

Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας επισκέφθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αρτινών Συνεργασία» και πρώην Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας κα Ντορίτα Κοντογιάννη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία και την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και των βυζαντινών μνημείων της πόλης και του Νομού, στον ρόλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, καθώς και στις δυνατότητες αξιοποίησης του Κάστρου της πόλης, ως χώρου πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων.
Παράλληλα έγινε αναφορά στην εξέλιξη της απαλλοτρίωσης και της ανάπλασης του χώρου πέριξ του Κάστρου, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.
Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης έργα και παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Άρτας τα προηγούμενα χρόνια, όπως η αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού τηςΠαρηγορήτισσας, η ανάπλαση του χώρου πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης, καθώς και η πολιτιστική και ποδηλατική διαδρομή των μνημείων της Άρτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα έργα της Παρηγορρήτισσας και της Πολιτιστικής Διαδρομής των Μνημείων, είχαμε εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) το 2023.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ακόμη στην ανάγκη προώθησης του φωτισμού σημαντικών μνημείων της πόλης, όπως της Αγίας Θεοδώρας, του Κάστρου και του ιστορικού Γεφυριού της Άρτας, στην ανάδειξη του τείχους της αρχαίας Αμβρακίας, καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξαγορά και αποκατάσταση του αρχοντικού Παπακώστα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Άρτας, σύμφωνα και με τη δέσμευση που είχε δοθεί κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Άρτα, το 2021.
Σε δήλωσή του ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε:
«Η Άρτα διαθέτει έναν ανεκτίμητο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο. Με συνεργασία, σχέδιο και σεβασμό στα μνημεία μας μπορούμε να τον αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και να τον μετατρέψουμε σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή».
Ο κ. Τσιρογιάννης ευχαρίστησε τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας για τη συνεργασία και την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας για το σημαντικό έργο που επιτελεί.