Ο Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Τηλεοπτικές Άδειες στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε τα εξής:                                                                                                   

«Το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση στο σημερινό βαλτωμένο και ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο, με σκοπό να αποκαταστήσει την ισονομία και τη διαφάνεια σε όλο το εύρος του. Ρυθμίζει τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής, ελεύθερης, εθνικής και περιφερειακής λήψης. Επιδιώκει τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια στους παρόχους δικτύου επανακαθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.  Πρόκειται για ένα συνεκτικό νομοθέτημα που ιδρύει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο που διέπει το θέμα συχνοτήτων. 

Με το ρυθμιστικό πλαίσιο που θέτει το νομοσχέδιο τίθενται φραγμοί στις σχέσεις εξάρτησης και διαπλοκής ανάμεσα στα ΜΜΕ και το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Με τον όρο διαπλοκή εννοούμε αυτό το νοητό τρίγωνο,  ένα σύστημα, δηλαδή, που εκμεταλλεύεται δημόσιο χρήμα για να παράγει ενημέρωση, παράγει ενημέρωση για να καθορίσει την πολιτική και με την σειρά της η πολιτική εργάζεται για να παράγει περισσότερο χρήμα. Δηλαδή, μια οικονομική ολιγαρχία. 

Αυτό το σύστημα οδήγησε στην απαξίωση του ενημερωτικού προγράμματος, που χωρίς ίχνος ντροπής, λειτούργησε ως προπαγανδιστικός μηχανισμός των εκάστοτε κυβερνήσεων. Και με τη συνενοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν σαν καταληψίες με την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου με προσωρινές άδειες.   

Γιατί επί 25 χρόνια τα κανάλια λειτούργησαν με προσωρινές άδειες και κάθε φορά που προκηρυσσόταν διαγωνισμός κατά ένα περίεργο τρόπο ο διαγωνισμός ακυρωνόταν.

Κάτι παρόμοιο έγινε και με την ψηφιακή μετάβαση στη DIGEA. Ήταν καταπέλτης η τοποθέτηση του κ Μιχαλίτση γιατί αποδεικνύει ότι η δημοπρασία που διεξήχθη και τελικά ανατέθηκε η παροχή δικτύου στην εταιρία DIGEA αποτέλεσε ξεκάθαρα ένα  στημένο παιχνίδι στις πλάτες των τυχόν υποψήφιων επενδυτών. Τρανταχτό παράδειγμα η διάταξη που αναφέρεται στην αγορά πακέτου στην τιμή εκκίνησης στην περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ένας μοναδικός. Και πως θα μπορούσαν οι  υποψήφιοι να είναι παραπάνω τη στιγμή που οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στη δημοπρασία ευνοούσαν αποκλειστικά την DIGEA; Το γνωστό, δηλαδή, σε όλους Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει.

Σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική, διαφανή και εύρυθμη λειτουργία στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο λαός μας έδωσε ρητή εντολή στις 20 Σεπτέμβρη να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και να τη θέσουμε στο περιθώριο και το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνει αυτή τη βούλησή μας. 

Σε καμία περίπτωση δεν ενεργούμε με τιμωρητικό ή εκδικητικό τρόπο. Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται να τεθούν νέες βάσεις και να διασφαλιστούν οι ρυθμιστικές εκείνες συνθήκες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότητα της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της λειτουργίας τους. 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και θέτει σημαντικές υποχρεώσεις των παρόχων περιεχομένου με σκοπό τη διαφανή διαδικασία της αδειοδότησης συχνοτήτων. Απαιτείται η καταβολή ενός ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα με ονομαστικοποίηση των μετοχών.

Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης οι υποψήφιοι θα έχουν καταβάλει το ανάλογο ποσό που τους αντιστοιχεί, ενώ είναι απαραίτητος ο έλεγχος του πόθεν έσχες των υποψηφίων, που θα χρησιμεύει ως απόδειξη για τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων που διατέθηκαν για τη λειτουργία του παρόχου περιεχομένου από τον υποψήφιο. Οι άδειες θα έχουν δεκαετή διάρκεια έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανανεώνονται οι υποψήφιοι που διεκδικούν άδεια παροχής τηλεοπτικού δικτύου.

Τίθενται, λοιπόν, κανόνες για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του τηλεοπτικού τομέα και την παροχή δικτύου, χωρίς διάθεση ευνοιοκρατίας και ρουσφετολογίας στη διαχείριση του τηλεοπτικού τοπίου. 

Ως Κυβέρνηση αφήσαμε το στίγμα μας στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στις 29 Απριλίου 2015 και σήμερα συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Όλοι θυμόμαστε πως με πρόσχημα τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, κάποιοι απαξίωσαν και διέλυσαν την ΕΡΤ και ως πάροχο δικτύου.

Από τεχνικής πλευράς, εξάλλου, η εξάρτηση από μία και μόνο ιδιωτική εταιρία και η δημιουργία αυτού του ιδιωτικού μονοπωλίου συχνοτήτων απέδειξε πως απέτυχε να προσφέρει αποτελεσματικότητα, καθώς, όπως ειπώθηκε και από πολλούς συναδέλφους, σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και σε ορεινές περιοχές στον τόπο καταγωγής μου, την Άρτα, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, δεν λαμβάνουν το σήμα της DIGEA και συνεχίζουν να βλέπουν μαύρο. 

Ήταν πολύ αποκαλυπτικός ο διάλογος στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής σχετικά με το ποσοστό κάλυψης ανά την Ελλάδα, καταπατώντας βάναυσα το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και μετατρέποντας ένα δημόσιο αγαθό σε προνόμιο για λίγους.

Σε αυτό το στρεβλό τοπίο των τηλεοπτικών συχνοτήτων, όπου θριάμβευε ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι εξυπηρετήσεις ημετέρων η πολιτεία έπρεπε να  παρέμβει. Να διασφαλίσει την πολυφωνία και την παροχή ποιοτικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, να δημιουργήσει το πλαίσιο για υγιή ανταγωνισμό και επιτέλους να ρυθμίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και τη λειτουργία των καναλιών με βάση τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του ΣτΕ. 

Για εμάς αποτελεί δημοκρατική υποχρέωση ένα τέτοιο δημόσιο αγαθό να διέπεται από δημόσιους κανόνες σύμφωνες με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές αρχές και όχι από τους κανόνες της αγοράς και τις ορέξεις των εκάστοτε ολιγαρχών.

Η σημερινή Κυβέρνηση υπηρετεί μια άλλη πολιτική, διαφορετική από τις μέχρι τώρα πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και το παρόν νομοσχέδιο δείχνει βούλησή μας για να είναι όλα στο φως, σε γνώση και στην κρίση των πολιτών. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία. Αυτό απαιτεί η δημοκρατική συνείδηση των πολιτών. 

Θέλουμε και θα εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό να βάλουμε ένα τέλος σε κάθε σύστημα ή συστηματάκι που υπονόμευσε για δεκαετίες το δημόσιο συμφέρον. Να βάλουμε ένα τέλος στη διαπλοκή. Και σε αυτόν τον αγώνα ο ελληνικός λαός είναι δίπλα μας.» 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top