Σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, με βάση τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.

Σ' αυτά τα 41 χρόνια που συμπίπτουν με την μεταπολιτευτική περίοδο της νεώτερης Ιστορίας της Χώρας μας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν ο πρωταγωνιστής για τις μεγάλες Δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές, για την πρόοδο, την ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού λαού, για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, για την αναβάθμιση της θέσης μας στους διεθνείς οργανισμούς.

Είναι αναμφισβήτητα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ μια περίοδος αγώνων και προσφοράς προς τον Λαό και την Πατρίδα μας.

Σήμερα γίνεται από κάποιους μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της μεταπολιτευτικής περιόδου και μπροστά στη δική τους στρατηγική αμηχανία ανακαλύπτουν ως αντίπαλο το λεγόμενο κατ’ αυτούς παλιό πολιτικό σύστημα.

Κι αυτό αγνοώντας ότι με το ΠΑ.ΣΟ.Κ αυτή την περίοδο υπήρξε η  Εθνική συμφιλίωση, σταθεροποιήθηκαν οι δημοκρατικές λειτουργίες, κατοχυρώθηκαν οι πολιτικές ελευθερίες, δημιουργήθηκε το Ε.Σ.Υ, στηρίχθηκε η μικρομεσαία τάξη, οι αγρότες, αποκαταστάθηκαν κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες.

Κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία της οικονομικής κρίσης, τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού αλλά και το δυσανάλογο με τις ευθύνες του βάρος που σήκωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ παίρνοντας μεγάλο πολιτικό κόστος, προσπαθούν να ακυρώσουν συνολικά μια περίοδο που δίκαια χαρακτηρίστηκε η καλύτερη, η πιο δημιουργική  περίοδος για τη χώρα μας, αλλά και το  σε μεγάλο βαθμό θετικό ισοζύγιο της προσφοράς του ΠΑ.ΣΟ.Κ τόσο στα καλά χρόνια όσο και στα δύσκολα χρόνια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ όμως, στάθηκε με ευθύνη και σοβαρότητα απέναντι στις Εθνικές προτεραιότητες.. Και είναι ιστορικό λάθος αυτή η προσπάθεια που επιχειρείται.

Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, δεν παραγνωρίζουμε ούτε λάθη, ούτε παραλείψεις, ούτε τις αδυναμίες που υπήρξαν .Για αυτό στεκόμαστε σταθερά απέναντι στις όποιες αιτίες της κρίσης, στην όποια λογική επιστροφής στα αρνητικά φαινόμενα του παρασιτισμού, του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Απέναντι στο δηλητήριο του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της συνομωσιολογίας.

Και είναι ευκαιρία να μιλήσουμε και πάλι με ειλικρίνεια όπως κάναμε και τις προηγούμενες φορές, με την Ελληνική Κοινωνία, αφού η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη συμπίπτει με τη διεξαγωγή πρόωρων και πάλι εκλογών, μετά την παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφική του επτάμηνη διακυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη, με τον πιο τραγικό τρόπο και κόστος δεκάδων δις για τη χώρα και την κοινωνία, των ψεμάτων και της εξαπάτησης προς τον Ελληνικό Λαό.

Πιστεύουμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει λόγο, και ρόλο καθοριστικό και κρίσιμο, σε μια στιγμή που η Χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, Εθνική συνεννόηση και συνεργασία, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της και αναζήτηση προοδευτικών λύσεων. Για να ξεπεράσουμε την κρίση, για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, για μια νέα εποχή προόδου για τον Ελληνικό Λαό, για την αποκατάσταση των αδικιών.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει, προχωράμε μέσα από τις διεργασίες της προεκλογικής περιόδου και θα συνεχίσουμε και στο επόμενο διάστημα την προσπάθεια της ανασυγκρότησης της μεγάλης προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης.

Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της υπεύθυνης κεντροαριστεράς, καλούνται σήμερα με ενότητα, να ανταποκριθούν στον Ιστορικό τους ρόλο για την Παράταξη και τη Χώρα, που πρέπει να βγει από τα αδιέξοδα. Για ένα σύγχρονο κράτος, ισχυρή οικονομία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με μείωση της ανεργίας, αφήνοντας πίσω αντιλήψεις και νοοτροπίες που ευθύνονται για τις αρνητικές εξελίξεις.

Έτσι η σημερινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, αποτελεί την αρχή μιας νέας πορείας, για τη δημιουργία και πάλι μιας μεγάλης και ισχυρής Δημοκρατικής Παράταξης που θα υπηρετεί τους στόχους και τις ανάγκες της Πατρίδας μας και του Ελληνικού Λαού, με υπευθυνότητα και συνέπεια.

                                                                             

                                                                             Χρήστος Γκόκας

                                                                     Μέλος της Κ.Π.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ

                                                             Πρώην Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Άρτας

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top