Ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Προγράμματα Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας ΟΑΕΔ Άρτας & Πρακτική άσκηση Μαθητών» διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, το Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με τη  Δ/νση Επαγγελματικών Σχολών Άρτας του ΟΑΕΔ, με στόχο να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες της τοπικής αγοράς σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Ο Δ/ντής των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ κ. Φώτιος Ζήσης & ο υπεύθυνος Πρακτικής άσκησης κ. Γεώργιος Μπεζεβέγκηςενημέρωσαν τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και τα προεδρεία των επαγγελματικών σωματείων της Άρτας για τις Ειδικότητες των Σχολών Μαθητείας Άρτας,  και ζήτησαν από τους παραβρισκόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις ανάγκες σε ειδικότητες, που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου τους, ώστε να προταθεί στην κεντρική Διοίκηση να λειτουργήσουν και νέα τμήματα με βάση τις ανάγκες της αγοράς.
Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν το Πρόγραμμα Πρακτικής άσκησης των μαθητών. Όπως επισήμανε ο Δ/ντής των ΕΠΑ.Σ Άρτας κ. ΦώτηςΖήσης οι σχολές του ΟΑΕΔ λειτουργούν με το δυϊκό σύστημα, ήτοι  η φοίτηση διαρκεί 2 σχολικά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές παρακολουθούν θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια, αλλά ταυτόχρονα ασκούν την πρακτική τους σε συναφείς με την ειδικότητά τους εργασίες σε επιχειρήσεις  του νομού. Οι μαθητές αμείβονται με το ποσό των 17,12 ευρώ ημερησίως εκ των οποίων τα 11 ευρώ επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν να καταβάλλουν στους μαθητές το υπόλοιπο ποσό των 6,12 ευρώ συν  3,23 ευρώ για εισφορές, συνολικά 9,35 ευρώ ημερησίως, καθώς και τα δώρα των εορτών και τα επιδόματα.
Ο κ. Γεώργιος Μπεζεβέγκης αναφέρθηκε στα Τμήματα πουλειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Άρτα. Πρόκειται για τις Ειδικότητες: Βοηθών Φαρμακείων, βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας, Τεχνιτών Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών και υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γκολομάζοςκάλεσε τις διοικήσεις των σωματείων να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις ανάγκες τους σε ειδικότητες και να εκδηλώσουν το τυχόν ενδιαφέρον τους για πρόσληψη μαθητών στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να δημιουργηθούν τμήματα μαθητείας με βάσει τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αγοράς. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο στην προώθηση των προτάσεων τους στην κεντρική διοίκηση.
Στη διάρκεια της διαβούλευσηςδιαπιστώθηκε η ανάγκη για την δημιουργία νέων τμημάτων και ειδικότερα α) Αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και β) Μαγειρικής Τέχνης, καθώς υπάρχει η δυνατότητα για απορρόφηση των μαθητών για πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις με συναφές αντικείμενο, αλλά και προσλήψεις στους εν λόγω κλάδους.
Από το Σύλλογο Υδραυλικών διατυπώθηκε εξάλλου, το αίτημα για την πραγματοποίηση σεμιναρίων σε επαγγελματίες, από τα ΚΕΚ του ΟΑΕΔ, για τη συντήρηση καυστήρων.
Θα ακολουθήσουν και συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κλάδων που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην συγκεκριμένη συνάντηση, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι πιθανές προτάσεις και να υποβληθούν συνολικά στην Κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top