Την κοινωνική αδικία και την εις βάρος κοινωνική διάκριση, κατά των μεταμοσχευμένων καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, επισημαίνει ο Γιώργος Στύλιος με σχετική ερώτηση που συνυπέγραψε με 16 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζονται απαλλαγές στα άτομα με ειδικές δεξιότητες αναφορικά με μια σειρά υποχρεώσεων, όπως τέλη ταξινόμησης αναπηρικού οχήματος, τέλη κυκλοφορίας με αναπηρικό και μη αναπηρικό αυτοκίνητο, δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ και άδεια δακτυλίου.

Ωστόσο,ενώ στη λίστα ασθενειών υπάγονται και δικαιούνται τις άνω απαλλαγές οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι εκ νεφρού, για άγνωστο λόγο δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπόλοιποι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων,  όπως οι μεταμοσχευμένοι ήπατος, καρδιάς και πνεύμονα.
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει με πνεύμα ευαισθησίας και ισονομίας τα προβλήματα των ασθενών και να προσπαθεί να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό των εις βάρος τους διακρίσεων. Το δε δημοσιονομικό κόστος για τη συμπερίληψη και των υπολοίπων μεταμοσχευμένων στις κατηγορίες δικαιούχων απαλλαγών είναι πρακτικά αμελητέο.
Καταλήγοντας, ερωτούν τους Υπουργούς εάν σκοπεύουν να προβούν στην έκδοση της αναγκαίας υπουργικής απόφασης προκειμένου οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων αλλά και οι ασθενείς που πάσχουν από ανεπάρκεια τελικού σταδίου ζωτικού τους οργάνου να τυγχάνουν ίδιας και ίσης αντιμετώπισης από την Πολιτεία σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top