Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, συνεργάστηκε με την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κα. Σπυράκη για την ανάδειξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του θέματος των  καταστροφών από τις πλημμύρες στο νομό Άρτας και την εύρεση χρηματοδότησης. Για το σκοπό αυτό η κα. Σπυράκη κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία κάλεσε την Κομισιόν να επισπεύσει τη διαδικασία ενεργοποίησης για την άμεση διάθεση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές. 

Η αρμόδια Επίτροπος, απάντησε στην κα Σπυράκη, ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις Εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Παράλληλα, η Επίτροπος τόνισε ότι ο τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν, ενώ η Επιτροπή ήδη έχει έρθει σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές προκειμένου να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης.

Ο Γιώργος Στύλιος με αφορμή την απάντηση κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Παραγωγικής ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποτίμησης των ζημιών. 

Ο Γιώργος Στύλιος δήλωσε: 

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ο Νομός Άρτας, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις φυσικές καταστροφές, συνεπώς οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να είναι ταχύτατες. 

Η Κυβέρνηση οφείλει να επισπεύσει τη διαδικασία αποτίμησης των ζημιών προκειμένου να λάβει προκαταβολικά το 10% της Κοινοτικής υποστήριξης που προβλέπεται από το συγκεκριμένο Ταμείο. Έχει υποχρέωση η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, να προχωρήσουν γρήγορα τις διαδικασίες, να ξεπεράσουν τυχόν γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, ώστε να αποκατασταθούν και να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας και η Άρτα. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για ολιγωρία και αδράνεια. 

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης: 

Σε πρόσφατη ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κάλεσε την Κομισιόν να επισπεύσει τη διαδικασία ενεργοποίησης για την άμεση διάθεση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές και να διερευνήσει αν προβλέπονται επιπλέον ειδικοί πόροι για την αποκατάσταση ή την κατασκευή έργων, για την προστασία των γεωργικών εκτάσεων που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από φυσικά φαινόμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Η αρμόδια Επίτροπος, απαντώντας στην ερώτηση της κ. Σπυράκη, ανέφερε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις Εθνικές Αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την προσέλευση της καταστροφής. Επιπλέον η επίτροπος τόνισε ότι ο τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν και πως η Επιτροπή έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές για να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Δήλωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει προκαταβολή που μπορεί να ανέλθει στο 10% της αναμενόμενης οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο.

Στη χώρα μας σε πολλές περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Θράκη και ιδιαίτερα η Ήπειρος και ο νομός Άρτας καθώς και άλλες έχουν υποστεί πολλαπλές και έντονες καταστροφές σε υποδομές, οικίες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αλλά και σε ιστορικά μνημεία. Οι φυσικές καταστροφές σε συνδυασμό με το γενικότερο πρόβλημα οικονομικής κρίσης και ρευστότητας που υπάρχει καθιστούν οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση να είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτη και απαγορευτική».

Καταλήγοντας ο κος Στύλιος ρωτά τον κ. Υπουργό:  

• Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να διατεθούν άμεσα οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές;

• Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν λόγω των φυσικών καταστροφών και αν όχι σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

 

 

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

Ηλεκτρικές συσκευές

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ καλές τιμές. Τηλ. 6942 460510

------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Εμφανίσιμος 52 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία από 40 έως 55 ετών για συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top