Έντονο ενδιαφέρον για τη φετινή σοδειά ακτινιδίων που είναι ποιοτικά άριστη δείχνουν εδώ και 15 ημέρες έμποροι τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής αγοράς, όπως αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ακτινιδίων "ΠΥΡΡΟΣ" και συνεχίζει.  «Η ποσότητα φέτος για την Άρτα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 50.000 τόνους.

Αυτό οφείλεται στη πολύχρονη εμπειρία και γνώση των παραγωγών και στις ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή μας.
Η φετινή σοδειά λόγω της αυξημένης καρποφορίας έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα  με μεγάλο κόστος λόγω των ιδιαίτερων καλλιεργητικών φροντίδων (λιπασμάτων,  φαρμάκων, αραιώματος καρπών κλπ). Υπολογίζεται ότι το κόστος παραγωγής της φετινής χρονιάς είναι προσαυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 30% τουλάχιστον.
Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας και είναι επίσημα η παραγωγή ακτινιδίων στις άλλες χώρες είναι μειωμένη από 30 έως 60% λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη περίοδο του φετινού χειμώνα και άνοιξης με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ακτινιδίων στην διεθνή αγορά. Αυτή η έλλειψη ακτινιδίων διαμορφώνει σήμερα υψηλές τιμές στον καταναλωτή που ξεκινούν από 4 Ευρώ ανά κιλό.
Σας καλούμε να είστε προσεκτικοί και να μην υποκύψετε στις χαμηλές τιμές των εμπόρων, αφού η εικόνα της αγοράς διαφαίνεται εξαιρετική και είναι ευκαιρία να διαμορφώσουμε τις τιμές που πραγματικά της αρμόζουν και απαιτούν και οι συνάδελφοι μας παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα για το Ελληνικό ακτινίδιο.
Αρκετά μας έχουν εκμεταλλευτεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να διαμορφώσουμε ικανοποιητικές τιμές για να καλύψουμε το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, την υπέρογκη φορολογία, την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ, τον ΕΦΚΑ και τον ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε τους ετήσιους κόπους και μόχθους μας».
 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top