Το θέμα του Ξενία στο Κάστρο της Άρτας μπαίνει ξανά επιτακτικά στη δημόσια συζήτηση. Οι επιβεβαιωμένες δυνατότητες που παρέχονται από το νέο ΕΣΠΑ και η προοπτική μιας εναλλακτικής αξιοποίησης του εγκαταλειμμένου για πολλά χρόνια χώρου του Ξενία, αλλά και του Κάστρου, δεν μπορούν παρά να συζητηθούν από τους αρτινούς πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλει να συμβάλει η Δημοτική Αρχή, η οποία αντίθετα σπεύδει να προλάβει ακόμα και την ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου. 

Εμείς που υπερασπιστήκαμε από την αρχή τον δημόσιο χαρακτήρα και τη δημόσια λειτουργία του Ξενία, ενταγμένου αρμονικά μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου, αλλά και συνδεδεμένου με την ιστορία και τα μνημεία της πόλης, μια τέτοια προοπτική οφείλουμε να την υπερασπιστούμε και να τη διεκδικήσουμε. 

Από την πλευρά μου, φαντάζομαι το Ξενία ως ένα σύγχρονο διαδραστικό κέντρο εκπαίδευσης, τέχνης και πολιτισμού, που θα είναι οργανικά συνδεδεμένο με τα μνημεία της Άρτας, με τον πολιτισμό της, με τις ανάγκες των πολιτών της. 

Ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού που θα μπορούν να το επισκέπτονται οι πολίτες της Άρτας – και όχι μόνο – καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ένα σύγχρονο δημόσιο διαδραστικό εκπαιδευτήριο για μικρούς και μεγάλους που θα φιλοξενεί τις δραστηριότητες και τις ανησυχίες των πολιτών. Ένα σημείο επίσκεψης για όλους τους νέους επιστήμονες της χώρας. Ένα κέντρο συνάντησης των δημιουργικών ομάδων και πολιτών.  

Ένα ταυτοτικό για την πόλη σημείο που θα παίξει ενοποιητικό και προωθητικό ρόλο για τα μνημεία και τα υπόλοιπα άξια επίσκεψης σημεία της πόλης. 

Αυτή την προοπτική την οφείλουμε στα παιδιά μας. Αλλά αυτή είναι η δική μου εικόνα από το μέλλον για το Ξενία και το Κάστρο. 

Αν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία για την πόλη μας, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Οφείλουμε να τη δούμε με λογισμό και μ’ όνειρο και μέσα από αυτή τη διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση της Άρτας στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. 

Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να κλείνει τα αυτιά της σε μια τέτοια προοπτική. Μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες των προηγούμενων αποφάσεων και να λάβει μια ιστορική απόφαση για την Άρτα. Μπροστά στα νέα δεδομένα οφείλουν όλοι να επαναδιατυπώσουν τις θέσεις τους. Θα μπορούσε ακόμη και  να οργανωθεί ένα τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Μπορεί αυτό το τοπικό δημοψήφισμα να οργανωθεί από τη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον νόμο, ή να οργανωθεί από τη Δημοτική Αρχή από κοινού με άλλους εμπλεκόμενους ενεργούς φορείς σε εθελοντική βάση. 

Γιατί, όταν κάποτε λέγαμε ότι το Κάστρο κι επομένως και το Ξενία ανήκουν στον Αρτινό λαό, εμείς το εννοούσαμε. Ας έχουν, λοιπόν, τον τελευταίο λόγο οι πολίτες της Άρτας.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top