Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για το Νομοσχέδιο που αφορά στο «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών» που στελεχώνουν τη Δημόσια Διοίκηση. Στην ομιλία του τόνισε τη μεγάλη σημασία ενός νομοσχεδίου που έρχεται με σαφή διάθεση για τη συνέχιση της αποκομματικοποίησης του κράτους, για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων λειτουργών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μετά από πέντε μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς έχουμε μπροστά στα μάτια μας αποκαλυπτικές πτυχές της δημόσιας κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Λίστες φοροδιαφυγής στο φως με Έλληνες καταθέτες, κυκλώματα εκβιασμού, διώξεις για επίμαχες δανειοδοτήσεις. Είναι προφανές πως το κλίμα αλλάζει, και αλλάζει με αέρα δημοκρατίας και αίσθημα δικαίου, κάτι που οι διοικήσεις των μέσων ενημέρωσης επιλέγουν να αποσιωπήσουν. 

Το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση βρίσκονται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε βαθιά κρίση. Κρίση στρατηγικής και δομής. Παραλάβαμε ένα κράτος με απαρχαιωμένη δομή, προσανατολισμένο να εξυπηρετεί τα εκάστοτε κόμματα εξουσίας και όχι τις ανάγκες του πολίτη. Βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις. Το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Όραμά μας και στόχος μας είναι η δημιουργία ενός κράτους που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και να χαράζει μια αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα μας».

 Τα σημαντικότερα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, μέρος των οποίων παρουσίασε και ο Βασίλης Τσίρκας στην ομιλία του, συνοψίζονται στα εξής:

•Εισάγεται η αξιολόγηση δομών και προσώπων, η επιλογή επιτελικών στελεχών κορυφής, η ανάδειξη στελεχών, τα οποία θα ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα σύστημα ολοκληρωμένο και μεθοδικό. Αυτό θα γίνει με τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου που ανατρέπει την απαρχαιωμένη δομή και τον ξεπερασμένο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

• Η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού απαγκιστρώνεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και την ένταξη, εφόσον το επιθυμούν, υποψήφιων για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης. Αυτό αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που ανατρέπει την μέχρι τώρα φιλοσοφία του.

• Στο νέο αυτό Μητρώο μπορούν να ενταχθούν μέσω υποβολής αίτησης όλοι οι μόνιμοι και ΙΔΑΧ υπάλληλοι οι οποίοι έχουν λάβει στην αξιολόγηση για δύο συνεχείς περιόδους βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του 75% και πληρούν τουλάχιστον κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

• Οι θέσεις των γενικών γραμματέων, αναπληρωτών γενικών γραμματέων και ειδικών γραμματέων των υπουργείων της κυβέρνησης θα στελεχώνονται με μέλη του Μητρώου. Οι θέσεις αυτές δεν θα είναι πλέον το υβρίδιο πολιτικο-διοικητικού θεσμού αλλά θα αποτελούν τη συνέχεια και τη θεσμική μνήμη της δημόσιας διοίκησης.

• Εισάγεται ένα καινοτόμο στοιχείο όπου ο κάθε προϊστάμενος αξιολογείται και από τους άμεσους υφισταμένους του, μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου που καταρτίζεται από τη διεύθυνση προσωπικού.

• Με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν πλέον θέση και υπάλληλοι που δεν έχουν ασκήσει στο παρελθόν καθήκοντα προϊσταμένου, διαθέτουν όμως υψηλά προσόντα. Με τον τρόπο αυτό σταματά ο φαύλος κύκλος των κομματικών θέσεων. 

• Αποκαθίσταται η αδικία με τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998 που παρέμεναν αδιόριστοι επί 18 χρόνια, οι οποίοι μπορούν πλέον να προσληφθούν.

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top