Αύρα πολιτικής διεργασίας κεντρικής πολιτικής σκηνής είχε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η συζήτηση για την Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 της Περιφέρειας Ηπείρου».

Ο Δημήτρης Χαμπίπης με την τοποθέτηση του μετέτρεψε την συζήτηση σε αντιπαράθεση για το μνημόνιο και πήρε έντονη πολιτική χροιά με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει ότι και αυτός διαφωνεί αλλά ψηφίζει το μεσοπρόθεσμο σαν λύση ανάγκης για να μην απολέσει η Περιφέρεια τις επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Παραθέτουμε πιο κάτω την ομιλία του Δημήτρη Χαμπίπη.
«Συνάδελφοι,
θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για ένα καθαρά υπηρεσιακής διευθέτησης ζήτημα και έτσι να κατανοήσουμε την ανάγκη η περιφερειακή αρχή να πειθαρχήσει και να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2019 έως 2022.
Όμως ας μην γελιόμαστε. Η με αρίθμ. πρωτ. 10394/4-4-2018 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών «περί καθορισμού των διαδικασιών κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» δεν είναι τίποτα άλλο από το να εμπλακεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις δεσμεύσεις και την νομιμοποίηση στην πραγματικότητα του μνημονίου.  Με πιο απλά λόγια καλούμαστε σήμερα εδώ να συμπράξουμε και εμείς και να συνυπογράψουμε στην ουσία το τελευταίο μνημόνιο. Και επειδή δεν έχουμε ένα μνημόνιο αλλά τρία καλό θα ήταν να τοποθετηθούμε όλοι εδώ μέσα για να δούμε και το κατά πόσο ο κάθε ένας από εμάς αποδέχτηκε τις πλέον επαχθείς σε μια σκληρή και δύσκολη εποχή επιλογές που οπισθοδρόμησαν πολλές δεκαετίες την χώρα και τον λαό μας.
Εγώ προέρχομαι και ανήκω ακόμη σε έναν πολιτικό χώρο που επινόησε το πρώτο μνημόνιο ως έσχατη υπαρξιακή ανάγκη για την χώρα αλλά με τεράστιο πολιτικό κόστος. Το πάλαι ποτέ κυρίαρχο και κραταιό ΠΑΣΟΚ με συνοπτικές «ελέω μνημονίου» διαδικασίες κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και από 44% κατρακύλησε στο 4%. Ήταν χιλιάδες αυτοί που ομαδόν αυτομόλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους κομματικούς φορείς η επέλεξαν να ιδιοτεύσουν.
Εγώ υπήρξα ένας από τους τελευταίους μοϊκανούς που άντεξα αλλά και που άσκησα σε αυτούς που υπέγραψαν τότε σκληρή κριτική γιατί πίστευα και πιστεύω ότι υπήρχε άλλος δρόμος και διαφορετική τακτική αντιμετώπισης της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας στην αρχή της κρίσης. Η δημοσιονομική διαχείριση που σήμαινε λογιστικής μορφής διευθέτηση κωδικών με ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καταλήγουμε σε ρεαλιστικούς και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ήταν επιλογή καταδικασμένη εν τη γενέσει. Χωρίς παράλληλες συνδυαστικές πολιτικές για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως τον αναπροσδιορισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση που είχε ανάγκη η χώρα.
Είχα και έχω βαθιά κρίση συνείδησης και κρίνω ότι το μνημόνιο εκτός των άλλων δεινών ήταν η βασική αιτία που απαξιώθηκε η πολιτική και βρίσκουν σήμερα ζωτικό χώρο οι ακραίοι που οσονούπω θα αποτελειώσουν την χώρα αν οι νεώτερες γενιές δεν φροντίσουν να την αποκαταστήσουν.
Αποτελεί λοιπόν μια εκβιαστική πρακτική της Κυβέρνησης να υποχρεωθούν οι φορείς της γενικής Κυβέρνησης σε κατάρτιση μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων προκειμένου να συμψηφιστούν οι πολιτικές ευθύνες και να συμπράξουν όλοι στις επιλογές.
Μνημόνιο όμως δεν ήταν ένα αγαπητοί συνάδελφοι. Μνημόνιο υιοθετήσατε σχεδόν όλοι αν εξαιρέσουμε κάποιους ελάχιστους κυρίως εξ ευωνύμων σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δεν ξέρω το κατά πόσον εσείς αισθανθήκατε την ίδια κρίση συνείδησης και κυρίως το κατά πόσον θα βάλετε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας να τα νομιμοποιήσετε.
Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι «για κάτσε ρε Χαμπίπη, σε ένα μήνα τελειώνει ο γολγοθάς και βγαίνουμε από το μνημόνιο, δείξε λίγη υπομονή».
Το καίριο ερώτημα θα έλεγα είναι άλλο «αλήθεια πόσο καθαρή θα είναι αυτή η έξοδος και πως μπορεί να πορεύεται με το κεφάλι ψηλά αυτή η χώρα με προεξόφληση σκληρών πολιτικών λιτότητας μέχρι το 2022 σε πρώτη φάση και μέχρι το 2060 στην συνέχεια;;»  Και πλέον χωρίς τις δεσμεύσεις του μνημονίου αλλά την διαρκή επιτήρηση των γερακιών των Ευρωπαϊκών θεσμών;
Επειδή λοιπόν ουδόλως επιθυμώ να νομιμοποιήσω και με την δική μου υπογραφή τις πλέον καταστροφικές για την χώρα και τον λαό μας επιλογές καταψηφίζω και εγώ και η παράταξή μου το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-2022 της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σας ευχαριστώ»  

           

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top