Ημερίδα για το καθεστώς της διαμεσολάβησης διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00΄ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του κ. Μιχάλη Νικολάου.

Η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός σε ένα προδικαστικό στάδιο, που επιτρέπει σε δύο διάδικα (φιλονικούμενα) μέρη να συμφωνήσουν μεταξύ τους, όταν οι διαφορές τους είναι αστικές και εμπορικές. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα μιας συμβιβαστικής λύσεως, κοινά αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, ώστε η υπόθεσή τους να μη δικαστεί από τα δικαστήρια, αλλά να κατισχύσει η συμφωνία τους, που γεννά δικαιώματα και υποχρεώσεις, δηλαδή σαν να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, αφού η συμφωνία αυτή επικυρώνεται στη συνέχεια από το δικαστήριο. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να κατατεθεί η σχετική αγωγή στο δικαστήριο και στη συνέχεια να προστρέξουν σε ένα διαπιστευμένο διαμεσολαβητή-δικηγόρο, ο οποίος και θα επιληφθεί της υποθέσεως.
Η διαμεσολάβηση προβλέπετο και στο παρελθόν, πλην όμως, με πρόσφατο νομοθέτημα, από τα μέσα του μηνός Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής είναι υποχρεωτική σε ορισμένες υποθέσεις αστικού, εμπορικού και οικογενειακού δικαίου, και, παρ’ ότι επιβαρύνει το αρχικό κόστος ενάρξεως μιας δίκης (σημείο που προκάλεσε διαφωνίες ως προς την υποχρεωτικότητα του θεσμού), θεωρείται ως λύση πολιτισμού, αφού τείνει όχι μόνο στην επίτευξη μιας ωφέλιμης βιοτικής συμφωνίας, αλλά συντελεί και στον κατευνασμό των αντιδικιών και, φυσικά, στον περιορισμό του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.
Η εκδήλωση, που θα γίνει από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές Πειραιά και Θεσσαλονίκης, θα είναι ανοικτή και για κάθε ενδιαφερόμενο, και θα πραγματοποιηθεί, όπως προαναφέρθηκε, την Παρασκευή 10-01-2020 και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας, όπου και θα αναλυθούν όλα τα θέματα, καθώς και θα απαντηθούν τυχόν απορίες που θα διατυπωθούν.  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top