Την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων, για άμεση αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ΞΕΝΙΑ και το άνοιγμα των πυλών του Κάστρου, με κατηγορηματικό τρόπο έκανε γνωστή ο Δήμαρχος Αρταίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, σε ημερίδα της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για το Κάστρο της Άρτας, που έγινε την περασμένη Τετάρτη στον «ΣΚΟΥΦΑ» και στην οποία ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές.

Το κείμενο της ομιλίας του, έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι,
Το κάστρο της Άρτας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Βυζαντινής ιστορίας της περιοχής μας.

Πολλές χιλιάδες είναι οι επισκέπτες του κάστρου μας, Έλληνες και ξένοι και αποθήκευσαν στη μνήμη τους ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας, της Άρτας των απίστευτων θρύλων και των πλούσιων παραδόσεων του λαού μας.

Βέβαια για το βυζαντινό αυτό μνημείο, οι ειδικοί ομιλητές αυτής της εκδήλωσης, κάλυψαν απόλυτα το θέμα και ότι και αν πω περισσότερο, θα είναι πλεονασμός.

Οι οποίοι ομιλητές μίλησαν για το χθες.

Ως Δήμαρχος Αρταίων θα μιλήσω για το σήμερα και το αύριο αυτού του μνημείου και για την ευθύνη και την υποχρέωση της σημερινής δημοτικής αρχής, στους τομείς της προστασίας, της ανάδειξης, της προβολής και της αξιοποίησης του συνόλου των βυζαντινών μνημείων της περιοχής.

 Ευθύνη και υποχρέωση που καθημερινά επιδεικνύουμε.

Ειδικότερα το Κάστρο μας, είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας, γιατί ζωντανεύει προσωπικές μνήμες, γιατί ήταν χώρος περιπάτου, χώρος απόδρασης από την καθημερινότητα , χώρος κοινωνικής δράσης και διάφορων και πολλαπλών εκδηλώσεων . 

Είναι ο φυσικός πνεύμονας της πόλης και ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας .

Ο Δήμος Αρταίων έχει ήδη έτοιμη μελέτη φωτισμού όλου του Κάστρου και μάλιστα σε επίπεδα που θα προκαλούν οπτικό δέος .

Στους σχεδιασμούς μας προβλέπεται η απαλλοτρίωση όλων των παλιών ιδιωτικών κτισμάτων που βρίσκονται γύρω από το Κάστρο και ακολούθως στην κατασκευή περιφερειακού πεζόδρομου , ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες , να γνωρίζουν όλες τις πλευρές του και να θαυμάσουν την μεγαλοπρέπεια του.

Το αύριο όμως δεν περιορίζεται στους προαναφερόμενους σχεδιασμούς, αλλά και στην άμεση αξιοποίηση και εκμετάλλευση και του εσωτερικού χώρου.
Αναφέρομαι στο ΞΕΝΙΑ και στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.

Οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολλές και πολύπλευρες. Το ΞΕΝΙΑ ως γνωστόν έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αρταίων και η όποια αξιοποίηση του, θα αποφασιστεί από το Δημοτικό μας Συμβούλιο, το οποίο σύντομα θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

Το βέβαιο είναι ότι το ΞΕΝΙΑ θα επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις αξιοποίησης του , αλλά απαγορευτικές για τα σημερινά δεδομένα , όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός.

Πλήρης αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ και του περιβάλλοντα χώρου.

Και αυτή η αξιοποίηση θα είναι προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας με όλους τους τοπικούς φορείς κι όχι μόνον.

Βέβαια η σημερινή κατάσταση του κτιρίου εμφανίζει εικόνα διάλυσης και καταστροφής .

Που σημαίνει ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι εύκολη, δεν αντιμετωπίζεται με υπερβολές, με ευχολόγια και με μεγαλοστομίες

Και κύρια δεν αντιμετωπίζεται με γκρίνιες και μιζέριες, σαν εκείνες του παρελθόντος, που οδήγησαν στην σημερινή τραγική κατάσταση.

Ούτε με λάθη, με πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες , με αρνήσεις και αβασάνιστες και  αυθαίρετες κριτικές των όποιων ενεργειών μας.

Είναι το «αύριο» της τοπικής κοινωνίας !

Σύντομα ο Δήμος Αρταίων θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του , οι οποίες θα είναι και απόρροια έρευνας της αγοράς , τεχνικής και οικονομικής μελέτης , κοινής βούλησης και πάντα στα πλαίσια της διαφάνειας και της νομιμότητας .

Όλα θα γίνουν με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας και των κατοίκων της πόλης μας και όλης της περιοχής .

Όλα θα γίνουν άμεσα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο , θα προχωρήσουμε με ρεαλιστικούς και εφικτούς προσανατολισμούς και σχεδιασμούς.

Το ΞΕΝΙΑ θα ξαναζωντανέψει , το Κάστρο μας θα ανοίξει τις πόρτες του, οι αρτινοί ξανά θα απολαύσουν αυτά που τους ανήκουν .

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή ομιλία μου, σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας και η εκτίμηση μου για τα αποτελέσματα των εργασιών της σημερινής ημερίδας ξεπέρασαν τις προσωπικές μου φιλοδοξίες.

Και πάλι σας ευχαριστώ!

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Συνταξιούχος δημοσίου, 60 ετών εμφανίσιμος, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία και εμφανίσιμη, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις (κατά προτίμηση ελεύθερη) από 40 έως 55 ετών για γνωριμία, συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Κος Αντώνης.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top