Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για το Παράλληλο Πρόγραμμα. Στην ομιλία του τόνισε τη μεγάλη σημασία ενός νομοσχεδίου με σαφές κοινωνικό πρόσημο, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, το οποίο θέτει ως βασική προτεραιότητα την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Περιλαμβάνει διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας, με τις οποίες επιχειρείται η υπέρβαση παθογενειών και στρεβλώσεων σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Σχετικά με τις διατάξεις του υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Τσίρκας, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευπαθών ομάδων. Διασφαλίζεται η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται επιτέλους πράξη η συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να εξασφαλίσει τον πλήρη και ισότιμο τρόπο απόλαυσης του κοινωνικού δικαιώματος της Υγείας για όλους τους πολίτες». Αναφέρθηκε επίσης στις πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ενιαία αντιμετώπιση του τρόπου προκήρυξης των θέσεων ιατρών του ΕΣΥ για την πιο αποτελεσματική και έγκαιρη κάλυψή τους, αλλά και στα κίνητρα που δίνονται, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τέλος, τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το Παράλληλο Πρόγραμμα, μέρος των οποίων παρουσίασε και ο Βασίλης Τσίρκας στην ομιλία του, συνοψίζονται στα εξής:

 

Υπουργείο Υγείας

• Ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους βάσει του ΑΜΚΑ και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους.

• Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. 

• Άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τους ειδικευόμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικά της επαρχίας). Με βάση τη ρύθμιση, η υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας αλλά για τη λήψη του τίτλου. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται και η κάλυψη των αγροτικών ιατρείων με γιατρούς που έχουν νοσοκομειακή εμπειρία.

• Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις.

• Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ.

• Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών. Η παρούσα νομοθετική διάταξη αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αδιαφάνειας και της ανισότητας που επικρατεί στα νοσοκομεία όσον αφορά την προτεραιότητα των ασθενών στις χειρουργικές επεμβάσεις. 

• Με την καθιέρωση της κατάρτισης της λίστας χειρουργείου, η ημερομηνία επέμβασης του κάθε ασθενή παύει να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ αυτού και του εκάστοτε θεράποντα γιατρού, γίνεται άμεσα γνωστή σ’ αυτόν και καθορίζεται με βάση συγκεκριμένη ιατρική τεκμηρίωση, την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του επείγοντος ή όχι της χειρουργικής αντιμετώπισης.

• Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Με αυτή τη διάταξη ρυθμίζονται τα θέματα σύστασης, εγκατάστασης, οργάνωσης και λειτουργίας των γραφείων προστασίας δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Τα γραφεία αυτά θα λειτουργούν σε κάθε νοσοκομείο της χώρας και θα έχουν ως αρμοδιότητα- μεταξύ άλλων- τη συλλογή και τη διεκπεραίωση καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα υγείας. 

 

Υπουργείο Εσωτερικών

• Απαλλαγή περισσότερων κοινωνικών ομάδων από τα δημοτικά τέλη και περαιτέρω ρυθμίσεις για την εκποίηση δημοτικών ακινήτων σε άστεγους δημότες.

 

• Αποκατάσταση του ωραρίου των βρεφονηπιοκόμων από 8ωρο σε 6ωρο.

 

• Δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος Διασύνδεσης Ληξιαρχείων – Δημοτολογίων.

 

Υπουργείο Εργασίας

 

• Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ωφελούμενων.

 

• Δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις περιπτώσεις που οι επιβλέποντες φορείς της Κοινωφελούς Εργασίας παραβιάζουν τους προβλεπόμενους όρους.

 

• Αποδίδεται στους ωφελούμενους το δικαίωμα να απουσιάζουν για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και για συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να περικόπτονται οι αμοιβές τους και χωρίς να υποχρεούνται να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους.

 

• Δημιουργία 250 Κέντρων Κοινότητας, με σκοπό την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Αναλυτικότερα στην ομιλία του αναφέρει τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι βουλευτές, 

Το  πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στον σχεδιασμό μας για την κοινωνική και οικονομική ανάταξη της χώρας, με γνώμονα την  κοινωνική δικαιοσύνη.  

Διανύουμε τον έκτο μήνα της δεύτερης θητείας της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Σε αυτούς τους μήνες πετύχαμε μια σειρά πραγμάτων μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, αλλά και μέσα σε ένα εξαιρετικά μεταβλητό και εύπλαστο διεθνές σκηνικό των τελευταίων μηνών.

Κατορθώσαμε στον φετινό προϋπολογισμό να βάλουμε έναν φραγμό στη μείωση δαπανών για την εκπαίδευση και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό κατά 823 εκ. ευρώ. Θέσαμε ως προτεραιότητα την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. 

Η κυβέρνηση έδωσε αγώνα για να εξασφαλίσει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ασκήσουμε τη δική μας κοινωνική πολιτική και τώρα φέρνουμε αυτό το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με κοινωνικό πρόσημο.

Το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύει τη βούλησή μας για μια άλλη πολιτική, μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού. Ο δικός μας στόχος είναι να βαδίσουμε σε έναν δρόμο διαφορετικό από αυτόν που βάδιζαν τα τελευταία πέντε χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις και βύθισαν των χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση. 

Οι μάχες που έχουμε να δώσουμε είναι ακόμα πολλές. Πέρα όμως  από τις μάχες που έχει να δώσει η Κυβέρνηση αυτή με εξωτερικούς παράγοντες, η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία μάς υποχρεώνει να δώσουμε μάχες στο εσωτερικό, ώστε να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.

Η σημερινή κυβέρνηση, λοιπόν, με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, βάζει τέρμα στην αδιαφορία απέναντι στα έντονα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια. Πρόκειται για διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας, με τις οποίες επιχειρείται η υπέρβαση παθογενειών και στρεβλώσεων σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Με τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευπαθών ομάδων. Διασφαλίζεται η πλήρης και ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται επιτέλους πράξη η συνταγματική  υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να εξασφαλίσει τον πλήρη και ισότιμο τρόπο απόλαυσης του κοινωνικού δικαιώματος της Υγείας για όλους τους πολίτες. 

Η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους βάσει του ΑΜΚΑ και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους. 

Για τις κατηγορίες των μεταναστών χωρίς χαρτιά (και ΑΜΚΑ) επεξεργαζόμαστε τρόπους εισαγωγής στο σύστημα μέσω ειδικών βεβαιώσεων ή προσωρινού ΑΜΚΑ.

Αυτή είναι η ηθική μας, αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης της Αριστεράς, σε αυτή τη βάση θα κινηθούμε, στον δρόμο της αλληλεγγύης και της ισονομίας. 

Με αυτή τη ρύθμιση ευθυγραμμιζόμαστε και –επιτέλους- εφαρμόζουμε τις διεθνείς και συνταγματικές υποχρεώσεις της Πολιτείας για την απόλαυση του κοινωνικού δικαιώματος στην Υγεία. Η παρούσα διάταξη υπηρετεί τον  θεμελιώδη στόχο του Κοινωνικού Κράτους για καθολική υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της χώρας, που για πρώτη φορά γίνεται πράξη.

Είναι πολύ σημαντικές οι ρυθμίσεις που αφορούν στην ενιαία αντιμετώπιση του τρόπου προκήρυξης των θέσεων ιατρών του ΕΣΥ. Ο σχεδιασμός της κατανομής του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού θα πραγματοποιείται κεντρικά, έχοντας ως στόχο την κάλυψη των κενών και κενούμενων θέσεων στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό προσωπικό σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Επίσης, τα μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ, ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις, καθώς και διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων και μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ, οριοθετούν το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την κινητικότητα του προσωπικού του ΕΣΥ, καταργώντας το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία.

Οι διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, που μεταξύ άλλων, αφορούν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνουν το σήμα της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθούμε, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την αλληλεγγύη. Είναι μεγάλης σημασίας το άρθρο με το οποίο εντάσσονται περισσότερες κοινωνικές ομάδες στο καθεστώς απαλλαγής από δημοτικά τέλη, ενώ ρυθμίζεται και η εκποίηση δημοτικών ακινήτων σε άστεγους δημότες. Πρόκειται, λοιπόν, για διατάξεις που αποτυπώνουν συνολικά τις αρχές της ισονομίας, της δημοκρατίας, της διαφάνειας και του κράτους δικαίου που υπηρετούμε.

Τέλος, με τις διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα στους συναρμόδιους υπουργούς να επιβάλουν κυρώσεις στις περιπτώσεις που οι επιβλέποντες φορείς της Κοινωφελούς Εργασίας παραβιάζουν τους όρους του προγράμματος και τους κανόνες ασφάλειας και υγείας. 

Εισάγεται ένα καινοτόμο πλαίσιο, τα Κέντρα Κοινότητας, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την εξυπηρέτηση και τη διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για την ανακούφιση της κοινωνίας. Παρά τη βαθιά δημοσιονομική κρίση και τον ελάχιστο χώρο που διαθέτουμε για να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική, παλεύουμε για να το κάνουμε πράξη.

Όσο όμως κι αν κάποιοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν αυτή την κυβέρνηση και να την αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα και τις μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζεται η κοινωνία για να ανακουφιστεί και να σταθεί όρθια, δεν θα τα καταφέρουν.

Η κυβέρνηση αυτή θα σταθεί όρθια για να στήσειένα κράτος πρόνοιας, ένα κράτος ισονομίας και δικαιοσύνης. Θα αγωνιστούμε για να μην ξαναγυρίσουν οι ίδιες πολιτικές που κατέστρεψαν το κράτος και άφησαν πίσω τους μια χώρα διαλυμένη, χωρίς δομές υγείας και παιδείας, και μια δημόσια διοίκηση στο χείλος της καταστροφής.

Τώρα που η κυβέρνηση προχωρά στην τελευταία πράξη για να τελειώσει η διαπραγμάτευση, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να γίνει η ελάφρυνση του χρέους, τώρα που προχωράμε στις μεγάλες κοινωνικές παρεμβάσεις, κάποιοι θέλουν να μας σταματήσουν.

Για την κυβέρνηση της Αριστεράς η κοινωνική αλλαγή παραμένει στοίχημα ανοιχτό και ουσιαστικά το πεδίο όπου θα κριθούμε τα επόμενα χρόνια.» 

 

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

Ηλεκτρικές συσκευές

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ καλές τιμές. Τηλ. 6942 460510

------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Εμφανίσιμος 52 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία από 40 έως 55 ετών για συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top