Υπερψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά καταψηφίστηκε από βουλευτές προερχόμενους από τους Οικολόγους Πράσινους, που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός το οποίο έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από βουλευτές της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Θετική ψήφο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισαν Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.
Οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αφορούν στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
«Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Ελντοράντο και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα - βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι συμβάσεις που κυρώθηκαν, τόνισε ο υπουργός, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς: της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison. Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil, διαδικασία η οποία προχωρά άμεσα.
Συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ. Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. «Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και σταδιακά στον επανασχεδιασμό περιοχών που προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν, ώστε αυτές να επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή», σημειώνεται και προστίθεται:
«Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». «Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ έμφαση δίνεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura», ανέφερε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking.
Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους.
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τους Οικολόγους, Γιώργος Δημαράς, τόνισε πως είναι αρνητική η άποψη για την κύρωση των συμβάσεων με πετρελαϊκές εταιρίες για τέσσερις περιοχές της χώρας. «Η απόφασή μας είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», ανέφερε και πρόσθεσε πως αντίθετες είναι η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, πολλοί φορείς της Ηπείρου, η Greenpeace, το WWF κλπ. Σημείωσε πως «είναι στον πυρήνα της πολιτικής οικολογίας η προστασία της φύσης, η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η οικοδόμηση βιώσιμης οικονομίας. Πρόκειται, επίσης, για θέμα αρχής και για τους Ευρωπαίους Πράσινους αλλά και για το παγκόσμιο Πράσινο Κίνημα». Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτήρισε «σεβαστό» το δικαίωμα των Οικολόγων Πράσινων να καταψηφίσουν.
Ο κ. Δημαράς επικαλέστηκε περιβαλλοντικούς κινδύνους και σημείωσε πως είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους και τις επόμενες γενιές. Το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις και το σχέδιο Μανιάτη υιοθετήθηκαν, ενώ το προηγούμενο διάστημα, είχαν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, επισήμανε ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει το δρόμο της ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.