης, άσκησης και εφαρμογής πολιτικών στον αγροτικό, τον πλέον πολύπλοκο, και πολυσύνθετο τομέα με πολλά επαγγέλματα, αναρίθμητα προϊόντα, διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, αθέμιτη ανταγωνιστική αγορά με τα γνωστά καρτέλ και έναν ιδιότυπο προστατευτισμό που μεσομακροπρόθεσμα δεν ωφελεί.
Αποδόθηκαν αρκετά δις ευρώ στους Έλληνες αγρότες ως επιδοτήσεις επί της παραγωγής η για τον εκσυγχρονισμό αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά απολογιστικά οι ΚΑΠ δεν ήταν πανάκια. Για πολλούς το εύκολο και ανέλεγκτο χρήμα συνέβαλε καθοριστικά στην καθήλωση και συρρίκνωση του αγροτικού τομέα.
Έχουμε σήμερα μια εισήγηση που σε αντίθεση με τον πρόσφατο απολογισμό δράσης της Περιφερειακής αρχής για την αγροτική πολιτική στην Ήπειρο, καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα του αγροτικού τομέα και αποτελεί ένα θετικό έρεισμα για πολιτική συζήτηση πάνω στο πλέον επίκαιρο και κρίσιμο πολιτικό ζήτημα για την χώρα και ιδιαίτερα για την Ήπειρο.
Kύριε Περιφερειάρχα δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι εσείς δεν γνωρίζεται και μάλιστα καλά τα θέματα που άπτονται της αγροτικής πολιτικής. Αντιθέτως μάλιστα στις δημόσιες τοποθετήσεις μας το αναδεικνύουμε. Και ούτε μιλήσαμε ποτέ για λαϊκισμό με στόχο να απομειώσουμε και να υποβαθμίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στην στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Ήπειρος διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα που παραμένει ανεκμετάλλευτο και πρέπει και οφείλει εκεί να στρέψει το βλέμμα της για να διασφαλίσει μια ήπια ανάπτυξη που θα δίνει ποιοτικά προϊόντα για την διασφάλιση της διατροφικής μας αλυσίδας, πρώτη ύλη για την μεταποίηση, για υποπροϊόντα, απασχόληση και σημαντικές προστιθέμενες αξίες για την τοπική οικονομία.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιστραφεί η σχέση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο παραγόμενο ακαθάριστο προϊόν στην Ήπειρο από το 11% που είναι σήμερα και να τον αναδείξουμε σε brand name για την Ήπειρο.
Δεν τιμάει κανέναν Ηπειρώτη η πρόσφατη ανάδειξη της Ηπείρου σε περιοχή συνταξιούχων εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων.
Και τις ευθύνες για αυτήν την εξέλιξη δεν μπορεί ως άλλοθι να τις φορτώνουμε κάθε φορά στις κεντρικές πολιτικές επιλογές.
Ας ήμαστε ειλικρινείς. Άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα επενδύουν και αξιοποιούν με κάθε τρόπο τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που διαθέτουν και βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.
Και καλά θα κάνουμε να εξειδικεύσουμε.
Από τους τέσσερις κλάδους της αγροτικής πολιτικής η κτηνοτροφία είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο στην Ήπειρο.
Το είπε ο Περιφερειάρχης με την αναφορά του στην ανοιχτή συμφωνία εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά (συμφωνία CETA) και στην σημασία της προστασίας της φέτας, το ανέδειξε και ο Κώστας Μπασιούκας, το εξειδίκευσε και ο κ. Ζήκος με την αναλογία 65% κτηνοτροφικά και 35% γεωργικά, το λέμε και εμείς ότι προς τα εκεί θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας και να επανασχεδιάσουμε την δική μας ανάπτυξη.
Μπορεί να είχαμε μια αρνητική εξέλιξη με την ΔΩΔΩΝΗ, μπορεί να απομειώθηκαν οι βοσκήσιμες εκτάσεις κατά 30% με τις ρυθμίσεις του 2014 για τα βοσκοτόπια, αλλά αυτές που απέμειναν είναι αρκετές στον βαθμό που μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση θα τις αξιοποιήσουμε.
Πρόσφατα συμμετείχα σε ένα πολιτικό συνέδριο και θα σας πω κάτι μόνο και μόνο γιατί ως σχεδιασμός θα απασχολήσει στο μέλλον την δημόσια συζήτηση για το πώς μπορεί να αναταχθεί η οικονομία της χώρας. Ο Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε εκεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ρεαλιστική προσέγγιση της ανάπτυξης της Περιφέρειας. Όπου κεντρική επιλογή θα είναι η έμφαση στην ιδιαιτερότητα και το συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε περιοχής.
Θα έλεγα λοιπόν και θα συμφωνήσουμε ότι το brand name της Ηπείρου θα πρέπει να είναι η κτηνοτροφία.
Εμείς δεν διαφωνούμε με την πρόταση του Περιφερειάρχη για την λήψη αρνητικής απόφασης για την ανοιχτή συμφωνία εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά (συμφωνία CETA) αλλά κρίνουμε ότι η συμφωνία αυτή εκτός από τις προβλέψεις για την φέτα αφορά και άλλα προϊόντα, υπηρεσίες και ανθρώπινα δικαιώματα και όπως είχαμε πρόσφατα εγγράφως ζητήσει θέλουμε να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κρίνουμε ότι μόνο με την ύπαρξη και λειτουργία πολιτικού διευθυντηρίου στα πλαίσια της Περιφέρειας με αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη και ικανά και εξειδικευμένα στελέχη μπορεί να αναταχθεί και να εκτοξευθεί ο αγροτικός τομέας στην Ήπειρο.
Και να χαράζει, να ασκεί και να εφαρμόζει πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.
Σας ευχαριστώ».