Διημερίδα εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην κεντρική υπηρεσία του νεοσύστατου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τους Διευθυντές των εννέα Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Α. σε όλη την Ελλάδα.

Στην ευρεία σύσκεψη η Διοίκηση του Οργανισμού και στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας παρουσίασαν στο περιφερειακό επιτελείο την αποστολή, την στοχοθεσία, το όραμα και τα νέα αντικείμενα που αναλαμβάνει ο Ο.Π.Ε.Κ.Α., ως καθολικός διάδοχος του Ο.Γ.Α.

Ο νέος Οργανισμός, που απέκτησε νομική υπόσταση με τον ν. 4520/2018 έρχεται να πάρει την σκυτάλη από τον γνώριμο και αγαπητό σε όλους Ο.Γ.Α. αναλαμβάνοντας τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητές του. Είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και επωμίζεται σταδιακά δέσμη 6 παροχών :
1.    Το Επίδομα Παιδιού που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018. 
2.    Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, τα οποία διαχειρίζονται και πληρώνουν οι προνοιακές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.  
3.    Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 93, του νόμου 4387/2016.
4.    Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο Ο.Γ.Α. στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.
5.    Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για όλο τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
6.    Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων, όπως για παράδειγμα το ΚΕΑ. 

Ο νέος Οργανισμός θα αναλάβει σταδιακά την δέσμη των αρμοδιοτήτων του. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Περιφέρεια Ηπείρου, διεκπεραιώνονται προς το παρόν αιτήματα απονομής Επιδόματος Παιδιού (το νέο Επίδομα που αντικατέστησε από 1/1/2018 τα παλαιά οικογενειακά επιδόματα) και Επιδόματος Ανασφάλιστου Υπερήλικα. Σταδιακά θα ολοκληρωθεί η ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, βρίσκεται προς το παρόν σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά ΜΟΝΟ τις νέες αιτήσεις από την Αττική. ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος δοκιμάζεται το νέο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, ο «ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας», το οποίο και θα επεκταθεί στο μέλλον σε όλη την χώρα. Εν όψει αυτής της εξέλιξης η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου του ΟΠΕΚΑ καλεί όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους τοπικούς συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία σε διάλογο, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Η νέα διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την χώρα, στηρίζεται πλήρως σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και μέσω ειδικής μηχανογραφικής πλατφόρμας στοχεύει :
•    στην αποτελεσματική πάταξη της γραφειοκρατίας -  ο ενδιαφερόμενος θα χρειάζεται πλέον μόνο τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και την ταυτότητά του για την αίτηση, την οποία θα μπορεί να υποβάλλει και από το σπίτι του, μέσω του προσωπικού υπολογιστή του. Ο αιτών θα έχει κωδικό εισόδου στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠΑ, θα ενημερώνεται με sms και email για τα ραντεβού και για την κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής,
•    στην διάρρηξη του ομφάλιου λώρου των «πελατειακών σχέσεων» – η διαδικασία θα δρομολογείται μέσω υπολογιστή, με ηλεκτρονικά ραντεβού και αδιάβλητες διαδικασίες, οι οποίες δεν θα επιτρέπουν παρεμβάσεις και μεσάζοντες,
•    στην ουσιαστική στήριξη των αναπήρων - τα επιδόματα θα πληρώνονται κεντρικά από τον ΟΠΕΚΑ σε σταθερές ημερομηνίες, γνωστές σε όλους, με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του με αξιοπρέπεια.

Όσον αφορά στο Επίδομα Παιδιού ξεκαθαρίστηκε πως ο εξορθολογισμός του νομοθετικού πλαισίου αυξάνει τον συνολικό προυπολογισμό κατά 40%. Το 2018 θα δοθούν 910 εκατομμύρια έναντι 650 εκατομμυρίων που δόθηκαν το 2017 και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις έως και 110% του οικογενειακού επιδόματος για το 92% των δικαιούχων οικογενειών. Ειδικά οι μονογονεικές οικογένειες, ευνοούνται ιδιαίτερα με την νέα αρχιτεκτονική και κερδίζουν σημαντικά σχεδόν όλες, δηλαδή το 98%. Πριν το Πάσχα, το αργότερο έως τις 3 Απριλίου, θα δοθεί η πρώτη δόση (επίδομα 2 μηνών), με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017 και τα περσινά Α21. Το νέο Α21 θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018. Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Όσον αφορά στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,  αναπτύσσεται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απονομή του στο πρότυπο της πλατφόρμας με την οποία διανεμήθηκε το Κοινωνικό Μέρισμα 2017. Στόχος είναι να απλουστευθεί η διαδικασία και να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων και απονομής του επιδόματος.

Σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) για το 2018. Για πρώτη φορά φέτος ο ΛΑΕ επεκτείνει τις παροχές του στο παιδί με τριπλό άξονα δράσεων :
1. εντάσσει στις επιχορηγήσεις του κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά αγροτών
2. αυξάνει κατά 50%, δηλαδή από 20€ σε 30€, την επιχορήγηση για βιβλία που θα προμηθευτούν παιδιά αγροτών σε όλη την χώρα
3. διαθέτει σημαντικό ποσό για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμβάλλοντας έτσι στον οικογενειακό προυπολογισμό της αγροτικής οικογένειας.
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παροχών ΛΑΕ του 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των περσινών παροχών έως 5 Ιουνίου του 2018.

Το 2018 είναι, άλλωστε, έτος αφιερωμένο στο παιδί. Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των 315 εκατομμυρίων ευρώ, που εξοικονομήθηκαν από τις ετήσιες δαπάνες των υπουργείων αποδίδονται στο παιδί : 260 εκατομμύρια για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκ. για τα σχολικά γεύματα και 15 εκ. για βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 
Ο ΟΠΕΚΑ είναι ο ένας από τους δυο πυλώνες του νέου κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι εξ ολοκλήρου ψηφιοποιημένο για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας με 240 Κέντρα Κοινότητας. Τα Κέντρα Κοινότητας, είναι υπηρεσίες μιας στάσης με γεωπληροφοριακό σύστημα τριών μητρώων : α) ωφελούμενων β) φορέων γ) προγραμμάτων. Ο πολίτης με τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ, απευθύνεται στα Κέντρα Κοινότητας για να μάθει τι δικαιούται, ποια ιδρύματα και υπηρεσίες υπάρχουν στην περιοχή του, ποια εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα υλοποιούνται. Η αίτηση γίνεται είτε από τον υπάλληλο στο Κέντρο Κοινότητας, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο στο σπίτι του. Σε κάθε βήμα διασταυρώνονται έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε μηδενικό χρόνο ο πολίτης να γνωρίζει τα δικαιώματά του.

Ο ΟΠΕΚΑ ήρθε για να κάνει πράξη την Αλληλεγγύη. Να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας στα πλέον ευάλωτα στρώματα αξιοπρέπεια στην επαφή τους με το κράτος. Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top