Το ζήτημα της κατάργησης σχολικών μονάδων ορεινών και νησιωτικών απομακρυσμένων περιοχών, όπως των παραρτημάτων των δημοτικών σχολείων των Αγνάντων Τ.Κ. Αγνάντων και του Αγ. Χαραλάμπου Τ.Κ. Κάτω Αθαμανίου, του Νομού Άρτας, έθεσε με ερώτησή του στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην παρέμβασή του  αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην 71858/Δ1 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, με  θέμα: «Ενέργειες  προγραμματισμού  του  εκπαιδευτικού  έργου  των  Δημοτικών Σχολείων  για  το  σχολικό  έτος  2017-2018  –  προγραμματισμός  λειτουργίας  Ολοήμερου Προγράμματος», όπου στην παράγραφο 10 της εγκυκλίου αναγράφεται ρητά ότι: «Δεν προβλέπεται η λειτουργία παραρτημάτων σε Δημοτικά Σχολεία». Ο κ. Γιώργος Στύλιος κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια, αν προτίθεται το Υπουργείο να συνεχίσει την λειτουργία των εν λόγω παραρτημάτων και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των περιοχών αυτών.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υπουργός δεν δεσμεύθηκε στην ουσία για την λειτουργία των σχολικών μονάδων των απομακρυσμένων περιοχών μέσω των παραρτημάτων δημοτικών σχολείων. Εξέφρασε ο κ. Υπουργός την πολιτική βούληση να αντικατασταθούν τα παραρτήματα από ολιγοθέσια και ολοήμερα δημοτικά σχολεία, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πότε αυτό θα γίνει και κυρίως χωρίς να απαντήσει στην ουσία του ερωτήματος. Με ποιον τρόπο δηλαδή, θα συνεχισθεί η εκπαιδευτική διαδικασία στις περιοχές όπου καταργούνται τα παραρτήματα δημοτικών σχολείων.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Η κατάργηση των παραρτημάτων των δημοτικών σχολείων ορεινών και νησιωτικών περιοχών βάζει σε μεγάλη δοκιμασία γονείς και μαθητές των περιοχών αυτών, καθώς μικρά παιδιά θα κληθούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε δύσβατα οδικά δίκτυα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγαλόστομες διακηρύξεις, περί δημιουργίας νέων ολοήμερων σχολείων χωρίς να απαντά στην ουσία του ερωτήματος: με ποιον τρόπο θα αντικατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία στις εν λόγω περιοχές όπως στις τοπικές κοινότητες Αγνάντων και Κάτω Αθαμανίου του νομού Άρτας. Χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, η κυβέρνηση με τον ερασιτεχνισμό της δημιουργεί συνεχώς νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα της εκπαίδευσης».            

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top